Desi nu a fost ideea noastra, in momentul in care am primit solicitarea pentru aceste litere volumetrice decorative am acceptat-o imediat, fiind o noua provocare, mai ales ca lichenii au devenit, se pare, un trend in domeniul decorativ.
UPDATE: Intre timp, in urma achizitionarii unui banzic, am reprodus literele din MDF vopsit, am cumparat 2 cutii de licheni stabilizati si i-am lipit noi. Am fost foarte multumiti ca au fost livrati de pe o zi pe alta si ca lichenii erau pufosi si fara prea multe uscaciuni. Tototdata, am prezentat noul proces, putin mai simplu, prin realizarea unui film pe care il puteti urmari pe canalul nostru de YouTube:
In cele ce urmeaza va prezentam pasii pe care i-am urmat in realizarea acestor litere:
Pe scurt:
Bazele celor patru litere volumetrice
Pe o placa de MDF am desenat forma celor patru litere volumetrice, tinand cont de faptul ca inaltimea acestora trebuie sa fie aceeasi. Acelasi lucru se aplica si in cazul latimii si grosimii literelor. Pentru litera O am folosit un compas cu care am trasat cercuri cu diametrul egal cu latimea literei (pentru exterior) si cercuri cu diametrul egal cu latimea literei – de doua ori latimea literei (pentru interior).





Dupa ce am desenat literele, am taiat placa mare de MDF in placi mai mici, pentru a separa literele si pentru a le putea decupa mult mai usor cu ferastraul pendular. Nu este neaparat necesar ca taieturile cu ferastraul sa iasa perfect, dar trebuie taiate intr-o marja de +/- 1 mm, astfel incat muchiile sa poata fi slefuite, dupa lipirea marginilor.



Dupa ce am decupat literele, am masurat lungimea de margine necesara fiecarei litere in parte. Calculul a fost aproximativ, dar trebuia sa ne facem o idee despre numarul total de fasii de MDF pe care trebuia sa le taiem si sa le lipim (cu marja de eroare de rigoare).




Marginea literelor, din MDF de 10 mm grosime
Am taiat 10 fasii de 1.3 cm latime dintr-o placa mare de MDF de 125 cm lungime, pe care le-am lipit doua cate doua, folosind aracet (am strans cu doua cleme toate baghetele, am intins aracetul si apoi le-am lipit – am economisit mai mult timp decat daca am fi intins aracetul pe fiecare fasie in parte). Nu am folosit vre-un alt adeziv mai puternic decat aracetul pentru ca nu exista fortari care sa poata dezlipi aceste lipituri. Dupa uscarea aracetului, am adus la grosimea de 1 cm toate aceste baghete, pe care le-am folosit pentru marginile drepte ale literelor.
Din pacate a trebuit sa facem toata acesta complicata operatiune pentru ca nu aveam in atelier placi de MDF natur de 10 mm grosime. Asta a fost invatatura de minte. Pe viitor vom dota atelierul cu toate dimensiunile de placi de MDF brut, pentru a fi pregatiti pentru orice tip de proiect DIY, indiferent ca este vorba de mici decoratiuni sau mobilier din MDF vopsit.




Pentru marginile rotunjite ale literei volumetrice O, am desenat pe o alta placa de MDF patru cercuri: doua mai mici pentru marginea rotunjita interioara si doua mai mari pentru marginea rotunjita exterioara. Dupa ce le-am taiat, le-am lipit doua cate doua, folosind clesti, pentru a obtine aceeasi inaltime ca cea a marginilor drepte. Dupa ce s-a uscat aracetul le-am slefuit pe exterior pe cele mici si pe interior pe cele mari. Daca nu le-am fi slefuit inainte de lipirea pe forma literei, ar fi fost mult mai greu ulterior, pentru ca am fi avut mai putin spatiu de manevra. Dupa slefuire, am taiat cercurile in cate doua semicercuri.




Obtinerea celor patru litere volumetrice, prin lipirea marginilor din MDF
Rand pe rand, am lipit toate marginile literelor volumetrice. In cazul literei O, am lipit mai intai marginile rotunjite si apoi, dupa uscarea aracetului, le-am lipit pe cele drepte. Pentru toate acestea am folosit foarte multe cleme, pentru a ne asigura ca marginile se vor lipi foarte bine.






Finisarea literelor decorative din MDF si vopsirea lor
Am slefuit toate suprafetele folosind tot felul de combinatii de slefuitoare: bormasina cu stand in care am montat o perie rotativa cu smirghel, pentru zonele rotunjite, slefuitorul drept pentru partile drepte si accesibile, dar si pentru muchii pe care le-am rotunjit si unealta multifunctionala (multi-tool, alta denumire nu cunosc) pentru zonele mai putin accesibile. A fost o combinatie complicata, dar rezultatul a fost foarte bun: am obtinut suprafete drepte si uniforme.



Imbinarile dintre marginile lipite au avut nevoie de mici retusuri cu chit, dar dupa slefuire nu a mai ramas nicio zona cu defecte.

Dupa ce am slefuit chitul, am aplicat un strat de grund pe baza de apa, intr-un strat generos, pentru a inchide totii porii MDF-ului.

Am slefuit cu smirghel de granulatie 320 suprafata care devenise rugoasa dupa uscarea grundului.


Dupa primul strat de vopsea, am mai slefuit o data cu smirghel de granulatie 320 si apoi am mai aplicat un strat de vopsea alba. De altfel, toate aceste etape au mai fost descrise si in articolul despre modul in care vopsim piesele din MDF.

Dupa ultimul strat de vopsea aplicat, odata acoperita toata suprafata, aceasta are un aspect uniform, fara zone deschise care sa permita aparitia fisurilor sau craparea vopselei (vopseaua poate crapa daca muchia este lasata taioasa si nu este rotunjita).
Si iata si literele noastre volumetrice, din MDF vopsit. Le-am asezat in ordine pentru poze 🙂





Am primit si poze cu lichenii stabilizati lipiti la locul lor!



Aici aveti lista de scule si unelte necesare pentru realizarea literelor volumetrice cu licheni stabilizati: fierastrau circular, fierastrau pendular, fierastrau vertical, masina de frezat, pistol de lipit, dalta, cleme, ruleta, compas, echer.

Buna ziua!
Cat costa aceste litere?
Multumesc
Buna ziua!
P
Prețul este de 170 de lei/litera. Lichenii se achiziționează separat, noi neavând posibilitatea să vă oferim așa ceva.
Vă mulțumim!
Buna ziua, frumoasa lucrare. Intentionez sa-mi construiesc un panou pe care sa il populez cu licheni. Cu ce ati prins lichenii de mdf? Odata prinsi ce tratament necesita?
Multumesc si spor in toate,
Marian
Buna ziua si va multumim pentru aprecieri!
Partea cu lichenii nu am facut-o noi, ci persoana pentru care am facut literele. Din cate stiu, lichenii au fost lipiti cu silicon. Cat despre tratament, chiar nu stiu ce sa va spun, stiu doar ca cei din literele facute de noi s-au innegrit (poate chiar din cauza siliconului).
Va multumim,
Echipa Fideco.ro