Gard viu “minune” – inceputul

puieti de gard viu minune, Ulm de turkestan, plantati pe doua randuri

Info: Toata povestea gardului minune o gasiti, in mai multe etape, aici: Gardul viu minune – Incercarea de infiintare a unui gard viu, cu poze si detalii la fiecare etapa

Info 2: Pentru ca producatorii de la care am achizitionat noi puietii de gard viu minune nu mai comercializeaza acest produs, am cautat pentru dvs. un alt furnizor de puieti: Ulmul de turkestan.

Cred ca oricine a dat la un moment dat un search legat de gard viu a fost ulterior asaltat de reclamele la “gard viu minune”.

La fel si eu, doar ca nu stiu de ce, nu am avut incredere in acel site si, cu atat mai mult, nu am vrut sa dau 3 lei pe firul de gard viu, in conditiile in care aveam nevoie de aprox. 100 bucati. Asa ca la un simplu search pe google cu denumirea stiintifica, am reusit sa gasesc acelasi fir de “ulmus pumila celer” la 0,50 lei/bucata. Am comandat 100 bucati iar dupa aprox. 3 saptamani (ufff) mi-au sosit, la pretul total de 55 lei (5 lei taxa de ambalare) 130 bucati (ori le-a fost lene sa le numere mai exact, ori au fost draguti).

Cu firele in sac am inceput sa pregatesc terenul: am mutat cele 6 fire de lemn cainesc ramase de anul trecut, am mutat trandafirii care erau cam aproape, am sapat tot terenul de 2-3 ori. Apoi am sapat un sant cam de 25 cm adancime, cat mai aproape de fundatia gardului de sarma.

Am asezat firisoarele cu grija, cam 10-12 bucati pe metru. Teoretic trebuie 9, dar am zis ca poate nu se prind toate. Am acoperit cu grija cu pamant si am udat destul de bine. Pana aici nu am nici o poza pentru ca m-am apucat pe inserat crezand ca imi ia 15 minute si s-a facut noapte bine de tot…

Asa arata dimineata:

puieti de gard viu minune, Ulm de turkestan, plantati pe doua randuri
Plantarea puietilor de Ulm de turkestan pe doua randuri

A doua zi am mai pus niste pamant pe unde era nevoie, am mai udat cat sa se mocirleasca bine si l-am tuns la aproximativ 15-20 cm, ca sa se ramifice de jos si sa rezulte un gard bogat de la nivelul solului.

taierea firelor de gard viu minune la 20 cm, dupa ce le-am plantat
Dupa plantare, am taiat firele la 15 cm – 20 cm inaltime

Pentru ca iarna n-a fost foarte grea si crescuse destul de mult, m-am apucat de tuns gazonul. Iarba rezultata am strans-o in roaba si am folosit-o pentru mulcire:

gazonul tuns, imprastiat la baza firelor de gard viu minune
Gazonul tuns a fost folosit pentru mulcire

Am folosit banda de picurare pentru a ne asigura ca solul este ud in permanenta. Dupa 1 saptamana de udari regulate (a fost udat in fiecare zi, natural sau artificial) gardul arata asa:

plantele de gard viuminune, la o saptamana de la plantare
Gardul viu la o saptamana dupa plantare

A trecut si a doua saptamana si inca nu parea sa fie nici un semn de viata:

dupa doua saptamani de la plantare puietii de ulm de turkestan nu pareau sa inmugureasca
Gardul viu in a doua saptamana

Pentru ca nu am avut decat un pic mai putin de 10 m de gard cat de cat finalizat (minus portiunea de 1.5 m de fundatie neturnata care se vede in poze), restul de fire (aprox. 30) au fost plantate in gradina. Crengile tunse le-am infipt, deasemenea, pe un rand la vre-o 5 m de gard, cam pe langa unde ar urma sa vina o alee. In a treia saptamana au inceput si urmele de viata:

firele de Ulm de turkestan au inceput sa inmugureasca
Gardul viu minune a inceput sa inmugureasca
inmugurirea crengutelor de gard viu minune
Crengutele sunt pline de muguri

Enervant este ca au inmugurit mai bine atat randul plantat in gradina, cele 30 de fire, cat si crengutele tunse si infipte in pamant, desi n-au fost udate la fel de des. Cel mai probabil din cauza ca aveau deja niste mugurasi, la cel tuns a fost nevoie sa apara altii.

puietii de gard voiu minune au inmugurit chiar si in conditiile in care nu au fost foarte bine udati
Gardul viu minune este foarte rezistent

Urmeaza noi poze, abia astept sa vad cum evolueaza dupa ploile astea si dupa vremea mai calda ce se anunta.

Descopera cum sa montezi un sistem de irigatii subteran pentru gazon:

Montajul sistemului subteran de irigare a gazonului

Lasa un raspuns