Desi gaurile oblice se pot da destul de usor cu ajutorul unei masini de gaurit cu stand, uneori te poti gasi in situatia in care nu o poti folosi. In aceasta situatie m-am gasit in momentul in care construiam un cuier si aveam nevoie sa dau gaurile in care urma sa introduc niste tije de lemn pe post de agatatoare.
Pentru ca era vorba de un cuier atipic, foarte lung si foarte greu, mi-era practic imposibil sa folosesc bormasina de banc pentru a da gaurile respective. Desi m-am gandit ca am destula pricepere pentru a putea da gaurile la mana, am avut destula experienta incat sa-mi dau seama la timp ca nu am cum sa fac asa ceva: burghiul va fugi din pozitie, unghiul nu va fi la fel, iar pozitionarea gaurilor avea sa fie foarte imprecisa.

Asa ca am aplicat metoda pe care o folosesc la gaurile in canturile scandurilor lungi, adaptata la situatia de fata.
Am cautat o bucata de lemn de esenta tare cat mai groasa posibil, dar suficient de subtire astfel incat sa intre in bormasina cu stand. Mi-am pus problema daca intra sau nu pentru ca era vorba de niste gauri de 14 mm, iar burghiul este foarte lung. In schimb, bormasina mea cu stand este cea mai mica de pe piata, cu o deschidere suficient de mica incat sa-mi creeze probleme. Am gaurit bucata de fag pe care am gasit-o, nu inainte de a masura inaltimea la care doream sa dau gaurile si de a calcula unde este nevoie sa gauresc scandura de ghidaj.

Dupa ce am dat gaura in fag, am luat bucata respectiva, am scos burghiul si l-am instalat in surubelnita cu acumulator (are o turatie suficient de mare pentru gaurit si este mult mai usor de manevrat). Pentru a-mi fi usor sa pozitionez ghidajul de fiecare data, am decalat putin cuierul fata de marginea mesei, astfel incat tot ce trebuia sa fac era sa asez ghidajul pe masa si sa-l lipesc de cuier. L-am fixat bine in pozitie cu ajutorul unei cleme si am facut prima gaura.



A fost nevoie de cateva gauri pana sa nimeresc din prima unghiul, astfel incat surubelnita sa nu-mi smuceasca mana la inceput, dar pana la urma m-am descurcat. Asadar, nu uitati sa tineti foarte bine bormasina pentru a nu va rasuci mana. Daca nu ati mai facut prea multe gauri cu un astfel de ghidaj, este bine sa va faceti mai multe ghidaje de la inceput, pentru ca la fiecare gaura veti largi si mai tare gaura pilot, pana va deveni prea larga pentru a mai putea fi considerata un ghidaj.
Pentru ca aveam nevoie sa fac niste gauri la 20 cm distanta una de alta, am masurat, inainte de a desface ghidajul, 20 cm de la marginea acestuia. Cand l-am deplasat pentru urmatoarea gaura, l-am aliniat cu semnul respectiv si am putut fi sigur ca distanta dintre gauri este cea corecta.

In total am dat 16 gauri, pe ambele parti ale cuierului in doar cateva minute. Momentul adevarului a fost cand am instalat bucatile de tija taiate la 6 cm lungime pe post de agatatori, cand am reusit sa vad cat de bine am dat gaurile. Nu am fost deloc dezamagit, metoda a functionat foarte eficient.
