Tocmai am finalizat un nou model de mana curenta din stejar, cu dimensiuni atipice: lățime 9 cm, grosime 4 cm. A fost folosita atât pentru balustrada de interior, cât și de exterior.
Puteti urmari procesul de realizare al mainii curente pe canalul nostru de YouTube!
Nu uitati sa va abonati pentru a urmari cele mai noi proiecte realizate in micul nostru atelier de tamplarie!
Treaba noastra a fost doar să realizam profilele de mana curenta și să le șlefuim. Urmau să fie montate pe balustrada de interior si de exterior și finisate cu ulei.
Realizarea profilelor stratificate de mana curenta din stejar
Fata de alte modele de mana curenta, de data acesta, datorita dimensiunilor mari, am preferat sa folosim profile stratificate. Pentru acest model am folosit chereastea de stejar de 2,5 cm grosime.

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa taiem scanduri de 10 cm latime. Pentru a taia drept muchiile, am folosi o scandura de tei pe post de ghidaj, prinsa pe capete si la mijloc cu cleme. Scandura de tei fusese rindeluita pe fete si avea o muchie indreptata la rindea. Am folosit-o pentru ca era suficient de lunga, cat sa poata fi folosita pe post de ghidaj pentru tivirea si taierea scandurilor de stejar de aproximativ 3 m lungime.

Folosim aceasta metoda de tivire si de taiere a scandurilor, cu fierastraul circular de mana, pentru ca, datorita spatiului mic din atelier, am renuntat la circularul cu masa.

După obținerea scândurilor de 10 cm, le-am rindeluit până la o grosime de 2,1 cm (am pastrat o mica marja fata de grosimea de care aveam nevoie, pentru ca dupa stratificare sa putem rindelui inca o data fetele, pentru a elimina micile urme de cleme). Scandurile erau suficient de drepte cat sa le putem indrepta fetele direct la masina de rindeluit si degrosat.

Am aranjat pe masa scandurile obtinute pentru a le potrivi doua cate doua (atat ca aspect cat si ca lungime, luand in considerare si capetele ce urmau a fi eliminate la final). Cele mai frumoase urmau sa fie lipite pe partea superioara a mainii curente, iar cele cu mici defecte (noduri mai mari) pe partea inferioara, nevizibila dupa montaj.

A urmat lipirea scândurilor cu adeziv poliuretanic, folosind atat cleme pentru stratificarea lemnului (insuficiente ca număr pentru o lungime atât de mare de profil stratificat) cat și alte cleme (de tip F și C).

Am lipit cate 2 profile de mana curenta deodata, pentru ca atat ne permitea deschiderea clemelor.

Astfel am obtinut profile stratificate de stejar de aproximativ 4 cm grosime ce urmau a fi transformate in mana curenta.

Realizarea formei mainii curente din stejar de 4 cm grosime
Primul lucru pe care l-am facut a fost sa curatam excesul de adeziv poliuretanic de pe o muchie si o fata.

Ulterior am îndreptat muchia la mașina de rindeluit pentru a obține un profil drept, cu muchie la 90 de grade.

Cealaltă muchie a fost îndreptată la mașina de degrosat (până la o lățime de 9 cm, cat aveam nevoie).

Dupa ce am obtinut latimea profilului de mana curent, am rindeluit si fetele pentru a le aduce la grosimea necesară de 4 cm.

Pe spate trebuiau frezate cate 2 canale de picurare. Pe acestea le-am făcut folosind circularul de mana. Am construit, dintr-un panou mic de stejar lăcuit (ideea era sa alunece ușor pe suprafața profilului) și 2 baghete de stejar, un ghidaj care sa ne permită să tăiem canalul pe suprafața mâinii curente la o distanta de 7 mm de margine. Am setat adâncimea de taiere, și astfel am tăiat toate canalele de picurare.

Ulterior, am rotunjit muchiile mainii curente cu mașina de frezat, cu un cap de frezare rotund, cu raza medie. Pe acesta il folosim in general pentru profilele de mana curenta.

Odată creat profilul de mana curenta, nu ne-a mai rămas decât să îl șlefuim, pentru că suprafața sa fie cat mai fina, cu smirghel de granulație 180, pe suprafețele late și pe cele muchii.

Mai intai am taiat cu circularul de masa toate capetele urate, si am eliminat crapaturile de pe capete.

Apoi am slefuit manual toate muchiile rotunjite cu smirghel de granulatie 180, la fel ca si pe suprafetele mari.

Așa arată modelul de mana curenta, potrivit pentru balustrade metalice, atât interioare cat și exterioare. Este un model simplu, dar frumos si rezistent datorita stratificarii profilelor!
