De obicei, orice tip de profil de mana curenta din lemn masiv, pe care il realizam, are un canal frezat pe partea inferioara, astfel incat sa se poata monta foarte usor fie pe scandura care uneste balustrii din lemn (in cazul unei balustrade din lemn), fie pe platbanda (in cazul unei balustrade metalice).
Descopera proiectele noastre video si abonati-va la canalul de YouTube pentru a urmari cele mai noi lucrari:
Profilul de mana curenta realizat de aceasta data a fost creat special pentru a putea fi montat pe o balustrada metalica. Trebuia sa ramana vizibila imbinarea dintre platbanda vopsita cu vopsea neagra si mana curenta din stejar masiv.
Iata cei cativa pasi necesari pentru obtinerea acestui profil de mana curenta:
Pe scurt:
Scandurile necesare obtinerii acestui profil de mana curenta, fara canal pentru montaj
Am pornit, ca si in cazul unui model de mana curenta prezentat anterior, de la cateva scanduri de stejar de 4 cm pe 5 cm in sectiune. Aceasta este dimensiunea de scandura pe care o folosim in general pentru obtinerea mainilor curente, dar nu este o dimensiune batuta in cuie.


Capete de frezare folosite pentru acest profil de mana curenta
Pornind de la aceasta dimensiune, stabilim din start forma pe care dorim sa o aibe profilul de mana curenta si apoi incepem sa dam viata detaliilor, folosind diverse capete de frezare. In cazul acestui model am folosit un cap de frezare rotund, cu raza medie pentru a rotunji muchiile superioare si un alt cap de frezare pentru rotunjirea muchiilor inferioare. In ambele cazuri am folosit capete de frezare cu rulment de copiere.
Prima data am frezat muchiile inferioare, astfel incat distanta dintre cele doua frezari sa fie egala cu latimea platbandei balustradei de interior.

A doua frezare a fost facuta pe muchiile superioare, avand grija sa alegem un cap de frezare de rotunjit de raza egala cu raza primului cap de frezare.

Aceasta este forma pe care o are mana curenta, dupa ce am dimensionat-o ca lungime, facand taieturile pe capete, la un anumit unghi.

Slefuirea profilului de mana curenta
Si acum, ca am obtinut forma de care aveam nevoie, am inceput slefuirea mainii curente, nu inainte de a acoperi cu chit de lemn eventualele noduri sau alte imperfectiuni ale lemnului. De obicei folosim chit in doua nuante: stejar deschis pentru crapaturi, unde lemnul este mai deschis la culoare si stejar inchis la noduri, unde lemnul este mai inchis.
1. Cu slefuitorul orbital am slefuit toate cele patru fete late pana cand au disparut toate urmele de rindea si am curatat tot excesul de chit.

2. Am slefuit muchiile superioare rotunjite cu slefuitorul drept, dupa care am facut cateva treceri, manual, cu o foaie de smirghel de granulatie 120 pentru ca suprafata sa aiba continuitate.

3. Am slefuit muchiile inferioare cu o foaie de smirghel de granulatie 120 folosind un creion pe post de suport si apoi manual am slefuit muchiile ramase taioase.

4. Am slefuit capetele mainii curente atat pe contrafibra cat si la muchii.


Finisajul cu grund si lac poliuretanic antizgariere
Dupa slefuirea fina cu foi de smirghel de granulatie 120 nu ne-a mai ramas decat aplicarea grundului si lacului poliuretanic antizgariere cu slefuire intre straturi.




Puteti descoperi un nou model de mana curenta, din stejar stratificat, dar si filmul de prezentare.