De foarte multe ori sunt intrebat ce marca de lac pentru lemn folosesc, de-mi ies toate atat de bine finisate. Din pacate, raspunsul nu este atat de simplu, implica mult mai multe variabile pe care vi le voi prezenta in acest articol.
Daca ar fi sa fac o alegere in ceea ce priveste importanta, pe primul loc s-ar situa pasiunea, dedicarea, placerea de a face tot posibilul ca obiectul lucrat sa iasa perfect, indiferent despre ce este vorba. Fara o cat de mica obsesie pentru perfectiune, nu ai mari sanse sa reusesti, pentru ca un finisaj bun se obtine cu multa munca.
De ce multa munca? Pai, in primul rand, nu poti sa ai pretentia sa iti iasa lacul drept daca il aplici pe un lemn cu defecte. De aici putem usor sa ne indreptam catre prima etapa concreta a obtinerii finisajului dorit:
Slefuirea temeinica
Da, orice piesa de mobilier, scandura de gard, obiect decorativ sau usa pe care le-am facut au fost slefuite. Slefuirea o fac, de obicei, din doua motive: estetica si rezistenta.
Despre estetica nu cred ca este cazul sa vorbesc, se poate intelege usor din articolul despre slefuit lemnul inainte de lacuire.
In ceea ce priveste rezistenta, treaba sta cam asa: cu cat suprafata lemnului este mai fina, cu atat pelicula de lac va fi mai uniforma si mai rezistenta. Cu atat mai important este acest aspect cand vorbim de lemnul de exterior pe care va ajunge zapada sau apa, pe care il va arde soarele sau in combinatia cea mai rea: lemnul ud expus la soare.
De aici si necesitatea de a folosi mai multe granulatii, crescand finetea suprafetei succesiv. De obicei incep cu o slefuire de indreptare, cu un smirghel grosier de granulatie 50 sau 60. Nu vreau sa fiu gresit inteles. Toate scandurile pe care le folosesc sunt rindeluite dar, de multe ori, chiar si cutitele noi pot lasa urme sau pot smulge aschii din scanduri. Urmeaza o a doua slefuire cu smirghel de granulatie 120. Dupa aceasta etapa, suprafata este suficient de fina incat putem trece la partea de aplicare a unui tip de lac pentru lemn. Daca, totusi, vrem un rezultat final cu adevarat exceptional, putem sa facem o a treia slefuire cu smirghel fin de granulatie 180 sau 240. In functie de tipul de lemn, rezultatul poate fi extrem de vizibil (in cazul lemnului de fag) sau aproape insesizabil (cum este cazul stejarului).
In functie de esenta cu care lucram, pot aparea cateva mici probleme: de exemplu, la lemnul de esenta moale (cum ar fi lemnul de tei sau lemnul de brad, molid si alte rasinoase) vor aparea mici denivelari, in functie de inelele de crestere. Eu nu il consider neaparat un defect, pentru ca imi place ca la final, cand treci cu mana peste lemn, sa-i simti textura. Textura aceasta iti transmite sentimentul de natural, sentiment datorat formelor neregulate si mereu diferite pe care le are fiecare scandura.
Odata scapat de partea de slefuire, care este si cea mai obositoare si mai consumatoare de timp, trebuie sa luam decizia privind produsul cu care vom finisa lucrarea. Nu voi vorbi despre uleiuri, ceara sau alte finisaje de genul acesta pentru ca nu ma prea pricep la categoriile astea si pentru ca articolul de azi este, in fond, despre lac pentru lemn, lac folosit pentru un finisaj perfect. Va voi spune cate ceva despre cele doua optiuni pe care le avem. Diferenta este si de aspect, dar si de rezistenta, pentru ca cea de-a doua varianta, cea a lacului colorat, este mult mai rezistenta la exterior. In cazul baitului, substanta va acoperi mult mai putin varfurile inelelor de crestere, astfel ca exista riscul ca soarele sa strice respectivele portiuni destul de repede. In schimb, lacul colorat va crea o pelicula uniforma, care va proteja tot lemnul la fel, in fata necrutatoarelor raze ultraviolete.





Bait si lac pentru lemn, incolor
Aplicarea baitului este o tehnologie separata, dar partea esentiala este ca acesta se aplica pe lemnul curat, inainte de orice alt grund sau impregnant. Va colora lemnul, evidentiindu-i in acelasi timp desenul natural. In functie de tipul de bait (pe baza de apa sau pe baza de solvent) acesta se poate aplica cu un burete, cu o carpa, cu o pensula sau cu pistolul. Eu optez pentru burete la piesele mici. La piesele mari folosesc o combinatie, adica aplic baitul cu pistolul si, cat inca este ud, dar dupa ce s-a impregnat in lemn, il sterg in lungul fibrei cu o carpa. Rezultatul este o colorare uniforma, dar cu o evidentiere puternica a fibrei lemnului.
Dupa ce se usuca foarte bine baitul, aplic un strat de grund, adecvat lacului pe care il voi folosi. Adica pentru lac acrilic voi folosi grund acrilic, iar pentru lac poliuretanic aplic un grund poliuretanic.
Apoi urmeaza inca o etapa “prafoasa”, adica slefuirea intre straturi. Aici nu pot da prea multe sfaturi, totul depinde de rabdarea si curajul fiecaruia. Slefuirea trebuie facuta cu un smirghel fin, de granulatie minim 320.
Ziceam de rabdare si curaj, pentru ca trebuie sa ai curaj sa folosesti un smirghel care sa ia cat mai mult cu putin efort, dar si rabdare sa slefuiesti cu un smirghel care nu ia aproape nimic zonele unde exista risc crescut de patrundere pana la lemnul crud, asa cum sunt muchiile sau colturile interioare.
Daca totul a decurs bine, piesa pe care o lacuim ar trebui sa aiba in continuare culoarea uniforma, iar grundul sa fie matuit pe toata suprafata, fara zone in care sa nu fi ajuns hartia de slefuit.
Ultima etapa, inainte de lacuirea finala, este stergerea temeinica cu o carpa, astfel incat tot praful rezultat in urma slefuirii dintre straturi sa dispara.
De aici mai departe totul este simplu (in fond, multi “mesteri” nu fac decat etapa asta): se aplica lacul, conform instructiunilor producatorului (aici ar fi de scris un articol intreg despre respectarea acestora, desi de multe ori ni se par niste prostii). Si inca un detaliu important: curatenia. Cu cat va fi mai putin praf in camera de vopsit, cu atat finisajul va iesi mai bine. Asta in cazul in care nu dispuneti de o camera speciala de vopsit, cu filtre de aer si toate cele. Dar, daca aveti asa ceva, de ce pierdeti vremea citind banalitatile astea?


Lac colorat (lazura colorata, 3 in 1 sau cum ii mai spune)
Cand lucrez ceva pentru exterior, prefer sa folosesc lac colorat. Il aplic in doua straturi cu slefuire intermediara pentru ca suprafata sa nu ramana rugoasa. Aplicand lacul cu slefuire intermediara, lemnul va avea un strat suficient de gros de lac astfel incat sa-l protejeze impotriva razelor ultraviolete pe o durata mai lunga de timp. Si, datorita faptului ca lemnul este foarte bine slefuit inainte de montajul efectiv la exterior si ca aplicarea lacului colorat este facut in strat suficient de gros, lucrarile respective nu necesita intretinere decat dupa 3 – 4 ani, uneori chiar si cinci ani de la prima lacuire.

