De multe ori am avut nevoie sa tai cate o grinda groasa, pe care circularul nu o putea taia dintr-o singura trecere. Am incercat diverse metode de a efectua taietura combinata, astfel incat cele doua taieturi sa iasa in acelasi plan, dar nu prea imi iesea, sau imi iesea foarte rar.
Solutia a fost sa-mi fac singur un ghidaj de taiere, care sa fie usor de realizat si sa nu coste prea mult.
Avantajele ghidajului pentru taiere perpendiculara a unei grinzi mari sunt:
- Este nevoie sa faci o singura masurare, evitand diferentele ce pot aparea de la masurarea pe doua parti.
- Poti sa repeti mai multe taieturi foarte repede, castigand astfel timp insemnat la proiectele care implica multe grinzi taiate.
- Pentru constructia lui nu ai nevoie decat de circularul pe care il va ghida, un echer, o scandura si patru suruburi
- Il poti construi oricand intr-un timp foarte scurt.
- Este foarte ieftin si se poate face doar din niste resturi
Partea mai putin placuta este ca trebuie sa-ti construiesti cate un ghidaj pentru fiecare dimensiune de grinda pe care vrei s-o tai. Un alt dezavantaj este faptul ca se poate strica in timp(lemnul poate lucra in functie de temperatura si umiditate). Din cauza asta prefer sa-mi fac cate unul nou la fiecare proiect.
Pentru a-mi construi un astfel de ghidaj pentru taiat cu circularul, am ales o scandura de aproximativ 10 cm latime si 2 cm grosime. Am taiat trei bucati, utilizand un echer pe post de ghidaj pentru circular, pentru a fi sigur ca taieturile sunt perpendiculare. Doua dintre bucatile taiate nu au o dimensiune fixa, singura conditie fiind sa fie mai lungi fata de taietura pe care trebuie sa o faci. A treia bucata trebuie sa fie cu 0.5 mm mai lunga fata de grosimea grinzii pe care trebuie sa o tai.



Am prins intre ele bucatile pregatite, avand grija ca cele doua scanduri ce vor fi folosite la ghidarea fierastraului circular sa fie in acelasi plan si perpendiculare pe a treia scandurica. Verificarea am facut-o prin asezarea ghidajului pe o placa dreapta de PAL.

Asta a fost tot, am trecut la testarea ghidajului pentru taieturi combinate. Dupa prima incercare am vazut ca mai era nevoie de cateva mici ajustari, pe care le-am facut cu usurinta, fiind vorba de lemn de brad. La a doua verificare taietura a iesit aproape perfect, singura problema fiind faptul ca mi-a scapat circularul la capatul cursei si au iesit niste mici adancituri. Nu am prins piesa de taiat de masa, astfel ca o mana mi-a fost ocupata cu tinut grinda si nu am putut sa tin bine circularul, cu ambele maini.




Am facut o verificare a perpendicularitatii taieturii prin asezarea grinzii pe o placa de pal si amplasarea echerului pe doua fete. Pentru proiectul in lucru nu aveam nevoie de o precizie prea mare, asa ca voi scoate adanciturile prin slefuire.

