Cum sa vopsesti MDF cu vopsea pe baza de apa

13
MDF vopsit - montarea balamalelor

Prima incercare de a vopsi o placa de MDF brut cu produsele pe care le folosesc si la lemn s-a dovedit a fi un succes, cel putin din punctul meu de vedere. Nu a iesit chiar perfect, dar nici rau nu a iesit. Apelarea la un atelier specializat de vopsit MDF iese din discutie de acum inainte, nu mi se pare ca diferenta intre ce fac ei si ce am facut eu merita 100 euro / metrul patrat (pret aproximativ, aflat telefonic la 2-3 ateliere, in primavara).

Etapele:

1. Am cumparat placile de la Hornbach, pentru ca nu aveam nevoie de prea mult. Resturile se strica destul de repede, daca nu le vopsesti, asa ca as fi iesit mai scump daca mergeam in alta parte sa iau placa intreaga. Dezavantajul major la Hornbach este ca, de cele mai multe ori, placile lor sunt curbate. Asa a fost si de aceasta data, usile erau un pic indoite. Avand in vedere ca a fost un proiect pentru “home use”, nu comercial, nu m-am suparat prea rau.

2. Cred ca a avut o zi proasta nenea de la Hornbach, ca mi le-a taiat cu vre-o 2 mm mai mari, asa ca a trebuit sa le redimensionez. Nici aici nu pot sa spun ca ar excela Hornbach-ul, pentru ca taieturile mele au iesit mai fine fata de ale lor, desi lama de pe circular este foarte uzata.

3. Am slefuit muchiile: cele dinspre fata un pic rotunjite, iar cele de pe spate la 45 grade, cat sa nu se ciobeasca usor vopseaua de pe ele.

Slefuire muchie MDF brut
Slefuirea muchiei MDF-ului brut cu slefuitorul drept
Vopsire MDF - pregatirea muchiilor
Muchiile MDF-ului au fost rotunjite

4. Am dat gaurile pentru balamale si am reparat pe ici pe colo micile defecte, cu un chit normal de cutit. Dupa uscarea chitului am reslefuit bucatile respective.

pregatirea gaurilor din MDF inainte de vopsire
Gaurile pentru balamale date in placa de MDF, inainte de a fi vopsita

5. Am dat un strat de grund generos, astfel incat sa se inchida cat mai bine porii MDF-ului. Rau n-a fost, cu exceptia muchiilor. Desi eram destul de sigur ca nu o sa iasa bine, am trecut peste refacerea lor. N-am castigat mare lucru, pentru ca a trebuit sa insist mai mult la vopsea.

Aplicare grund pe baza de apa pe placa de MDF
Aplicarea grundului pe baza de apa pe placa de MDF, intr-un strat gros

6. Grundul l-am slefuit bine cu smirghel foarte fin (granulatie 320 si 400, in functie de ce bucata mi-a nimerit).

7. Am dat primul strat de vopsea incepand cu muchiile, apoi spatele. Am lasat fata usii la sfarsit, pentru ca uneori, din cauza vaporilor de la pistol, se formeaza niste dungi mate pe partea de jos a placii vopsite.

Primul strat de vopsea pe MDF, inainte de uscare
Primul strat de vopsea aplicat, dupa uscarea grundului
Mici probleme de reparat dupa primul strat de vopsea pe placa de MDF
Micile probleme aparute dupa uscarea primului strat de vopsea

8. Am dat si al doilea strat, imediat ce primul a fost destul de uscat incat sa poate fi slefuite micile imperfectiuni.

9. Am reslefuit muchiile si le-am revopsit. Treaba asta trebuia facuta la grunduire pentru ca ar fi fost mult mai bine si mai simplu. Spre deosebire de grund, care se intareste imediat, vopseaua a ramas relativ cauciucata si a incarcat foarte mult foaia de smirghel.

10. Am lasat placile peste noapte sa se intareasca destul de bine si am dat 2 straturi de vopsea si pe fata vizibila a usii.

Rezultatul, zic eu, nu e rau deloc:

Textura semi-lucioasa a MDF-ului vopsit
MDF-ul vopsit are o textura semi-lucioasa
Detaliul unei muchii de MDF vopsit
Detaliul cu muchia rotunjita a placii de MDF vopsit
MDF vopsit - montarea balamalelor
Montarea balamalelor pe usa din MDF vopsit

Cost total:

MDF: 1.875 MP * 42 lei/MP = 78.75 lei

Grund: Aprox. 300 g = 9 lei

1 Cutie Vopsea Duraziv pe baza de apa: 20 lei

Smirghel: 2.25 lei, ca sa dea bine la calcul.

Total: 108 lei

Si acum sa refacem calculul la niste mdf vopsit la comanda: Sa zicem un 80 Eur/MP, pretul de 100 EUR pe care-l primisem eu era pentru culoare RAL, poate la alb e mai ieftin: 1.875 x 80 = 150 Eur. Nu mai punem si TVA, poate au scazut preturile intre timp. Total: 675 lei.

Daca as fi avut timp as fi mers sa cumpar vopsea poliuretanica, mult mai rezistenta. Pretul nu este mai mare, doar cantitatea si calitatea de gaze inhalate difera. Oricum, nici vopseaua pe baza de apa de la Duraziv nu e neaparat proasta.

Interiorul usii montata
Detaliul cu interiorul usii din MDF vopsit
Usile din stanga - MDF vopsit cu vopsea pe baza de apa
Usile din MDF vopsit cu vopsea alba pe baza de apa au fost montate
Usile din dreapta - MDF vopsit cu vopsea pe baza de apa
Usile din MDF sunt aliniate perfect

13 COMMENTS

    • Salut! Nu merge, pentru ceva comercial este preferabil sa folosești materiale speciale pentru așa ceva. E mai bine, atât din punct de vedere al calității, cât și al timpului de lucru.

  1. Imi place ceea ce faci, felicitari ! imi poti da detalii despre ce grund ai folosit , unde gasesc de cumparat , merci !

  2. buna.am vopsit si eu mdf si dupa ce se usuca vopseaua imi apar zgarieturile de la smirglel..care e cauza?ma poate ajuta cineva cu toate metodele de procesare la mdf

Lasa un raspuns