Insula din lemn de fag cu loc pentru plante decorative

Plante decorative folosite pentru decorarea blatului insulei de bucatarie

Aceasta insula este ideala pentru un loc public, cum este restaurantul pentru care a fost construita. Totusi, daca ai un loc de luat masa destul de generos si alegi sa reduci putin dimensiunile insulei, aceasta poate deveni punctul central al unui design cu adevarat deosebit.

O insula de bucatarie cu adevarat deosebita, realizata din panouri decorative din lemn de fag
Masa de restaurant tip insula cu peretii placati cu scanduri din lemn de fag

Desi poate parea ceva destul de complicat, realizarea nu este foarte dificila. Se incepe cu realizarea structurii, pe care vor fi montati peretii si blatul din lemn. Structura poate fi facuta din lemn de brad (lemnul de brad trebuie neaparat sa fie uscat, in caz contrar existand riscul aparitiei unor probleme mari, dificil de rezolvat). Structura se poate face si din teava rectangulara sudata, in functie de preferinte, de disponibilitatea materialelor si de priceperea fiecaruia la una din cele doua tipuri de constructie. Trebuie sa tii cont de spatiul necesar pentru ghivecele cu plante decorative, pe langa spatiul pentru blat care trebuie sa fie suficient de mare pe toate laturile. In acelasi timp, nu uita sa iei in calcul faptul ca peretii trebuie plasati suficient de retras, astfel incat sa nu te incurce la picioare cand stai la masa.

insula de bucatarie placata cu panouri decorative din lemn masiv are pe mijloc un spatiu pentru plante decorative
Insula placata cu panouri decorative din lemn masiv are spatiu suficient pe mijloc pentru plante decorative

Blatul este din lemn de fag, colorat cu bait alb pe baza de apa si protejat cu lac poliuretanic rezistent la zgariere, ideal pentru o masa care va avea mult de suferit de-a lungul timpului. I-am dat si un usor aspect vintage, prin aplicarea unor mici “defecte” ale culorii, inainte de a aplica grundul si lacul.

Pentru ca, in acest caz, dimensiunile au fost foarte mari (1,2 m latime si 3.6 m lungime), am mers pe varianta unui blat din 4 bucati, asamblate la fata locului: 2 laterale lungi si 2 bucati de conectare a acestora, pe cele doua laturi scurte ale insulei.

Am prins blatul cu ajutorul unor conectori metalici, astfel incat sa nu existe riscul sa se desprinda. Intre bucatile de blat am montat dibluri din lemn, pentru a avea o aliniere cat mai buna. Am chituit rosturile dintre cele patru bucati ale blatului din fag cu un chit transparent. Pentru a nu murdari suprafata blatului, inainte de a aplica chitul, am lipit banda adeziva din hartie cu foarte mare atentie, astfel incat sa ramana liber doar spatiul dintre placile blatului.

Blat din lemn de fag si plante decorative pentru bucatarie
Blatul din lemn masiv de fag

Pentru pereti am folosit placi de OSB de 8 mm grosime, pe care am lipit (cu adeziv poliuretanic) scanduri din lemn de fag de diferite lungimi si diferite grosimi. Am luat un maldar de scanduri ramase de la alte proiecte, le-am tras la grosime astfel incat sa fie drepte, iar apoi le-am taiat perpendicular fara a calcula nimic. Totusi, am avut grija ca scandurile de pe fiecare rand sa aiba aceeasi latime, pentru a evita chinul potrivirii fiecarei bucati pe mai multe directii. Pentru siguranta, dupa ce s-a intarit lipiciul, am prins din loc in loc scandurile si cu suruburi (din spate in fata, astfel incat sa nu se vada).

Dupa lipirea scandurilor pe placile de osb, peretii au fost si ei, la randul lor, colorati cu un amestec de alb si maro (scandura de fag era aburita, asa ca avea o tenta rozalie care nu s-ar fi potrivit). Panourile au fost facute putin mai lungi, astfel incat a fost nevoie sa le tai la fata locului. In partea de sus a panourilor laterale am lasat un spatiu de 1 cm, pe care nu am pus scanduri. In spatiul respectiv a fost montata o banda cu leduri, de jur imprejurul insulei. Pentru a nu exista riscul sa se desprinda in timp, datorita variatiilor destul de mari de umiditate din locatie, la final am protejat scandurile cu grund si lac poliuretanic.

Insula de bucatarie poate fi folosita pe post de mini-bar
Insula placata cu lemn de fag

Dupa montarea peretilor, am lipit pe colturi profile in forma de L (tot din lemn de fag aburit si colorat pentru a elimina culoarea rozalie). In felul asta am acoperit muchiile scandurilor taiate la fata locului, care nu aratau prea bine.

Un aspect deosebit al insulei de bucatarie este dat de plantele decorative
Aspectul de ansamblu al insulei placate cu lemn masiv de fag

Peretii “insulei din mijlocul insulei”, in care au fost asezate plantele decorative, i-am facut din placi de pfl negru (fund de dulap). Au fost asezate pe o structura de scanduri de brad si prinse cu suruburi pentru gips carton (asa-zisele “negrese”).

Lasa un raspuns