Montaj balustrada lemn masiv – sfaturi utile

sfaturi utile pentru montarea unei balustrade din lemn masiv pentru scari interioare

Avem o experienta de aproximativ 8 ani in domeniul “montaj balustrada din lemn masiv”. Asa am reusit sa adunam cateva idei si sfaturi utile pentru cititorii nostri. Acestea sunt lucruri pe care noi le-am urmarit in timpul lucrarilor noastre. Am vrut sa obtinem la final o balustrada sigura, rigida si rezistenta in timp. In acelasi timp am urmarit sa ofere protectie sporita pentru familiile cu copii mici.

Am prezentat succint in diverse articole anterioare cateva modele de balustrade din lemn:

Pentru stratificarea rapida a balustrilor din lemn puteti folosi un sistem de cleme homemade, ce va micsora substantial timpul de lucru. Urmari un scurt video pentru a vedea cum puteti sa construiti aceste cleme pentru stratificare:

Cleme homemade pentru a realiza rapid scanduri lamelare

Toate acestea sunt lucrari pe care le-am realizat de-a lungul timpului. Multe dintre proiectele noastre nu apar pe blog. Lipsa timpului isi spune cuvantul.

In ultima vreme ne-am axat pe alte tipuri de proiecte, in locul realizarii elementelor din lemn si montajului de balustrada. Astfel ca, in acest articol nu voi mai prezenta nici un model de balustrada. Folosindu-ma de experienta acumulata, voi sublinia cateva aspecte importante pe care ar trebui sa le urmaresti.

Ai ajuns in punctul in care urmeaza sa alegi si sa montezi balustrada potrivita scarilor interioare? Nu ar fi rau sa cunosti aceste aspecte. Sfaturile sunt utile fie ca esti doar beneficiarul unei asemenea lucrari, fie ca doresti sa faci lucrarea in regim propriu.

Nu este important modelul de balustrada pe care il alegi: balustri din lemn strunjiti simpli sau frezati, mana curenta din lemn, din inox, sau din orice altceva. Conditia esentiala pe care o balustrada trebuie sa o respecte este sa fie cat mai sigura cu putinta. Abia apoi te poti uita catre partea estetica.

Fixarea mecanica, in suruburi, a balustrilor de capat sau intermediari si a mainii curente

La montaj, prinderile trebuie sa fie neaparat mecanice, cu suruburi si dibluri foarte bine ancorate. In exemplul de mai jos:

  • balustrul de capat a fost fixat cu suruburi atat in perete, cat si in podea
  • fiecare balustru intermediar si stalpii/balustrii mari de colt au fost fixati cu suruburi in podea. Inainte de a-i fixa cu suruburi, am dat gauri cu ciocanul rotopercutor si am prins dibluri
  • mana curenta a fost fixata pe pozitie cu suruburi in toti balustrii folositi la montajul balustradei

In felul acesta, pe toate directiile balustrada este fixata, fara a exista riscul sa se miste.

Atentie! Pentru stalpii mari, este bine sa folosesti prinderi atat sus cat si jos, pe doua directii. Exceptie fac stalpii mari de colt, care vor prinde rigiditate datorita mainii curente care ii fixeaza pe doua directii. In cazul acesta, o prindere solida in podea este suficienta.

montaj balustrada lemn - sfaturi utile pentru mai multa rezistenta, siguranta si protectie
Balustri si mana curenta fixate in suruburi pentru o rezistenta sporita

Montaj balustrada lemn – ancorarea balustrilor de capat in doua puncte

Stalpii de capat trebuie sa fie, intotdeauna, ancorati in cel putin doua puncte. Se fixeaza fie in podea si perete, fie in podea si contratreapta.

Exceptie! Stalpul este prins doar in podea, departe de prima contratreapta. In acest caz, prinderea acestuia nu trebuie sa se largeasca, indiferent de tipul de incercare la care este supus. Pentru orice tip de podea exista o ancora potrivita. Se poate doar ca cel care monteaza balustrada sa aleaga varianta cea mai simpla/cunoscuta. Sau, se poate sa nu stie sau sa nu vrea sa se complice.

montaj balustrada lemn - fixarea unui balustru strunjit de capat doar in podea, si in suruburi in cele doua maini curente
Balustru strunjit de capat fixat intr-un singur punct, doar in podea
montaj balustrada lemn - fixarea in doua puncte, in podea si in prima contratreapta a unui stalp de capat pentru balustrada de interior, din lemn dublustratificat de fag
Stalpul de capat din lemn dublustratificat de fag fixat in podea si in prima contratreapta

Montaj balustrada lemn – fixarea balustrilor intermediari sau de capat, in treptele scarii interioare

Atentie! Gaurile nu trebuie date in marginea treptei, pentru ca exista riscul sa nimeresti doar in tencuiala. In acest caz, stalpii se vor misca, mai devreme sau mai tarziu, neavand o baza stabila.

Cel mai usor este ca balustrii sa fie fixati in trepte, inainte ca acestea sa fie montate pe scara.

Acest lucru este putin probabil in marea majoritate a cazurilor. Treptele si contratreptele sunt deja montate, in general. Sau, la fel de bine scara este deja placata cu alt material cum ar fi gresia sau marmura. Asa ca trebuie sa ne asiguram ca balustrii sunt bine ancorati in structura de beton a scarii.

montaj balustrada lemn - fixarea cu suruburi si adeziv a fiecarui balustru strunjit din stejar in treapta si in contratreapta
Balustrii din stejar sunt fixati cu suruburi in trepte si in contratrepte

Adeziv si suruburi = o balustrada mai rezistenta

Evita, cu orice pret, doar adezivul. Aici este vorba de elemente care trebuie sa reziste in timp. Niciun tip de adeziv nu poate garanta rezistenta lucrarii, in conditiile in care aceasta este facuta din lemn. Lemnul va lucra in timp, existand un mare risc de slabire a lipiturilor.

In schimb, pentru elemente de design se poate folosi adezivul. Pana la urma un este un dezastru daca se desface o bucata de plinta. Dar daca se desface o mana curenta in timp ce te tii de ea, dezastrul poate fi inevitabil. Suruburile, chiar daca se largesc, confera totusi o rezistenta suficienta astfel incat sa se mai poata interveni. Adezivul, insa, va ceda brusc, de multe ori fara vre-un avertisment prealabil.

Alegeti intotdeauna suruburile. Cu riscul de a accepta un compromis din punct de vedere estetic, asigurati-va ca:

  • toate elementele au fost fixate bine, cu suruburi corect dimensionate
  • suruburile au fost prinse pe directia perpendiculara celei in care va fi fortat elementul. De exemplu, la o mana curenta, aceasta trebuie sa fie prinsa cu suruburi, perpendicular pe directia de sprijinire
suruburile cu care se prind balustrii in podea sunt mascati cu dopuri de lemn
Mascarea suruburilor cu dopuri din lemn

Finisarea cu lac si/sau vopsea a balustrilor si mainii curente

Vopsirea trebuie facuta, obligatoriu, inainte de montaj. Pe parcursul montajului, orice taietura trebuie acoperita cu lac. Te asiguri astfel ca nu ramane nici o zona expusa care ar putea fi afectata de umiditate. E clar ca vei auzi multe păreri, cum ar fi că lemnul trebuie să respire. E bine sa știi că lemnul respira suficient de mult prin lac, cu condiția să fie un lac bunicel.

Este bine sa te feresti de parerile mesterilor. Atunci cand acestea iti sugereaza ca ar trebui sa fie modificata procedura de lucru, ai mare grija. E usor sa iti dai seama ca interesul lor este sa reduca timpul acordat manoperei necesare. Acest lucru e usor atunci cand gandesti la rece. Dar, de obicei, in focul discutiei s-ar putea sa te lasi convins de ceea ce spune “mesterul”. Mai ales ca poate scorni unele motive de care nu ai auzit si care pot parea plauzibile la prima vedere.

In aceasta categorie intra si pacaleala cu lasatul lemnului nelacuit, ca sa respire. Un lemn uscat corespunzator va putea sa respire suficient de mult, cat sa nu pateasca nimic. Conditia este sa fie lacuit bine, cu un lac de calitate. In acelasi timp, va absorbi o cantitate mult mai mica de umiditate din aer. Este mai stabil dimensional fata de cazul in care raman zone expuse. Chiar si un capat de mana curenta proptita in perete tot expus este, chiar daca nu este vizibil.

balustrii intermediari si balustrii de capat se lacuiesc sau se vopsesc inainte de montajul balustradei din lemn
Elementele unei balustrade din lemn masiv se finiseaza complet inainte de montaj

Stabilitatea balustradei din lemn este rezultatul stabilitatii balustrilor inainte de montajul mainii curente

Verificati stabilitatea balustrilor inainte de asamblarea ultimelor elemente. Acestia trebuie sa fie stabili. Prinderea nu trebuie sa se largeasca deloc atunci cand incarcati sa miscati un balustru. Acest lucru este valabil chiar daca se misca putin, datorita elasticitatii.

Exista posibilitatea ca un stalp care nu este prins bine sa capete rezistenta odata cu inglobarea in intreaga balustrada. Daca este doar unul, nu e o mare problema. Dar, aici este importanta si pozitia stalpului. Un stalp de capat nu are voie sa se miste. In cazul in care se misca, nu va avea cum sa capete rezistenta dupa prinderea mainii curente.

Cand sunt insa prea multi stalpi care se misca, exista riscul ca intreaga balustrada sa cedeze la un moment dat. Fixeaza toti stalpii bine inainte de legarea lor cu mana curenta. Asa poti avea certitudinea ca dupa aceasta etapa vei ramane cu o balustrada si mai rezistenta. Sigur nu va ceda multe zeci de ani.

Montaj balustrada lemn – siguranta sporita pentru copii

Daca la un moment dat, un copil va folosi acele scari, ai mare grija! Ai grija sa nu se poata strecura printre balustri. Asta inseamna inclusiv amplasarea mai multor balustri pe aceeasi treapta, la nevoie.

Aici nu mai stiu niste dimensiuni exacte. Normativele prevad asa ceva, motiv pentru care ar fi bine sa le studiezi. Cu cat cunosti mai multe, cu atat va fi mai greu sa fii pacalit. Este valabil acest lucru mai ales daca nu vei face tu lucrarea. In orice caz, distanta dintre balustri trebuie sa respecte normele de bun simt, daca nu pe cele oficiale. Sa iti fie evident ca pe acolo nu are cum sa treaca un copil. Cea mai sigura varianta este cea a normativului. Tu poti scapa din vedere anumite aspecte la care altii s-au gandit si le-au analizat pe toate partile.

Cand vine vorba de un element de mare importanta, asa cum este balustrada, alege mereu sa optezi pentru siguranta. Alege siguranta, chiar daca asta inseamna sa renunti la anumite avantaje estetice. Ideal ar fi sa iasa frumoasa si sigura. Dar, daca totusi te gasesti in situatia de a alege, fa alegerea inteligenta si mergi pe calea cea sigura.

Am auzit multe pareri de genul: eu am copii mari, eu nu am copii, n-o sa-i las singuri, etc. Nici una dintre aceste scuze nu te mai poate salva. Nu te salveaza nici de lege, dar nici de constiinta ta. O suma de factori nefericiti, poate determina un accident.

balustrii strunjiti sunt fixati in podea la distanta prea mare pentru a oferi protectie copiilor
Balustri montati la distanta mare unul de altul nu ofera protectie suficienta in cazul copiilor mici
montajul balustrilor frezati, din lemn de fag, la distanta mica unul de celalalt
Balustrii din lemn dublustratificat de fag au fost montati la distanta mica unul de celalalt

Montaj balustrada lemn – importanta fixarii corecte a balustrilor intermediari

Balustrii intermediari nu sunt esentiali, dar este important sa nu poata fi miscati sau scosi. Exista posibilitatea ca acestia nu numai sa se miste, dar sa poata fi si scosi cu usurinta. Si atunci apare riscul sa se creeze goluri in balustrada.

balustrii montati si verificarea rezistentei inainte de montajul mainii curenta pentru balustrada de interior din lemn de fag
Verificarea rezistentei balustrilor din lemn dublustratificat inainte de montarea mainii curente

Balustru de capat prins in doua puncte

In cazul in care este posibil, fiecare capat al balustradei trebuie terminat intr-un stalp prins in cel putin doua puncte. Cele doua puncte este bine sa fie la distanta cat mai mare unul de celalalt.

Avem ca exemplu un stalp de capat care se afla pe peretele de la capatul podetului de sus. Acesta trebuie intepenit foarte bine. Se fixeaza intr-un surub in partea de jos si intr-un surub in partea de sus. Surubul de sus poate fi ascuns de mana curenta.

sfat montaj balustrada: balustrul strunjit de capat se fixeaza cu suruburi in podea si in perete
Balustrii de capat de langa perete se fixeaza cu suruburi in podea si in perete

Alegeti siguranta in locul perfectiunii in cazul unei balustrade

Daca treptele nu sunt egale atunci nici distantele dintre balustri nu vor fi egale pe toata lungimea unui segment. Acest lucru este frecvent. In cazul acesta alege o verificare vizuala in locul verificarii cu unelte specifice. Vrei o balustrada care sa arate bine, nu una care pare stramba. Nu vrei o balustrada despre care stii ca “sta perfect in boloboc”.

Montaj balustrada lemn – montarea plintelor dupa finalizarea lucrarii

De obicei montarea balustradei se face odata cu placarea treptelor cu lemn. Asteapta pana cand este montata si balustrada pentru a monta plintele. Altfel, s-ar putea sa apara situatii neprevazute. Te lovesti de problema in care stalpii nu vor mai putea fi amplasati corect din cauza plintelor.

Este preferabil sa decupezi o plinta in jurul unui stalp in loc sa decupezi stalpul in jurul unei plinte.

balustrii frezati din lemn dublustratificat de stejar sunt fixati in doua puncte pe fiecare treapta
Balustrii frezati sunt fixati in doua puncte: in podea si in treapta superioara

Montaj balustrada lemn – inaltimea la care se monteaza mana curenta

Inaltimea mainii curente trebuie sa fie suficient de mare. Nu trebuie sa fie usor sa te ridici peste ea, nici de pe urmatoarea treapta. Nici prea inalta nu este ok, asa ca si aici va trebui sa gasesti un compromis. Ideal ar fi sa verifici inaltimea prin cateva incercari.

Nu exista o anume inaltime la care se monteaza mana curenta. Sunt mult prea multi factori variabili care pot influenta aceasta inaltime. Mana curenta poate fi plasata la o inaltime situata intre 70 cm pana la 100 cm. Se alege in functie de necesitatile si obiceiurile fiecarei persoane, in functie de forma si inaltimea treptelor.

balustrii strunjiti de capat dau posibilitatea montarii mainii curente la nivelul corect
Balustrii strunjiti de capat permit montarea mainii curente la inaltimea corecta

Montaj balustrada lemn – alege imbinarea mainii curente la 90 de grade

In functie de modelul scarii, daca este posibil, alege imbinari ale mainii curente la 90 grade. In felul acesta balustrada va capata mai multa stabilitate.

element de capat pentru mana curenta in cazul acestei balustrade din lemn masiv de fag
Elementul de capat pentru mana curenta din lemn de fag

Portita de protectie pentru copii din capatul scarilor

Sa presupunem ca ai nevoie de o portita pentru capatul scarilor pentru oprirea accesului copiilor. Ai grija ca stalpul pe care urmeaza sa o montezi sa fie astfel pozitionat corect. Trebuie sa permita deschiderea si inchiderea corecta si comfortabila a portitei.

montaj portita de protectie pentru copii, realizata din lemn dublustratificat de fag, la fel ca si balustrii din care a fost realizata balustrada de interior din lemn
Portita de siguranta din capatul scarilor

Nu lasa goluri neacoperite, indiferent de cat de mici pot parea. Un copil va reusi, intotdeauna, sa gaseasca o metoda de a se strecura pe acolo.

Montaj balustrada lemn – chituirea imbinarilor

Ai nevoie de o chituire a diverselor imbinari. Este foarte probabil ca se va intampla asa ceva. Foloseste un chit elastic, in genul chiturilor ambalate in tuburi tip silicon. Lemnul va lucra in timp, indiferent de esenta sau de metoda de finisare. Un chit rigid va crapa, rezultand dungi inestetice. In schimb, un chit elastic va prelua cu succes micile contractii sau expandari ale lemnului. Conditia de baza este ca variatiile sa nu fie foarte mari.

am imbinat in unghi mana curenta si balustrul de capat din lemn dublustratificat de fag
Imbinarea mainii curente cu balustrul de capat

Am incercat, pe cat posibil, sa surprind cele mai importante aspecte legate de montajul unei balustrade de lemn. Ne-am bazat pe propria experienta.

Si inca o data: pentru micsorarea timpului de realizare a balustrilor din scanduri lamelare, sistemul de cleme homemade va poate fi de un real ajutor:

Scanduri lamelare, grinzi stratificate, realizate cu sistemul homemade de incleiere rapida

Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube pentru a vedea mai multe proiecte, pentru a descoperi mai multe trucuri folosite de noi pentru reducerea timpului de lucru in micul nostru atelier!

Crezi ca ar mai fi lucruri pe care nu le-am scris sau pe care le-am explicat gresit? Adauga-le intr-un comentariu! Cu siguranta vor fi utile!

One Comment on “Montaj balustrada lemn masiv – sfaturi utile”

  1. Avem mare nevoie de o balustrada care sa poata proteja bebe pentru scara + holul de etaj, și am vrea să ne orientăm către o lucrare de calitate cu lemn. Îmi place ce văd pe site-ul vostru. Întrucât bugetul și timpul reprezintă niște limitări, mă gândeam la materiale prefabricate (inițial dedeman, dar după ce am citit https://www.fideco.ro/balustrada-tip-de-la-dedeman-finisare-si-montaj/, m-aș orienta spre hornbach).

    Ar fi vorba de circa 10 metri liniari pentru balustrada în sine + vreo încă 5 pentru o mână curentă secundară și portițe de bebe sus și jos. O să dau un telefon direct, dar eram curios în caz că răspundeți la comentarii, cam în ce fel de interval m-aș putea aștepta la o asemenea lucrare să iasă materialele și manopera? (Realizez că probabil sunt mulți alți factori care influențează).

Lasa un raspuns