Ghiveci roz din lemn pentru exterior

0
Jardiniera patrata modulara
Urzica decorativa si ghiveciul din lemn se asorteaza

Am vrut sa fac ceva deosebit, pentru o planta care mi-a atras atentia prin Hornbach.

Amintindu-mi de baiturile colorate, am zis ca ar fi o idee buna sa incerc ceva ce nu se gaseste pe toate drumurile. Asa ca am pornit la drum prin a combina ceva culori pana mi-a iesit un rosu un pic rozaliu.

Inceputul ideii de jardiniera roz
Ideea de la care am pornit cand am creat jardiniera din lemn de brad

Lemnul l-am rindeluit frumusel, pe toate fetele, l-am taiat la dimensiune, iar apoi i-am frezat toate muchiile. In felul asta, chiar daca mai lucreaza in timp (nu prea ar trebui, ca e lemn uscat, dar pentru ca sta in umezeala probabil se va intampla), nu se va vedea urat. Pe de alta parte, printre recomandarile multor producatori de lacuri si vopsele pentru lemn, se afla si evitarea colturi ascutite, pentru ca lacul nu se va intinde corect sau se va sterge imediat de pe colt, lasand astfel o zona expusa.

Dupa ce am colorat toate bucatile, le-am dat cu un impregnant cerat pe baza de apa, in doua straturi. Cel putin acum, la inceput, efectul de protectie este evident. Doar timpul o sa-mi poata confirma banuiala ca este un produs foarte bun (este acelasi producator cu cel al lacurilor pe care le folosesc, de a caror calitate m-am convins de multa vreme).

Apa sta brobonele, nu patrunde in lemn
Aspectul lemnului dupa aplicarea impregnantului cerat pe baza de apa

M-am gandit sa nu merg pe ghiveciul clasic, ci sa improvizez un pic. Asa ca am zis sa-l fac modular: baza, element de mijloc si capac decorativ pentru partea de sus.

jardiniera modulara, elementele componente
Elementele componente ale jardinierei modulare

In felul acesta pot fi facute mult mai multe ghivece diferite, ba chiar le poti schimba piesele intre ele cand te plictisesti.

Desi am pornit cu ideea sa-l pun afara, am zis ca ar fi bine sa-l poti folosi si in interior, asa ca baza are un gratar pe care fie se poate monta o plasa pentru a pune pamant deasupra, fie poti pune direct un ghiveci ieftin din plastic cu tavita aferenta. Fiind modular, poti chiar sa-i inlocuiesti baza cu una pe rotite, ca sa fie mai usor de mutat.

Jardiniera cu baza de tip gratar
Baza jardinierei din brad, tip gratar

Cu baza, partea de mijloc si capacul decorativ gata, am ajuns la partea de mutare a florii in ghiveci. In mod normal, ar fi fost recomandat sa-l tapetez cu o folie impermeabila, dar nu am facut asta din doua motive: in primul rand nu aveam folie si nu voiam sa fac un drum doar pentru asta, iar in al doilea rand pentru ca in felul asta pot sa testez intr-un timp mai scurt comportamentul lemnului tratat cu impregnantul cerat pe baza de apa la factorii de mediu, mai exact la umezeala.

Pamantul sta pe plasa de tantari
Plasa de tantari prinsa in suruburi pe baza jardinierei
Jardiniera cu pamant direct in ea
Transplantarea plantei in noua jardiniera de exterior

Arata foarte bine chiar si fara capacul decorativ:

jardiniera patrata roz
Jardiniera din popi de brad este gata

Produsul final, cu toate cele 3 componente: baza, partea de mijloc si capacul decorativ

Jardiniera patrata modulara
Jardiniera a fost colorata cu bait pe baza de apa si tratata cu impregnant cerat pe baza de apa
Jardiniera arata foarte bine in gazon
Jardiniera de exterior are 35 cm lungime, 35 cm latime si 34 cm inaltime

Dimensiunile exterioare sunt 35 cm x 35 cm x 34 cm inaltime. Capacul decorativ iese cam 2 cm peste aceste dimensiuni.

Lasa un raspuns