Masuta consola este o piesa de mobilier foarte utila pentru amenajarea holurilor la intrarea in casa. Pentru ca de multe ori un hol ingust de apartament poate da multe batai de cap din punct de vedere al amenajarii, am gandit un model de masuta consola cu loc de depozitare pentru pantofi, sertare pentru diverse accesorii si cu un blat suficient de lat (dar care nu ocupa mult spatiu).
Am folosit lemnul de frasin, un lemn de esenta tare cu o textura si un aspect deosebit. In ceea ce priveste culoarea masutei, am combinat baitul wenge folosit la blat si manere, cu aspectul natur al frasinului.
Am inceput cu doua panouri de frasin, necesare pentru a crea spatiul in care vor fi montate cele doua sertare.

Am taiat cele doua panouri de frasin la dimensiunile necesare: unul la 110 cm / 25 cm pentru blat si unul la 108 cm / 23 cm pentru partea de jos a sertarelor. Am masurat si am taiat colturile celui de-al doilea panou. Am folosit decupajele pentru a prinde in suruburi picioarele masutei.

Pentru picioarele masutei am stratificat lemnul. Am lipit doua scanduri de 2 cm grosime si 4 cm latime (cu marja de 5 mm in plus pentru rindeluire), pentru a obtine cele patru picioare ale masutei. Dimensiunea finala de care aveam nevoie este de 4 cm x 4 cm in sectiune si 1 m lungime.


Pentru a forma cutia in care vor fi montate cele doua sertare, am folosit mai multe dimensiuni de scanduri. Inainte de acest lucru am stabilit inaltimea cutiei (grosimea scandurilor a fost ca si cea a blatului, de 2 cm): 10 cm.


Toate piesele au fost prinse intre ele cu cuie (cuiele nu sunt vizibile: fie sunt in interiorul cutiei, fie sunt mascate de picioarele masutei). Asa arata cutia inainte de asamblare. S-au potrivit perfect.


Dupa asamblarea cutiei, am slefuit toate suprafetele vizibile.
Pentru suportul de pantofi am folosit 2 scanduri de frasin de 1 m lungime si 4 cm latime, la care am frezat un canal de 2 cm latime si 1 cm adancime (1 cm reprezinta grosimea sipcilor pentru grilaj).

Pentru sipci am folosit cateva scanduri de frasin de 1 cm grosime si 4 cm latime pe care le-am taiat la 21 cm lungime.


Cu ajutorul pistolului de cuie cu aer comprimat am prins sipcile de scandurile cadru. Inainte de a le asambla, am slefuit atat sipcile cat si scandurile suport.


Am slefuit blatul pe fete si pe laterale si am tesit toate muchiile. Dupa slefuire l-am colorat cu bait wenge pe baza de apa si am aplicat grund si lac incolor pe baza de apa, cu slefuiri intermediare.

Exceptand blatul si manerele sertarelor, toate celelalte piese au fost lasate natur, dar au fost protejate cu grund si lac incolor pe baza de apa.
Cutiile sertarelor au fost facute din lemn de brad prin metoda folosita in articolul Sertare simple din lemn.

Manerele pe care le-am folosit au fost facute tot din frasin si au fost prezentate in alt articol.
Fetele de sertare au fost facute dintr-o scandura de frasin de 9,7 cm latime si 2 cm grosime din care am taiat doua bucati potrivite.

Dupa ce am terminat de finisat toate piesele masutei, le-am montat pe rand: am prins grilajul la 25 cm de podea cu ajutorul demontabililor cu cama, am prins picioarele cu suruburi din interior spre exterior pentru ca suruburile sa nu fie vizibile, am prins blatul de intregul ansamblu cu acelasi tip de demontabili si apoi am montat si sertarele.


Imaginea de ansamblu al setului cu masuta consola, oglinda si cuier:
