Gardul viu minune dupa 2 ani

0
Gardul nostru viu minune a crescut fantastic de mult in 2 ani
Gardul viu (Ulm de Turqestan), intr-adevar un gard minune

Acest articol face parte din proiectul

Gardul viu minune - un proiect reusit!

Info: Toata povestea gardului minune o gasiti, in mai multe etape, aici: Gardul viu minune – Incercarea de infiintare a unui gard viu, cu poze si detalii la fiecare etapa

Info 2: Pentru ca multa lume m-a intrebat de unde am cumparat puietii care s-au prins asa bine, link-ul catre site-ul producatorului esteUlmul de turkestan

Acesta este, probabil, ultimul articol legat de gardul viu minune (ulm de turkestan, de fapt). De aici va ramane sa decideti singuri, in functie de situatie, daca merita sau nu plantarea unui astfel de gard. A ajuns in anul 3 de crestere si a depasit inaltimea gardului de plasa.

gardul viu minune a fost plantat foarte bine astfel incat dupa 2 ani si cateva luni s-a indesit extrem de mult
Gardul viu minune este atat de des incat nu se mai poate vedea prin el
inaltimea gardului viu minune a depasit inaltimea panoului bordurat si acum nu mai trebuie decat tuns pentru a-i pastra inaltimea
Gardul viu a depasit inaltimea panourilor bordurate

De acum incolo il vom tunde doar pentru a pastra inaltimea pe care o vroiam noi, nu mai este nevoie de tunderi de indesire.

in imagine se poate vedea cat de mult a crescut gardul viu minune inainte de a fis tuns in anul 3
Gardul viu in primavara anului 3, inainte de a fi tuns cu foarfecele electric
Gardul viu minune este foarte inalt si foarte des in primavara anului 3 de la plantare
Imaginea gardului viu , la interior, inainte de a fi tuns

Ar fi trebuit sa actualizam articolele despre gard de aproximativ o luna – doua, dar timpul nu ne-a permis acest lucru: vroiam sa finalizam si poarta din fier placata cu lemn inainte de a posta pozele cu gardul ajuns la maturitate. In plus, avand in vedere cat de mare a crescut, tunderea nu se mai putea face cu o simpla foarfeca, cum am facut in anii precedenti, ci aveam nevoie de o foarfeca electrica. Am cumparat una de la Leroy Merlin, nu foarte performanta (de fapt cea mai ieftina), dar suficient de buna pentru tunderea ocazionala a unei bucati relativ mica de gard viu. Trebuie sa recunosc ca am avut noroc pentru ca era ultima de pe raft.

pentru ca gardul viu minune crescuse foarte mult si se indesise foarte mult, a trebuit tuns cu un foarfece electric
Forfecele electric cu care am tuns gardul viu minune a fost cumparat de la Leroy Merlin

In 20 de minute (s-ar fi putut si mai repede, dar nu aveam experienta) am tuns tot gardul, atat pe partile laterale, cat si pe inaltime.

Ce am remarcat in primavara asta?

In primul rand gardul s-a indesit foarte mult, astfel incat s-a ajuns sa nu se mai vada deloc prin el. Pe partea dinspre interiorul curtii, l-am tuns cam la 40 cm fata de gardul de plasa.

gardul viu a fost tuns in inaltime si in lateralul panoului bordurat si acum are un aspect ingrijit
Aspectul gardului viu minune din interiorul curtii

Pe partea dinspre exterior inca mai sunt zone de plasa neacoperite, dar asta s-a intamplat din vina nostra: ar fi trebuit sa acordam anii trecuti mai multa atentie, in sensul ca am fi putut scoate, din loc in loc, cateva crengute prin plasa, ca sa poata bifurca in afara lui. Singur, fara ajutor, s-a descurcat, dar nu suficient de bine.

gardul viu minune va fi ajutat sa se indeseasca si pe partea exterioara a panoului bordurat
Aspectul gardului viu minune la exterior

Asa ca de acum vom mai avea de lucru la treaba asta. Deja am scos cateva crengute care, tunse, vor bifurca imediat si vor acoperi complet gardul din plasa de sarma (de fapt sunt panouri bordurate zincate, dar arata cam la fel).

In al doilea rand exista o zona care a crescut mai incet. Cred ca lucrul acesta se datoreaza faptului ca acel loc a fost folosit pentru depozitarea pietrisului acum cativa ani, iar inainte de plantarea gardului viu nu am curatat suficient de bine zona. Pietrisul ramas in profunzime a ajutat la drenarea solului, astfel gardul ramanand foarte repede fara apa. Nici continutul de substante hranitoare al pietrisului nu cred ca a ajutat prea mult… O alta zona a ramas putin golasa la baza (dar nu pentru prea mult timp), din cauza catelului nostru, care a tot rontait gardul viu de la baza pentru a-si face spatiu sa vada ce se intampla dincolo de curte. Foarte curioasa Nala! Acum e cam suparata ca sta in tarc si nu mai poate face toate prostiile din lume.

cateva zone din panourile bordurate zincate au ramas neacoperite, dar cu putin ajutor gardul viu minune se va indesi pana la vara pentru a le acoperi
Zone de plasa ramase neacoperita de crengutele de gard viu

In al treilea rand, gardul viu din stanga portii (mutat in plina vara, anul trecut) a crescut foarte mult si este foarte des. Pentru ca a fost mutat vara, am plantat mai multe fire decat la cealalta bucata, asa ca a acum este cel mai des si mai frumos. Probabil pana la sfarsitul verii va ajunge la dimensiunea gardului din sarma si va putea fi tuns la nivel cu cel vechi, reusind astfel sa incadram poarta cu mult verde.

firele de ulm de turqestan mutate anul trecut in plina vara au crescut si s-au indesit foarte mult
Gardul viu minune mutat anul trecut in plina vara, imagine de la interior
inaltimea gardului viu minune mutat anul trecut in plina vara ar trebui sa depaseasca panoul bordurat
Aspectul la exterior a gardului viu minune mutat anul trecut

In concluzie, suntem foarte multumiti de felul in care s-a dezvoltat gardul viu minune. Chiar este o minune! In mai putin de doi ani, a acoperit in intregime gardul de plasa, care are peste 2 m inaltime (2 m inaltimea panourilor bordurate plus 20-25 cm inaltimea fundatiei). Singurul lucru, care pentru unii poate fi un impediment, este ca iarna isi pierde frunzele. Pentru noi este un lucru foarte bun pentru ca permite viscolului sa treca prin gard, in zilele urate, altfel am fi avut nameti imensi in perioadele cu zapezi abundente.

am muncit doi ani iar gardul nostru viu a prins forma dorita, imprejmuin poarta din fier placata cu lemn
Gardul viu minune si poarta din fier placata cu lemn

Lasa un raspuns