Manere din lemn masiv pentru sertare

manere din stejar montate pe fetele de sertare

Oricat de bine ar arata un sertar, alegerea unor manere din lemn care sa se potriveasca proiectului este destul de dificila. Trebuie sa tina cont de: dimensiunea sertarului, materialul din care a fost facut frontul sertarului, scopul pentru care a fost creat, varsta persoanelor care le vor folosi (manerele sertarelor noastre trebuiau concepute pentru a fi folosite de manute mici) si aspectul de ansamblu al intregului corp de mobilier.

Urmariti si proiectele filmate pe canalul nostru de YouTube. Nu uitati sa va abonati pentru a fi la curent cu cele mai noi idei puse in aplicare in atelierul nostru:

Biblioteca cin litere, din MDF vopsit

Dulapul pentru piese lego, pentru care aveam nevoie de manere din lemn, a fost facut din stejar (mai putin cutiile sertarelor, care au fost facute din lemn de brad). In magazinele de bricolaj nu se gasesc decat 2 -3 modele de manere din lemn si pentru ca nu aratau cum voiam noi, am decis sa le facem noi si pe acestea. Ca sa fie din lemn (mai exact din stejar, asa cum sunt si fronturile de sertare), dar totusi sa se potriveasca cu stilul lego, am combinat doua forme geometrice: patratul si cercul.

Am folosit, asadar, o scandura de stejar de 2 cm grosime si 4 cm latime si o bara rotunda de 2 cm diametru din lemn de fag, cumparata din magazin.

Scandura de stejar si bara de fag de 2 cm diametru
Scandura de stejar si bara de fag de 2 cm diametru

Am taiat rigla de stejar in bucati de 4 / 4 cm, iar bara de fag am taiat-o in bucati de 1,5 cm lungime.

cuburi de stejar de 4 cm pe 4 cm pentru crearea manerelor pentru fetele de sertar
Bucati de stejar de 4 cm * 4 cm si 2 cm grosime
bucatile de bara rotunda necesare manerelor pentru sertarele din lemn
Bucati de 1.5 cm lungime taiate din bara rotunda de 2 cm diametru

Am slefuit toate patratelele obtinute pe o singura fata si pe laterale si le-am tesit muchiile.

am slefuit toate cuburile din stejar pe fete si am tesit toate muchiile
Bucati de stejar de 4 cm * 4 cm slefuite pe fete si cu muchii tesite

Pe partea neslefuita a bucatilor de stejar (lasata special neslefuita ca sa adere mai bine intre ele) am lipit cu aracet bucatile din bara din fag.

am lipit patratul de stejar cu latura de 4 cm de cercul din fag cu diametrul de 2 cm cu aracet
Lipirea pieselor manerului din lemn
manerele obtinute prin lipirea unui cub de stejar cu un cilindru din fag
Manere din lemn de fag si stejar

Desi sunt esente diferite, aspectul nu se schimba pentru ca bucatile de fag nu se vad aproape deloc dupa montaj. Au doar rolul de a da posibilitatea prinderii manerului mai usor.

Dupa ce s-a uscat aracetul, am colorat manerele (am folosit bait pentru lemn, pe baza de apa in culoarea corpului de mobilier, pentru a contrasta cu fetele din stejar natur), iar apoi am aplicat grund si lac incolor pe baza de apa (ca la orice lucrare, cu slefuiri intermediare).

am colorat cu bait pe baza de apa manerele sertarelor pentru piese lego
Manere din lemn de stejar si fag colorate cu bait pe baza de apa

Cand s-au uscat complet le-am montat cu suruburi pe fetele sertarului. Am folosit suruburi de 4 * 40 mm, pentru ca acestea sa se poata insuruba 2 cm in fata sertarului, 1.5 cm in piesa de fag si 0.5 in piesa de stejar.

manere din stejar montate pe fetele de sertare
Maner din stejar pentru sertar

Lasa un raspuns