Aici puteti gasi un mic video pentru a va face o idee mai buna:
Unul dintre primele noastre proiecte, in materie de mestereala, a fost o bucatarie din pal. Culoarea era verde, combinat cu imitatie de lemn de nuc. Totul a mers bine: am cumparat palul, a fost taiat la dimensiunile necesare si cantuit la furnizor, am cumparat toata feroneria.
Cand am ajuns la faza de ales manerele, parea ca nimic nu se potriveste. Dupa multe cautari, am renuntat la ideea de a le cumpara si am facut noi un model.
Procedeul nu este complicat deloc. Pe langa asta, cred ca a durat mai putin decat sa mai continuam cautarea prin magazine. Chiar daca am fi cumparat niste manere din lemn masiv, tot trebuia sa le finisam, iar, dupa cum ne-am invatat, partea de finisaj este cea mai costisitoare cand vine vorba de timp.
Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa stabilesti dimensiunile manerului (nu uita sa ai grija la inaltime astfel incat sa incapa mana intre maner si usa).
Ai nevoie de o bagheta de lemn de 3 cm x 2 cm (cotele pot varia in functie de dimensiunile stabilite la inceput, dar ideea este aceeasi), suficient de lunga pentru toate manerele pe care vrei sa le faci. Noi am folosit fag pentru textura foarte fina pe care o are odata slefuit, dar poti gasi in magazinele de bricolaj si alte esente cum ar fi stejarul sau bradul (pe ultimul nu il recomand la manere, pentru ca este de esenta moale si se poate strica foarte repede).

Se taie bagheta in bucati de 20 cm lungime (lungimea stabilita a manerului) si bucati de 3 cm (pentru cele doua talpi ale manerului). Bucatile mici se lipesc cu adeziv, cate una la capetele fiecarei scandurele lungi.


Dupa ce adezivul s-a intarit bine, se poate slefui manerul. Se slefuiesc toate fetele, se rotunjesc muchiile (chiar si muchiile interioare trebuie slefuite putin pentru a nu fi taioase). La partea de contrafibra trebuie insistat mai mult, altfel pot ramane urme inestetice de circular. Pentru o intelegere mai buna a procesului de slefuire, puteti urmari si articolul nou dedicat acestui model de manere din lemn.


Dupa ce am slefuit manerul, l-am colorat cu bait pe baza de apa. Daca preferi culoarea naturala a lemnului, poti sa-l lacuiesti fara a-l mai colora, dar nu uita sa-i dai si un impregnant anti daunatori si sa slefuiesti impregnantul inainte de a aplica lacul.
Se stabilesc cotele pentru gaurile de montaj, care trebuie date inainte pentru a nu exista riscul sa crape lemnul. Gaurile trebuie date cu mare atentie, pentru a avea o pozitionare corecta a manerului la montaj.
Nu-ti ramane decat sa-l montezi la fel ca pe orice alt maner, folosind suruburi pentru lemn, suficient de lungi cat sa treaca prin ambele bucati de lemn ale manerului (in felul acesta, chiar daca lipitura nu a fost perfecta, nu exista riscul sa ramai cu manerul in mana cand vrei sa deschizi usa sau sertarul).
Asa arata manerele noastre din lemn, montate la usile bucatariei din pal pentru care le-am facut:



