In acest articol vom prezenta o idee de masa de 4 persoane, cu blat din lemn de frasin si cadru metalic vopsit cu vopsea gri satinat pentru metal.
Vara aceasta am primit o comanda pentru mai multe blaturi de mese din stejar sau frasin. Cele doua esente de lemn sunt foarte asemanatoare ca aspect diferenta este ca lemnul de stejar are o culoare putin mai inchisa decat cel de frasin, care este mai albicios. Pentru ca, clientul nostru nu era hotarat in privinta esentei, am realizat doua blaturi de 3 cm grosime, unul din stejar si unul din frasin de 80 cm / 80 cm. In urma deciziei ca stejarul se potriveste mai bine in locatia respectiva, noi am ramas cu un blat de frasin. Acesta din poza este blatul din stejar, care, dupa cum se poate vedea este mai inchis la culoare decat cel de frasin.

Ce sa facem cu el? Pai ce puteam face cu el? O masa de 4 persoane, cu cadru si picioare din fier, vopsite cu vopsea gri. Combinatia de gri inchis si frasin natur pentru o masa de bucatarie nu este deloc rea. La fel si vopseaua neagra in combinatie cu lemnul de frasin natur, cum este in cazul acestei mese de bucatarie cu blat rotund. Practic lemnul natur de frasin arata minunat indiferent de combinatiile de culori si materiale.
Asa ca am ales un model care sa fie putin altfel decat majoritatea meselor de acest fel. Inainte de a suda cadrul din fier, am taiat blatul (ca sa ne facem o idee despre dimensiunea cadrului din teava rectangulara). Am taiat colturile astfel incat sa nu mai aiba aspectul clasic, ci sa iasa putin din tipare. Inainte insa de a taia colturile, am micsorat blatul care avea finisajul cu muchiile superioare rotunjite (in loc sa lasam finisajul cu muchiile rotunjite, am ales sa le tesim putin mai mult decat muchiile inferioare ale blatului unde se imbinau cu cadrul metalic). Muchiile rotunjite nu prea se potriveau unui cadru metalic, astfel ca la final blatul a ajuns la dimensiunea de 75 cm / 75 cm.
Pentru partea metalica am folosit teava rectangulara de 20 mm / 20 mm pentru cadru si teava rectangulara de 60 mm / 30 mm pentru picioare. Am taiat mai intai bucatile din teava de 20 mm si apoi le-am sudat. Am slefuit foarte bine toate sudurile pentru un aspect cursiv al fierului (fara urme de suduri) folosind flexul cu smirghel special pentru fier. Desi slefuirea fierului utilizat in realizarea diferitelor obiecte pe care le-am observat in magazine fizice sau online este o operatiune facuta mai mult pentru a elimina defecte extrem de evidente si nu pentru a obtine o suprafata dreapta, noi consideram ca aceasta trebuie facuta exact la fel ca si in cazul lemnului. Si acest lucru se datoreaza faptului ca, un cadru metalic cu suduri evidente are un aspect complet nefinisat, indiferent de vopseaua aplicata pe fier. Si cam asta este adevarul.
Revenind la masuta noastra de bucatarie, inainte de a suda picioarele de restul ansamblului, am folosit cadrul metalic pe post de sablon, pentru a freza marginea blatului de frasin cu ajutorul unei freze cu rulment de copiere. In acest fel orice diferenta milimetrica dintre forma blatului si a cadrului urma sa dispara.

Dupa frezarea blatului, am taiat cele patru bucati din teava rectangulara de 60 mm / 30 mm necesare pentru picioarele mesei si le-am sudat pe cadrul metalic. Bineinteles ca a urmat slefuirea acestora. Cand tot cadrul a fost gata l-am vopsit in doua straturi cu vopsea gri satinata rezistenta la uzura.


Singurul lucru pe care trebuia sa-l mai facem blatului a fost sa slefuim foarte bine taieturile noi si apoi sa-i tesim muchiile ca sa para din acelasi film cu cadrul metalic. Dupa slefuire am aplicat grund si lac incolor poliuretanic rezistent la zgarieturi. Dupa uscarea lacului am dat cate doua gauri pe fiecare latura a cadrului metalic cu un burghiu de fier. Am prins in suruburi blatul de frasin de cadrul metalic. Si gata masuta!

