Lustre din lemn de frasin

am vopsit cu atentie lustrele din lemn astfel incat fiecare centimetru patrat de lemn sa fie acoperit uniform

Am reusit sa ne mobilizam sa facem pozele pe parcursul procesului de realizare al modelului nostru preferat de lustre din lemn. Intr-un articol mai vechi am facut doar o prezentare scurta a acestor lustre realizate din lemn de fag si am postat doar cateva poze cu lustrele montate sau gata de montaj.

De data aceasta venim cu poze din timpul lucrarii, cu un model asemanator, dar o alta forma si cu cateva elemente in plus. In articolul anterior folosisem lemn de fag. De data aceasta am folosit frasin pe care l-am vopsit cu vopsea de culoare nuc aplicat in doua straturi.

Pentru acest modele de lustre din lemn sunt necesare foarte multe baghete. Se pot alege dimensiunea si tipul de lemn in functie de preferinte: poate unuia ii place mai mult stejarul decat frasinul sau poate fagul sau poate bradul (care de altfel este si mai usor de slefuit). Cantitatea si dimensiunea in sectiune a baghetelor folosite depind foarte mult de dimensiunea lustrei (pentru ca acest model poate fi adaptat la orice marime).

Acestea fiind spuse, dupa ce am stabilit exact dimensiunile, am taiat baghetele lungi in bucati mai scurte, dar de diferite lungimi. Am taiat la o parte dintre baghete ambele capete, la 90 de grade. Am taiat la cealalta parte de baghete (majoritatea lor) un capat la 90 de grade, iar celalalt capat la 45 de grade ca sa poata fi lipite doua cate doua intre ele, pentru a forma coltare.

Pe langa aceste bucatele, am mai folosit si baghete pentru formarea a doua cadre de dimensiunea aleasa a lustrei. Un cadru va fi baza pe care urma sa lipim coltare si baghete drepte, iar unul va fi lipit pe la mijlocul lustrei.

Inainte de a lipi coltarele si bucatile drepte am slefuit foarte bine capetele, pentru ca lustra gata formata sa fie mai usor de slefuit. Astfel se pot scoate perfect urmele de circular.

am slefuit coltarele si scandurile drepte pe capetele cu contrafibra inainte de a construi lustra din lemn
Slefuirea coltarealor pe capetele cu contrafibra

Dupa ce am lipit fiecare strat in parte, am folosit si suruburi pentru a fi siguri ca, indiferent de conditiile de umezeala din camera in care urmeaza sa fie montate, nu exista riscul ca nivelele lustrei sa se desprinda.

lustra din lemn masiv realizata din baghete de frasin
Fixarea bucatilor de baghete si coltare cu adeziv si suruburi

Dupa ce am lipit toate straturile, am lipit o placa de lemn de marimea cadrului in care am decupat o gaura in care vom monta ulterior dulia. Noi am dat patru gauri mai mici in placa pentru ventilatie (in felul acesta nu exista riscul ca lustra sa se incalzeasca prea tare pe interior datorita incalzirii becului. Desigur, depinde si de becurile folosite.

asa arata lustra din lemn de frasin inainte de a monta capacul cu gauri pentru montarea duliei
Lustra patrata din lemn de frasin inainte de lipirea capacului
am dat o gaura in ultima placa a lustrei din lemn pentru a putea monta dulia
Sablonul pentru gaura necesara montarii duliei
am facut gaura pe ultima placa a lustrei pentru a putea monta dulia si 4 gauri pentru a ventila interiorul lustrei
Gaurile pentru dulia lustrei din lemn si pentru ventilatie

Pentru prinderile in tavan noi am folosim tot placi de frasin (de fapt pentru lustrele mari am folosit un panou pe care l-am taiat dupa ce l-am indreptat la rindea, iar pentru lustrele dreptunghiulare am folosit o scandura de latimea acestora). Dupa ce le-am taiat la dimensiunea necesara le-am frezat niste decupaje suficient de mari cat sa poata ascunde firele electrice care ies din tavan.

in cazul acestei lustre din lemn, am folosit un sablon pentru a freza placa necesara ascunderii firelor electrice care pornesc din tavan
Frezarea placii ce se monteaza pe tavan, pentru lustra dreptunghiulara din lemn
am vopsit cu vopsea pe baza de apa de culoare nuc placile care se vor monta in tavan si care vor ascunde firele electrice ale lustrelor din lemn masiv de frasin
Placile din lemn care se vor monta pe tavan

Dupa ce am dat forma lustrei si a placilor care se prind pe tavan, a urmat slefuirea lor. Cred ca sunt obiectele cel mai dificil de slefuit. Spun asta din punctul nostru de vedere pentru ca noi nu lasam neslefuita nici o piesa din lemn: nu ne plac urmele de circular sau de rindea. Sunt foarte inestetice! Asa ca, de cele mai multe ori acest proces poate dura si 3 – 4 ore.

asa arata lustra dreptunghiulara din lemn de frasin inainte de finisare
Lustra dreptunghiulara din lemn inainte de finisaj
gaurile pentru tijele metalice vopsite se dau dupa montarea capacului superior al unei lustre din lemn de frasin
Capacul lustrei din frasin inainte de a da gaurile pentru tijele metalice

Noi slefuim mai intai exterioarele. Este partea care dureaza cel mai putin. Apoi slefuim interioarele: daca lustra este mai mare le slefuim cu flexul cu suport de smirghel, daca lustra este mai mica, cum este al doilea model improvizam sau slefuim manual (lucru care de cele mai multe ori ne ia foarte mult timp). Au mai ramas de slefuit scadurelele intre straturi (dar nu este necesar si pe contrafibra pentru ca le-am slefuit inainte sa le lipim) si toate muchiile. Daca nu slefuim muchiile putin, raman foarte taioase si exista riscul ca lacul sau vopseaua (in functie de ce alegem sa folosim) sa crape in timp.

La final, am aplicat un strat de bait si grund sau un strat de vopsea. Am slefuit cu smirghel de granulatie 320 pentru ca suprafata sa iasa fina. Fara slefuire suprafata ramane zgrumturoasa si se va prinde usor praful, plus ca aspectul nu va fi foarte placut. Dupa grund sau primul strat de vopsea se aplica lacul sau al doilea strat de vopsea, dupa caz. Acest proces este destul de complicat. Trebuie avuta multa rabdare, grija si mare atentie sa nu scape vre-un locusor neacoperit de lac sau vopsea.

Preferabil ca la acest tip de lustra sa se foloseasca cablu electric din material textil pentru ca se potriveste mai bine si poate fi ales dintr-o gama foarte variata de culori.

Mai exista si varianta a doua, cu tije metalice in care se vor ascunde firele de curent cum am procedat noi la modelul dreptunghiular. Am taiat 2 tije metalice egale ca lungime, le-am facut filet la ambele capete cu o filiera si le-am vopsit cu vopsea neagra mata (la fel si cele 4 piulite necesare).

Asa arata modelele noastre de lustre din lemn de frasin vopsit in aceeasi culoare cu care a fost vopsit si raftul din lemn de brad, pentru sticle de vin:

am taiat tijele metalice la dimensiuni egale, le-am facut filet cu filiera si le-am insurubat piulite pe ambele capete
Tije metalice vopsite cu vopsea neagra mata

Am folosit cablu electric textil de culoare alba, la fel ca si dulia. Se poate alege insa orice alta culoare de cablu electric textil, in functie de preferinte.

am folosit dulie si cablu electric textil alb pentru ca se potriveau cel mai bine cu acest tip de lustra din lemn masiv
Cablul electric textil alb si dulia folosite la acest model de lustra din lemn
am vopsit cu vopsea culoare nuc toate lustrele de frasin si placile aferente care se monteaza pe tavan
Lustrele si placile care se prind pe tavan sunt vopsite

Lustrele si placile care se prind pe tavan sunt vopsite

am vopsit cu atentie lustrele din lemn astfel incat fiecare centimetru patrat de lemn sa fie acoperit uniform
Lustrele dreptunghiulare vopsite cu vopsea de culoare nuc
am aplicat doua straturi de vopsea pe baza de apa pentru a putea obtine o culoare uniforma pe toata suprafata
Lustra din lemn de frasin vopsita cu vopsea pe baza de apa

Lasa un raspuns