Inlocuirea prin insamantare a gazonului – Californium Golf

semintele de gazon au fost imprastiate dupa udarea pamantului

Asteptam cu nerabdare sa rasara gazonul pe aleea pomilor fructiferi, dar pana atunci va vom da cateva detalii referitoare la lucrarile pe care le-am facut, mai ales ca am profitat de noul accesoriu pentru motosapa, construit special pentru aceasta lucrare.

In primul rand, nu am ales intamplator perioada in care sa schimbam vechiul gazon. Se anuntau ploi timp de o saptamana, ploi care ne-ar fi scutit de udarile zilnice necesare pentru o incoltire mai rapida (din pacate acest lucru nu s-a intamplat: se adunau norii si dispareau la fel de repede cum aparusera, fara sa cada vre-un strop de apa). Dar, lucrul odata inceput, trebuia terminat.

Timp de o saptamana am tot sapat terenul cu motosapa, pe doua directii, pentru a-l afana cat mai mult si pentru a patrunde cat mai adanc. A fost nevoie de mai multe zile de sapat pentru ca, datorita ploilor, pamantul era ud in profunzime si ramaneau bolovani foarte mari, iar acestia trebuiau maruntiti. Intre doua sapaturi asteptam sa se usuce radacinile vechiului gazon si cele ale buruienilor care il napadisera (trebuie subliniat faptul ca nu am folosit ierbicid pentru a distruge buruienile, pentru ca nu avea sens: locuim in mijlocul campului, iar vantul aduce in mod constant noi si noi seminte de buruieni).

am arat de mai multe ori pe doua directii pamantul cu majutorul motocultorului in etapa de pregatire a terenului pentru insamantarea gazonului
Aleea cu pomi fructiferi arata cu ajutorul motosapei

Dupa fiecare trecere cu motosapa, am sortat manual radacinile si pietrele pe care aceasta le scotea la suprafata. Bucatile de gazon vechi de la fundatia de beton a gardului din bca au fost dizlocate manual (de fapt cu cazmaua), la fel ca si cele de langa aleea betonata. Se formase o adevarata patura de radacini de gazon, pentru ca betonul pastreaza umezeala la baza si astfel au putut sa creasca in voie chiar si in perioadele secetoase.

Cand, intr-un final, am hotarat ca suntem gata cu sapatul, a urmat o noua etapa: aceea de a grebla terenul (un lucru foarte obositor). Asa s-a nascut grebla DIY pentru motosapa, un accesoriu care a fost gata in doar 30 de minute, dar care a scutit multe ore de efort fizic considerabil. Intr-adevar, partea estetica nu straluceste, dar important era sa-si faca treaba, ceea ce a si facut excelent.

Am greblat si tasat in acelasi timp terenul pe care urma sa imprastiem semintele de gazon cu ajutorul unei greble DIY atasata la motocultor
Grebla DIY pentru motocultor, realizata in doar 30 de minute

Au urmat cateva ore in care terenul a fost greblat in lung si-n lat, timp in care din nou s-au mai sortat pietre si diverse radacini pe care le-am scos de pe suprafata pe care o vroiam cat mai curata posibil. Surplusul de pamant a fost scos pe aleea betonata, iar gropile ramase din loc in loc au fost nivelate si tasate cu ajutorul motocultorului.

Cu grebla construita pentru motosapa am greblat terenul pentru insamantare pe doua directii pentru a-l indrepta, tasa si marunti bolovanii in acelasi timp
Terenul in curs de indreptare

Facand multe treceri cu grebla, am observat ca pamantul a fost si tasat in acelasi timp, operatiune peste care am fi trecut, pentru ca nu aveam utilajul necesar pentru tasare. Probabil ca tasarea s-a facut datorita profilului de fier folosit la confectionarea greblei, profil care a apasat pe pamantul maruntit la fiecare trecere. A rezultat o suprafata cu pamant uniform, maruntit si tasat, numai bun de insamantat gazonul.

dupa greblarea cu noul nostru accesoriu pentru motacultor am obtinut un teren drept, tasat perfect pentru insamantarea gazonului californium golf
Suprafata obtinuta dupa greblarea cu motosapa

Inainte de a imprastia semintele, am udat la suprafata pamantul, pentru ca semintele sa se lipeasca astfel incat sa nu riscam sa fie luate de vant.

am udat foarte bine pamantul inainte de a imprastia semintele de gazon pentru a grabi germinarea
Udarea suprafetei inainte de insamantarea gazonului

Am cumparat 2 cutii de 1 kg de gazon californium golf, dar am realizat ca mai aveam una ramasa de acum un an, cand am mai avut pentru prima data intentia de a-l schimba. In total 3 kg de gazon au fost imprastiate pe un teren de 40 mp, desi pe cutie scria ca se foloseste 1 kg la 40-50 mp.

am folosit 3 cutii de cate 1 kg de gazon californium golf pentru a obtine un gazon des
Cutia de 1 kg cu gazon Californium golf
acesta este continutul cutiei de seminte de goz californium golf
Mixtura de seminte din cutia de gazon Californium Golf

Am vrut sa ne asiguram ca va iesi foarte des. Am imprastiat manual semintele de gazon cat mai uniform posibil. De obicei, aruncam peste gazonul proaspat insamantat nisip, pentru a grabi germinarea. De data aceasta am renuntat la aceasta operatiune, pentru ca nisipul pe care il mai aveam era plin de radacini si seminte de buruieni.

am imprastiat uniform pe doua directii semintele de gazon, pentru a ne asigura ca o mare parte din ele vor germina si vom obtine un gazon foarte des
Semintele de gazon au fost imprastiate uniform pe aleea pomilor fructiferi

Dupa insamantare, am lasat totul sa stea peste noapte. A doua zi, cand suprafata era zvantata, am greblat din nou toata aleea pentru a amesteca, cat de cat, semintele cu pamantul. Din experientele trecute am invatat ca nu e deloc bine sa greblezi pamantul ud pentru ca vor rezulta niste bulgari mari de noroi pe care nu prea mai ai cum sa-i spargi fara a face deranj mare.

udarea gazonului de face in mod repetat, cu udari scurte si dese pentru a mentine umiditatea solului, pana ajunge la 10 cm inaltime si poate fi tuns
Udarea constanta dupa insamantarea gazonului

De la insamantare, seara de seara udam suprafata pentru a mentine umiditatea solului. Speram ca in maxim 7 zile sa inceapa sa se vada firisoarele de gazon. Revenim cu detalii!

Urmariti noul articol despre instalarea unui sistem subteran de irigare Hunter:

  • planificarea sistemului subteran de irigatie al gazonului,
  • cum am taiat rulouri de gazon pentru santurile instalatiei
  • sapaturile,
  • montajul aspersoarelor PopUp Hunter Pro Spray-04 cu filet interior,
  • montajul duzelor cu unghi de udare reglabil de la 0 la 360 de grade, cu raza de irigare de 5,2 m
  • reglajul unghiurilor de udare ale aspersoarelor: punt de pornire, punct de oprire si raza de udare.

Lasa un raspuns