Gauri oblice cu o bormasina de mana

prima gaura data cu ghidajul handmade pentru gauri repetitive in capatul baghetelor din lemn de brad

Desi gaurile oblice se pot da destul de usor cu ajutorul unei masini de gaurit cu stand, uneori te poti gasi in situatia in care nu o poti folosi. In aceasta situatie m-am gasit in momentul in care construiam un cuier si aveam nevoie sa dau gaurile in care urma sa introduc niste tije de lemn pe post de agatatoare.

Pentru ca era vorba de un cuier atipic, foarte lung si foarte greu, mi-era practic imposibil sa folosesc bormasina de banc pentru a da gaurile respective. Desi m-am gandit ca am destula pricepere pentru a putea da gaurile la mana, am avut destula experienta incat sa-mi dau seama la timp ca nu am cum sa fac asa ceva: burghiul va fugi din pozitie, unghiul nu va fi la fel, iar pozitionarea gaurilor avea sa fie foarte imprecisa.

Tija care urma sa fie infipta oblic in cuier
Tija de lemn pe care trebuia s-o tai si s-o infig oblic in cuier

Asa ca am aplicat metoda pe care o folosesc la gaurile in canturile scandurilor lungi, adaptata la situatia de fata.

Am cautat o bucata de lemn de esenta tare cat mai groasa posibil, dar suficient de subtire astfel incat sa intre in bormasina cu stand. Mi-am pus problema daca intra sau nu pentru ca era vorba de niste gauri de 14 mm, iar burghiul este foarte lung. In schimb, bormasina mea cu stand este cea mai mica de pe piata, cu o deschidere suficient de mica incat sa-mi creeze probleme. Am gaurit bucata de fag pe care am gasit-o, nu inainte de a masura inaltimea la care doream sa dau gaurile si de a calcula unde este nevoie sa gauresc scandura de ghidaj.

Cu o bormasina cu stand am dat o gaura pilot
Gaura pilot trebuie data cu o bormasina cu stand

Dupa ce am dat gaura in fag, am luat bucata respectiva, am scos burghiul si l-am instalat in surubelnita cu acumulator (are o turatie suficient de mare pentru gaurit si este mult mai usor de manevrat). Pentru a-mi fi usor sa pozitionez ghidajul de fiecare data, am decalat putin cuierul fata de marginea mesei, astfel incat tot ce trebuia sa fac era sa asez ghidajul pe masa si sa-l lipesc de cuier. L-am fixat bine in pozitie cu ajutorul unei cleme si am facut prima gaura.

Burghiul cu care urma sa dau gaurile in cuier si ghidajul pe care il voi folosi
Ghidajul din lemn de fag si burghiul instalat in surubelnita cu acumulator
cu o clema am fixat bine ghidajul de popul de brad caruia urma sa-i dam gaurile oblice
Ghidajul trebuie fixat foarte bine pe piesa pe care o gaurim
cand ghidajul este abia facut, prima gaura se da mai greu
Prima gaura a mers mai greu, pentru ca ghidajul era nou nout

A fost nevoie de cateva gauri pana sa nimeresc din prima unghiul, astfel incat surubelnita sa nu-mi smuceasca mana la inceput, dar pana la urma m-am descurcat. Asadar, nu uitati sa tineti foarte bine bormasina pentru a nu va rasuci mana. Daca nu ati mai facut prea multe gauri cu un astfel de ghidaj, este bine sa va faceti mai multe ghidaje de la inceput, pentru ca la fiecare gaura veti largi si mai tare gaura pilot, pana va deveni prea larga pentru a mai putea fi considerata un ghidaj.

Pentru ca aveam nevoie sa fac niste gauri la 20 cm distanta una de alta, am masurat, inainte de a desface ghidajul, 20 cm de la marginea acestuia. Cand l-am deplasat pentru urmatoarea gaura, l-am aliniat cu semnul respectiv si am putut fi sigur ca distanta dintre gauri este cea corecta.

Se marcheaza distanta dintre gaurile oblice pe care le vom da in viitorul cuier
Distanta dintre gauri se marcheaza inainte de a demonta ghidajul din lemn de fag

In total am dat 16 gauri, pe ambele parti ale cuierului in doar cateva minute. Momentul adevarului a fost cand am instalat bucatile de tija taiate la 6 cm lungime pe post de agatatori, cand am reusit sa vad cat de bine am dat gaurile. Nu am fost deloc dezamagit, metoda a functionat foarte eficient.

foarte usor am descoperit pozitia viitoarelor gauri oblice
Gaurile au fost pozitionate corect foarte usor, multumita ghidajului foarte simplu pe care l-am construit

Lasa un raspuns