Ghidaj pentru taiere in unghi

acest ghidaj de taiere la unghi de 45 de grade se poate fixa cu clema de scandura ce trebuie taiata

In articolul ce urmeaza va vom arata cum puteti construi rapid, in mai putin de 5 minute, un ghidaj pentru taiere in unghi de 45 de grade.

O taietura in unghi perfecta a fost foarte multa vreme sursa unei mari frustrari pentru mine. Oricat as fi incercat, apareau mici probleme: unghiul diferit fata de cel dorit, taietura nu era liniara sau taietura nu era perpendiculara pe fata scandurii.

Dupa ce mi-am cumparat un circular mai bun (un circular de mana este bun atunci cand muchia talpii este paralela cu lama, iar talpa nu se deplaseaza in lateral fata de lama in conditiile unei fortari moderate) am crezut ca toate frustrarile mele vor disparea ca prin minune. Pentru ca, indiferent cat de precis este circularul, este destul de greu de controlat in anumite pozitii, am continuat sa am aceleasi frustrari.

Desi reuseam de multe ori sa fac taieturi precise prin aplecarea lamei intr-o parte, solutia nu functiona pentru piesele mai late, cum este scandura pe care o voi folosi azi pe post de exemplu.

lama circularului nu taie in intregime scandura asa ca este necesara construirea unui dispozitiv de taiere in unghi de 45 de grade
Lama circularului nu ajunge sa taie intreaga scandura

Solutia a fost, si de data aceasta, un mic ghidaj pentru taiere in unghi foarte usor de construit, pe care il folosesc de fiecare data cand am de taiat la unghi, fie ca e vorba de 45 de grade, fie ca e vorba de un alt unghi mai mic. Ghidajul este foarte util pentru ca accelereaza foarte mult timpul de lucru, marind in acelasi timp si precizia fiecarei taieturi.

Pentru construirea ghidajului prezentat aici am folosit o scandura de brad rindeluita pe toate cele patru fete, avand grija ca acestea sa fie perpendiculare intre ele. Inaltimea scandurii pe care o folosim pentru constructia ghidajului trebuie sa fie cat mai mare pentru o stabilitate crescuta, dar nu trebuie sa depaseasca adancimea la care patrunde lama circularului de mana folosit.

am masurat adancimea de patrundere a fierastraului circular manual
Masurarea adancimii de patrundere a lamei inclinate
scandura aleasa pentru construirea ghidajului de taiere l unghi de 45 de grade are dimensiunea maxima pe care o poate taia circularul de mana
Scandura pentru ghidaj are dimensiunea maxima pe care o poate taia circularul

Cand faci o taietura cu lama inclinata este foarte greu sa tii circularul fix pe masura ce avansezi in taietura, asa ca am ales sa il tin cu ambele maini. Asadar, aveam nevoie de un ghidaj perpendicular fix, pe care l-am facut dintr-un rest prins in doua suruburi. Am avut grija ca dupa prinderea primului surub sa fac o verificare a unghiului, am facut corectiile necesare si am prins si cel de-al doilea surub.

linia de ghidare pentru a taia primul element al acestui dispozitiv de taiere la unghi de 45 de grade
Linia de ghidare pentru taierea primei parti a ghidajului
taietura cu lama circularului inclinata
Tinand fierastraul circular cu ambele maini si cu scandura prinsa bine de masa, am facut taietura cu lama inclinata

Apoi am inclinat lama circularului la unghiul dorit (in cazul de fata 45 de grade) si am taiat capatul scandurii, nu inainte de a o fixa bine de masa. Intotdeauna tin fierastraul circular cu doua maini atunci cand fac o taietura cu lama inclinata, atat din motive de precizie cat si din motive de siguranta. Din scandura proaspat taiata am taiat doua bucati: una cu un capat la 45 de grade (cel proaspat taiat) si unul drept si inca una cu ambele capete drepte. Am imbinat cele doua bucati cu ajutorul a doua suruburi suficient de mari si de lungi astfel incat ansamblul sa fie stabil. Apoi am prins o a treia bucata pe lateral, pentru a fi mai usor de aliniat ghidajul pentru taietura in unghi.

am fixat cele doua scanduri necesare dispozitivului de taiere la unghi, cu doua suruburi
Am prins cele doua bucati de scandura cu ajutorul a doua suruburi
scandura folosita pentru alinierea rapida a acestui ghidaj de taiere la unghi
Cea de a treia scandura, mai coborata fata de ghidaj, foloseste la alinierea usoara pe piesa de taiat

In cazul unor taieturi mai scurte, cum ar fi plintele, ghidajul poate fi tinut cu mana. In cazul unor taieturi mai lungi, este nevoie de prinderea ghidajului de piesa ce urmeaza a fi taiata. Pentru ca nu am mai putut folosi suruburi, fiind vorba de o scandura ce va face parte dintr-o lucrare, prinderea se face cu ajutorul clemelor.

acest ghidaj de taiere la unghi de 45 de grade se poate fixa cu clema de scandura ce trebuie taiata
Pentru piesele mai mari, ghidajul de taiere la unghi se prinde cu cleme
am verificat taietura la 45 de grade realizata cu ajutorul dispozitivului de taiere cu echerul
Verificarea taieturii la 45 grade cu ajutorul echerului
taietura a fost realizata cu circularul de mana cu ajutorul acestui ghidaj de taiere la unghi de 45 de grade
Taietura in unghi realizata cu ghidajul de fierastrau circular

Dupa ce am construit ghidajul, i-am facut o verificare cu echerul (pentru asta are acea muchie inclinata din capat) si am constatat o diferenta de aproximativ 1 mm de la un capat la celalalt al taieturii. Pentru ca metoda de verificare cu echerul nu este prea sigura, am considerat ca este necesar sa ii fac o verificare a unghiului mai precisa, aplicand metoda prezentata in articolul referitor la verificarea unui unghi de 45 de grade. In urma verificarii am ajuns la concluzia ca unghiul este perfect.

Pe langa utilitatea lui evidenta privind precizia taieturilor, un alt mare avantaj al unui astfel de ghidaj pentru taiere in unghi este faptul ca nu este limitat la 45 de grade, ci poate fi facut pentru orice alt unghi, doar aplecand diferit lama circularului in momentul taierii primei parti a ghidajului.

Afla si cum sa debitezi pe rotund placi de MDF sau panouri din lemn sau din placaj cu fierastraul cu banda, folosind un ghidaj de taiere a unor cercuri perfecte.

Lasa un raspuns