Prima incercare de a vopsi o placa de MDF brut cu produsele pe care le folosesc si la lemn s-a dovedit a fi un succes, cel putin din punctul meu de vedere. Nu a iesit chiar perfect, dar nici rau nu a iesit. Apelarea la un atelier specializat de vopsit MDF iese din discutie de acum inainte, nu mi se pare ca diferenta intre ce fac ei si ce am facut eu merita 100 euro / metrul patrat (pret aproximativ, aflat telefonic la 2-3 ateliere, in primavara).
Evident, am continuat seria proiectelor din MDF: unele au fost realizate doar din MDF, altele in combinatie cu stejar.
Puteti urmari si cateva proiecte video pe canalul de YouTube, sa va faceti o idee! Si daca va plac, abonati-va la canalul nostru pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte. Sigur va vor incanta privirile la fel ca aceasta biblioteca din MDF vopsit alb (am hotarat sa le montam literele pe perete, in ordinea DARE, nu READ):
Si un exemplu mai putin laborios: un set de noptiere cu carcase si sertare din MDF cu blaturi, fronturi cu manere frezate in cant si picioare oblice conice din stejar masiv:
Etapele:
1. Am cumparat placile de la Hornbach, pentru ca nu aveam nevoie de prea mult. Resturile se strica destul de repede, daca nu le vopsesti, asa ca as fi iesit mai scump daca mergeam in alta parte sa iau placa intreaga. Dezavantajul major la Hornbach este ca, de cele mai multe ori, placile lor sunt curbate. Asa a fost si de aceasta data, usile erau un pic indoite. Avand in vedere ca a fost un proiect pentru “home use”, nu comercial, nu m-am suparat prea rau. Daca nu exista Hornbach in zona, exista si varianta online unde poti gasi placi de MDF brut de diferite grosimi, de la 3 – 4 mm pana la 22 mm grosime.
2. Cred ca a avut o zi proasta nenea de la Hornbach, ca mi le-a taiat cu vre-o 2 mm mai mari, asa ca a trebuit sa le redimensionez. Nici aici nu pot sa spun ca ar excela Hornbach-ul, pentru ca taieturile mele au iesit mai fine fata de ale lor, desi lama de pe circular este foarte uzata.
3. Am slefuit muchiile: cele dinspre fata un pic rotunjite, iar cele de pe spate la 45 grade, cat sa nu se ciobeasca usor vopseaua de pe ele.


4. Am dat gaurile pentru balamale. Pentru asta, am folosit un burghiu de balamale cu opritor. Este bun, dar mai ales foarte util. Datorita scalei gradate de pe tija burghiului, se poate seta adancimea de gaurire. Astfel nu trebuie sa mai ai grija cand dai gauri de balamale ca sunt prea adanci sau prea putin adanci.



5. Am reparat pe ici pe colo micile defecte, cu un chit normal de cutit. Dupa uscarea chitului am reslefuit bucatile respective.
6. Am dat un strat de grund generos, astfel incat sa se inchida cat mai bine porii MDF-ului. Rau n-a fost, cu exceptia muchiilor. Desi eram destul de sigur ca nu o sa iasa bine, am trecut peste refacerea lor. N-am castigat mare lucru, pentru ca a trebuit sa insist mai mult la vopsea.

7. Am slefuit bine grundul cu smirghel foarte fin (granulatie 320 si 400, in functie de ce bucata mi-a nimerit).
8. Am dat primul strat de vopsea incepand cu muchiile, apoi spatele. Am lasat fata usii la sfarsit, pentru ca uneori, din cauza vaporilor de la pistol, se formeaza niste dungi mate pe partea de jos a placii vopsite.


9. Am dat si al doilea strat, imediat ce primul a fost destul de uscat incat sa poate fi slefuite micile imperfectiuni.
10. Am reslefuit muchiile si le-am revopsit. Treaba asta trebuia facuta la grunduire pentru ca ar fi fost mult mai bine si mai simplu. Spre deosebire de grund, care se intareste imediat, vopseaua a ramas relativ cauciucata si a incarcat foarte mult foaia de smirghel.
11. Am lasat placile peste noapte sa se intareasca destul de bine si am dat 2 straturi de vopsea si pe fata vizibila a usii.
Rezultatul, zic eu, nu e rau deloc:



Cost total:
MDF: 1.875 MP * 42 lei/MP = 78.75 lei
Grund: Aprox. 300 g = 9 lei
1 Cutie Vopsea Duraziv pe baza de apa: 20 lei
Smirghel: 2.25 lei, ca sa dea bine la calcul.
Total: 108 lei
Si acum sa refacem calculul la niste mdf vopsit la comanda: Sa zicem un 80 Eur/MP, pretul de 100 EUR pe care-l primisem eu era pentru culoare RAL, poate la alb e mai ieftin: 1.875 x 80 = 150 Eur. Nu mai punem si TVA, poate au scazut preturile intre timp. Total: 675 lei.
Daca as fi avut timp as fi mers sa cumpar vopsea poliuretanica, mult mai rezistenta. Pretul nu este mai mare, doar cantitatea si calitatea de gaze inhalate difera. Oricum, nici vopseaua pe baza de apa de la Duraziv nu e neaparat proasta.



Ulterior, am adaugat si manerele potrivite acestor usi din MDF vopsit alb: manere din lemn de frasin, colorate cu bait nuc, pe baza de apa si protejate cu grund si lac incolor pe baza de apa. Totul a fost realizat pe baza de apa, ca doar vorbim de o camera de copii.
Aplicam aceeasi metoda indiferent ca este vorba de grund si vopsea pe baza de apa sau grunduri si vopsele poliuretanice. Puteti vedea si alte lucrari din MDF vopsit realizate in atelierul nostru:
- mobilier de baie cu blat pentru lavoar si fete din stejar colorate cu bait pe baza de apa
- dulap din MDF vopsit cu blat din stejar, pentru lavoar
- perete separator decorativ modular din cuburi de diferite dimensiuni realizate din MDF vopsit
- noptiere din MDF vopsit cu doua sertare (fete de sertare din stejar masiv)
- litere decorative din MDF folosite pentru decoratiuni cu licheni
- set de noptiere albe din MDF cu doua sertare si fete de sertar din stejar masiv
- noptiere albe din MDF cu muchii rotunjite, cu doua sertare, fronturi din stejar si manere frezate in cant
- dulapior pentru lavoar (baza) cu picioare din lemn de frasin
- noptiere in stil mid-century modern, cu blaturi, fronturi cu manere frezate in cant si picioare conice oblice din stejar masiv
Salut! Daca dau cu grund pregătesc mdf-ul corespunzător…nu pot folosi lavabila pentru a vopsi mdf-ul?
Buna ziua! Nu am incercat varianta aceasta, să vopsim MDF cu lavabila. Am folosit doar vopsea speciala pentru MDF sau vopsea pe baza de apa pentru lemn. Prin urmare nu va putem oferi sfaturi in acest sens. Vă mulțumim!
Salut! Foarte tare! Pentru un mic atelier de mobila ar merge? În scop comercial?
Salut! Nu merge, pentru ceva comercial este preferabil sa folosești materiale speciale pentru așa ceva. E mai bine, atât din punct de vedere al calității, cât și al timpului de lucru.
Buna! Felictari pentru lucrare. Ai vopsit usile cu pensula sau cu pistolul de vopsit?
Spor la treaba!
Buna ziua!
Ușile au fost vopsite cu pistolul
Imi place ceea ce faci, felicitari ! imi poti da detalii despre ce grund ai folosit , unde gasesc de cumparat , merci !
care vrea sa ma ajute sa imi scrie pe mail…cipriany2006@yahoo.com
buna.am vopsit si eu mdf si dupa ce se usuca vopseaua imi apar zgarieturile de la smirglel..care e cauza?ma poate ajuta cineva cu toate metodele de procesare la mdf
arata super!
ce grund ai folosit?
Un grund pe baza de apa pt lemn, ica italy, de la lomilux