La ce sa ai grija cand iti montezi (sau ti se monteaza) o balustrada

1
Sfaturi pentru montarea unei balustrade din lemn
Montarea unei balustrade din lemn - sfaturi utile

Am prezentat succint in diverse articole anterioare cateva modele de balustrade (balustrada cu balustri si mana curenta cumparate din Dedeman, balustrada cu balustri simpli si un model de balustrada din lemn de fag in combinatie cu geam securizat) pe care le-am montat de-a lungul timpului. Pentru ca in ultima vreme ne-am axat pe alte lucrari in locul realizarii si montajului de balustrada, in acest articol nu voi mai prezenta vre-un anume model, ci voi sublinia cateva aspecte importante pe care ar trebui sa le urmaresti, fie ca esti doar beneficiarul unei asemenea lucrari, fie ca doresti sa faci lucrarea in regim propriu.

Indiferent de modelul de balustrada pe care il alegi (balustri din lemn strunjiti, balustri din lemn drepti, mana curenta din lemn, din inox, sau din orice altceva), conditia esentiala pe care o balustrada trebuie sa o respecte este sa fie cat mai sigura cu putinta. Abia apoi te poti uita catre partea estetica.

 

Prinderile trebuie sa fie neaparat mecanice, cu suruburi si dibluri foarte bine ancorate. In exemplul de mai jos, balustrul de capat a fost fixat cu suruburi in perete si in podea, fiecare stalp mic si stalpii mai mari de colt au fost fixati cu suruburi in podea (inainte de a-i fixa cu suruburi, am dat gauri cu ciocanul rotopercutor si am prins dibluri), iar mana curenta a fost fixata pe pozitie cu suruburi in balustrii mici, in cei mari si in stalpul de mijloc. In felul acesta, pe toate directiile balustrada este fixata fara a exista riscul de a se misca.

Pentru stalpii mari, este bine sa folosesti prinderi atat sus cat si jos, pe doua directii. Exceptie fac stalpii mari de colt, care vor prinde rigiditate datorita mainii curente care ii fixeaza pe doua directii. In cazul acesta, o prindere solida in podea este suficienta.

pentru a fi cat mai rezistenta balustrada am prins in suruburi atat balustrii mici, in podea, cat si balustrii mari in podea si perete si am fixat in suruburi si mana curenta in toti stalpii
Balustri si mana curenta fixate in suruburi pentru o rezistenta sporita

Gaurile nu trebuie date in marginea treptei, pentru ca exista riscul sa nimereasca doar in tencuiala. In acest caz, stalpii se vor misca, mai devreme sau mai tarziu, neavand o baza stabila. Cel mai usor este ca stalpii sa fie prinsi in trepte, inainte ca acestea sa fie montate pe scara. In caz ca nu este posibil (daca scara este deja realizata sau daca este placata cu alt material cum ar fi gresia sau marmura), trebuie sa ne asiguram ca stalpii sunt bine ancorati in structura de beton a scarii.

pentru a nu exista riscul ca balustrii sa fie fixati in tencuiala, am dat gaurile de prindere in podea cat mai departe de marginea treptelor
Stalpii fixati la o distanta suficient de mare de marginea treptelor

Vopsirea trebuie facuta, obligatoriu, inainte de montaj. Pe parcursul montajului, orice taietura trebuie acoperita cu lac, asigurandu-te astfel ca nu ramane nici o zona expusa care ar putea fi afectata de umiditate. Deși vei auzi multe păreri care îți vor spune tot felul de lucruri, cum ar fi că lemnul trebuie să respire, e bine sa știi că lemnul respira suficient de mult prin lac, cu condiția să fie un lac bunicel.

In general, este bine sa te feresti de parerile mesterilor, atunci cand acestea iti sugereaza ca ar trebui sa fie modificata procedura de lucru. E usor sa iti dai seama ca interesul lor este sa reduca manopera necesara. E usor sa-ti dai seama atunci cand gandesti la rece, pentru ca in focul discutiei s-ar putea sa te lasi convins de ceea ce spune “mesterul”, mai ales ca poate scorni unele motive de care nu ai auzit si care sa para plauzibile la prima vedere. In aceasta categorie intra si pacaleala cu lasatul lemnului nelacuit, ca sa respire. Un lemn uscat corespunzator, lacuit bine, cu un lac de calitate, va putea sa respire suficient de mult cat sa nu pateasca nimic, dar va absorbi o cantitate mult mai mica de umiditate din aer, fiind mai stabil dimensional fata de cazul in care raman zone expuse (chiar si un capat de mana curenta proptita in perete tot expus este, chiar daca nu este vizibil).

inainte de a fi montate, am colorat si lacuit toti stalpii pentru balustrada, dar si mana curenta
Piese de balustrada colorate cu bait si lacuite inainte de montaj

Verificati stabilitatea stalpilor inainte de asamblarea ultimelor elemente. Acestia trebuie sa fie stabili (chiar daca se misca putin, datorita elasticitatii, prinderea nu trebuie sa se largeasca deloc atunci cand miscati de un stalp). Este posibil ca un stalp care nu este prins bine sa capete rezistenta odata cu inglobarea in intreaga balustrada. Daca este doar unul, nu e o mare problema (aici este importanta si pozitia stalpului: un stalp de capat nu are voie sa se miste, pentru ca nu va avea cum sa capete rezistenta dupa prinderea mainii curente). Dar, cand sunt prea multi stalpi care se misca, exista riscul ca intreaga balustrada sa cedeze la un moment dat. In schimb, daca toti stalpii sunt fixati bine inainte de legarea lor cu mana curenta, poti avea certitudinea ca dupa aceasta etapa vei ramane cu o balustrada si mai rezistenta, care nu va ceda multe zeci de ani.

In cazul in care exista posibilitatea ca, la un moment dat, un copil sa foloseasca acele scari, ai grija ca acesta sa nu se poata strecura printre balustri. Asta inseamna inclusiv amplasarea mai multor balustri pe aceeasi treapta, la nevoie. Aici nu mai stiu niste dimensiuni exacte (normativele prevad asa ceva, motiv pentru care ar fi bine sa le studiezi, chiar daca nu vei face tu lucrarea: cu cat cunosti mai multe, cu atat va fi mai greu sa fii pacalit). In orice caz, distanta dintre balustri trebuie sa respecte normele de bun simt, daca nu cele oficiale. Sa iti fie evident ca pe acolo nu are cum sa treaca un copil. Desigur, cea mai sigura varianta este cea a normativului, pentru ca tu poti scapa din vedere anumite aspecte la care altii s-au gandit si le-au analizat pe toate partile.

Cand vine vorba de un element de mare importanta, asa cum este balustrada, alege mereu sa optezi pentru siguranta, chiar daca asta inseamna sa renunti la anumite avantaje estetice. Desigur, ideal ar fi sa iasa frumoasa si sigura dar, daca, din diverse motive, te gasesti in situatia de a alege, fa alegerea inteligenta si mergi pe calea cea sigura. Am auzit multe pareri de genul: eu am copii mari, eu nu am copii, n-o sa-i las singuri, etc. Nici una dintre aceste scuze nu te mai poate salva (nici de lege, dar nici de constiinta ta), in cazul in care, printr-o suma de factori nefericiti, se intampla un accident.

daca balustrii sunt montati la distante mari, balustrada nu va fi deloc sigura in cazul in care exista copii mici
Balustrii fixati la distante mari nu ofera siguranta pentru copii
pentru o siguranta sporita a copiilor este preferabil sa montati cat mai multi balustri la distante mici unul fata de altul
Balustrii fixati la distanta mica unul de altul

Evita, cu orice pret, adezivul. Fiind vorba de elemente care trebuie sa reziste, niciun tip de adeziv nu poate garanta rezistenta lucrarii, in conditiile in care aceasta este facuta din lemn. Lemnul va lucra in timp, existand un mare risc de slabire a lipiturilor. Desigur, pentru elemente de design se poate folosi adezivul, pana la urma nefiind un dezastru daca se desface o bucata de plinta. Dar daca se desface o mana curenta in timp ce te tii de ea, dezastrul poate fi inevitabil. Suruburile, chiar daca se largesc, confera totusi o rezistenta suficienta astfel incat sa se mai poata interveni. Adezivul, insa, va ceda brusc, de multe ori fara vre-un avertisment prealabil.

Alegeti intotdeauna suruburile. Cu riscul de a accepta un compromis din punct de vedere estetic, asigurati-va ca toate elementele au fost fixate bine, cu suruburi corect dimensionate, prinse pe directia perpendiculara celei in care va fi fortat elementul (de exemplu, la o mana curenta, aceasta trebuie sa fie prinsa cu suruburi, perpendicular pe directia de sprijinire).

pentru a masca suruburile, se dau gaurile de suruburi mai adanci si se mascheaza cu dopuri din lemn
Surub mascat cu dop din lemn

In cazul, cel mai probabil, in care treptele nu sunt egale si deci nici distantele dintre balustri nu vor fi egale pe toata lungimea unui segment, alege o verificare vizuala in locul verificarii cu unelte specifice. Vrei o balustrada care sa arate bine, nu una care pare stramba, dar despre care stii ca “sta perfect in boloboc”.

Daca montarea balustradei se face odata cu placarea treptelor cu lemn, asteapta pana cand este montata si balustrada pentru a monta plintele. In caz contrar, exista posibilitatea sa te lovesti de situatii in care stalpii nu vor mai putea fi amplasati corect din cauza plintelor. Este preferabil sa decupezi o plinta in jurul unui stalp in loc sa decuezii stalpul in jurul unei plinte.

pentru a ne asigura un balustru nu se poate misca, l-am fixat atat in treapta cat si in contratreapta
Balustri fixati pe doua directii: in treapta si in contratreapta

Stalpii de capat trebuie sa fie, intotdeauna, ancorati in cel putin doua puncte: fie in podea si perete, fie in podea si contratreapta). Exceptie face cazul in care stalpul este prins doar in podea, departe de prima contratreapta. Daca stalpul este prins doar in podea, prinderea acestuia nu trebuie sa se largeasca, indiferent de tipul de incercare la care este supus. Pentru orice tip de podea exista o ancora potrivita. Se poate doar ca cel care monteaza balustrada sa nu stie sau sa nu vrea sa se complice, alegand sa mearga pe varianta cea mai simpla/cunoscuta.

acest stalp nu putea fi fixat decat in podea
Stalp fixat doar in podea
stalpul de capat are atat fixare in podea cat si in contratreapta
Stalp de capat fixat in podea si in prima contratreapta

Balustrii intermediari nu sunt esentiali, dar este important sa nu poata fi miscati sau scosi. In cazul incare acestia nu numai ca se misca, dar pot fi si scosi cu usurinta, exista riscul sa se poata creea goluri in balustrada.

pentru o stabilitate crescuta a intregii balustrade ne-am asigurat ca fiecare balustru si stalp de capat este bine intepenit
Inainte de montarea mainii curente ne-am asigurat ca fiecare stalpisor a fost bine fixat

Inaltimea mainii curente trebuie sa fie suficient de mare astfel incat sa nu fie usor sa te ridici peste ea, nici de pe urmatoarea treapta. Nici prea inalta nu este ok, asa ca si aici va trebui sa gasesti un compromis. Ideal ar fi verificarea inaltimii prin cateva incercari. Nu exista o anume inaltime la care se monteaza mana curenta, pentru ca sunt mult prea multi factori variabili care pot influenta aceasta inaltime. In functie de necesitatile si obiceiurile fiecarei persoane, in functie de forma si inaltimea treptelor, mana curenta poate fi plasata la o inaltime situata intre 70 cm pana la 100 cm.

in general, stalpii de capat ai unei balustrade au o marja suficient de mare de stabilire a inaltimii mainii curente
Mana curenta trebuie montata la inaltimea considerata de fiecare ca fiind perfecta

In functie de modelul scarii, daca este posibil, alege imbinari ale mainii curente la 90 grade. In felul acesta balustrada va capata mai multa stabilitate.

pentru acest tip de balustrada am facut o imbinare speciala pentru ca cele doua bucati de mana curenta sa se potriveasca
Imbinare mana curenta

In cazul in care este posibil, fiecare capat al balustrazii trebuie terminat intr-un stalp prins in cel putin doua puncte. Cele doua puncte este bine sa fie la distanta cat mai mare unul de celalalt. De exemplu, daca un stalp de capat se afla pe peretele de la capatul podetului de sus, acesta trebuie prins intr-un surub in partea de jos si intr-un surub in partea de sus, urmand ca surubul de sus sa fie ascuns de mana curenta.

mana curenta mascheaza surubul cu care este prins balustrul de capat in perete
Stalp de capat fixat in podea si in perete

In cazul in care banuiesti ca urmeaza sa ai nevoie de o portita pentru oprirea accesului copiilor, ai grija ca stalpul pe care urmeaza sa o montezi sa fie astfel pozitionat incat sa permita deschiderea si inchiderea corecta si comfortabila a portitei.

pentru ca portita sa se poata deschide usor, aceasta a fost prinsa in balamale pe o scandura fixata pe perete
Portita de protectie pentru copii a fost fixata pe o scandura prinsa in suruburi pe perete

Nu lasa goluri neacoperite, indiferent de cat de mici pot parea. Un copil va reusi, intotdeauna, sa gaseasca o metoda de a se strecura pe acolo.

In cazul in care este nevoie de o chituire a diverselor imbinari (foarte probabil se va intampla asa), foloseste un chit elastic, in genul chiturilor ambalate in tuburi tip silicon. Indifierent de tipul lemnului sau de metoda de finisare, acesta va lucra in timp. Un chit rigid va crapa, rezultand dungi inestetice. In schimb, cu conditia ca variatiile sa nu fie foarte mari, un chit elastic va prelua cu succes micile contractii sau expandari ale lemnului.

micile goluri ramase la imbinarile de stalpi si maini curente se pot masca cu chit elastic
Imbinare de stalp de capat si mana curenta corectata cu chit

Am incercat, pe cat posibil, sa surprind cele mai importante aspecte legate de montajul unei balustrade de lemn, bazandu-ma pe propria experienta. Daca crezi ca ar mai fi lucruri pe care nu le-am scris sau pe care le-am explicat gresit, le poti adauga printr-un comentariu.

1 COMMENT

Lasa un raspuns