Pentru o baie mica, un mic mobilier pentru lavoar este cea mai buna alegere. In acest articol va vom prezenta un model simplu de dulap cu doua sertare, din MDF (inclusiv fetele de sertare au fost facute din MDF), cu blat din stejar pentru lavoar si plinta decorativa realizata tot din stejar. Plinta decorativa a fost necesara datorita spatiilor dintre pereti si mobilier. Peretii baii, ca in multe cazuri, nu erau perfect drepti si nici nu aveau unghiuri drepte, asa ca a trebuit sa facem un design de plinta care sa ascunda aceste diferente.
Am impartit proiectul in trei secvente:
- dulap pentru lavoar, din MDF
- blat din stejar de 3 cm grosime
- profile de plinta decorativa din stejar, pentru blatul de lavoar
Dulap pentru lavoar, din MDF
1. Am masurat spatiul dintre cei doi pereti (unde trebuia montata masca) si, pentru ca am remarcat diferente de la un capat la altul, dar si in adancime, ne-am luat o marja de 2 – 3 cm cand am stabilit dimensiunile dulapului.
2. Am taiat placile de MDF de 18 mm la dimensiunile calculate: o placa pentru baza si doua placi pentru partile laterale. Forma placilor laterale se datoreaza faptului ca a trebuit sa ocolim tevile de scurgere ale chiuvetei.

3. Pe fiecare muchie ingusta a bazei am dat cate trei gauri de 8 mm diametru pentru a o putea imbina cu placile laterale cu dibluri de lemn. Am folosit aracet atat pentru lipirea celor doua placi, cat si petnru lipirea diblurilor din lemn.

4. Am taiat doua fasii inguste de MDF la o lungime egala cu distanta dintre placile laterale ale dulapului. Le-am folosit pentru a creste stabilitatea si rigiditatea dulapului de baie. Le-am imbinat cu suruburi, la 90 de grade si abia apoi le-am prins in cate un surub de placile laterale ale dulapului. Si pe aceste vroiam sa le imbinam cu dibluri de lemn. Dar, ca sa putem da usor gaurile pentru dibluri, am preferat sa le fixam mai intai cu suruburi.
Atentie! Inainte de a folosi suruburi in placi de MDF, este absolut necesar sa dati gauri cu un burghiu de diametrul surubului. Altfel, exista un mare risc ca placa de MDF sa crape.

5. Am lipit cele cele doua fasii de MDF cu dibluri de lemn si apoi am dat celelalte gauri pentru suruburi.

6. Am adancit gaurile de suruburi cu o freza semirotunda, astfel incat sa putem ingropa capetele de suruburi si apoi sa le putem acoperi cu chit poliuretanic bicomponent. In felul acesta nu se vor vedea sub nici o forma suruburile folosite, dar dulapul va fi foarte rezistent. Aceasta este metoda noastra de asamblare a unui mobilier pentru lavoar.

7. Cand am asamblat toate elementele componente ale acestui mic mobilier pentru lavoar, am slefuit foarte bine chitul bicomponent, diblurile de lemn si muchiile placilor de MDF. Totodata, am rotunjit putin muchiile ascutite cu o coala de smirghel de granulatie 120, manual. Le-am slefuit cat sa evitam riscul ca vopseaua sa crape in aceste zone.

8. Am trecut si la cele doua sertatre. Am taiat cateva fasii de MDF pentru marginile sertarelor, doua placi pentru fundurile de sertare si doua placi pentru fetele de sertare. Adancimea sertarelor a fost calculata la jumatate din adancimea dulapului, pentru a putea ascunde tevile de scurgere. Le-am asamblat si pe acestea folosind suruburi, pe care le-am ascuns cu chit poliuretanic bicomponent. Apoi am slefuit muchiile placilor si am rotunjit muchiile ascutite cu smirghel de granulatie 120.


9. Am aplicat un strat consistent de grund poliuretanic pentru MDF.
10. Dupa uscarea grundului, am slefuit suprafetele cu o coala de smirghel de granulatie 320.
11. Am sters praful rezultat in urma slefuirii cu o carpa uscata si apoi am aplicat vopseaua alba poliuretanica. Daca este cazul, dupa uscarea vopselei, se poate slefui din nou cu smirghel de granulatie 320 si apoi se aplica un nou strat de vopsea. Procesul se reia pana cand suprafata vopsita arata foarte bine.

In acelasi fel se procedeaza si in cazul sertarelor din MDF.

Blat din stejar de 3 cm grosime
Prea mult nu insist asupra blatului din stejar masiv:
1. Am incleiat un blat ca orice alt blat din lemn masiv, folosind clemele noastre pentru panouri cu dubla actiune: strangere si planeizare.
2. Am indreptat si am taiat panoul la dimensiunile dulapului pentru lavoar si apoi l-am slefuit. Doar am rotunjit foarte putin muchiile manual cu smirghel de granulatie 120.
3. Am amestecat diverse culori de bait pentru lemn, astfel incat sa obtinem un fel de crem mai albicios pentru colorarea blatului. Este ceea ce vedeti in pozele de mai jos.

4. Dupa ce s-a uscat baitul pe baza de apa, am aplicat un strat de grund poliuretanic, am slefuit cu smirghel de granulatie 320 si apoi am aplicat lacul poliuretanic rezistent la zgarieturi.

5. Dupa ce s-a uscat lacul, am facut decupajul pentru lavoar, tinand cont de instructiunile producatorului. Pe muchiile taiate am aplicat grund si lac la fel ca in cazul suprafetelor mari, pentru a ca blatul sa fie complet protejat.
Profile de plinta decorativa din stejar, pentru blatul de lavoar
1. Pentru profilele de plinta decorativa am folosit baghete de stejar de 2 x 2 cm. Am ales acesta dimensiune, astfel incat sa fi siguri ca plinta va acoperi integral spatiile de la perete.
2. Am taiat pe lung bagheta la 45 de grade si am slefuit suprafata taiata. Am rotunjit manual toate muchiile ascutite cu smirghel de granulatie 120.
3. Am colorat profilele de plinta cu aceeasi culoare de bait pentru lemn ca si in cazul blatului si apoi am aplicat grundul si lacul poliuretanic.

La final am montat glisierele tandem cu extractie totala.

Acesta este micul mobilier pentru lavoar din MDF, cu blat si plinte din stejar:



