Fronturi din stejar cu manere frezate in cant

fronturi din stejar cu manere frezate, potrivite pentru noptiere in stil modern mid century

Ultimul proiect realizat si primul pe anul 2022 a fost un set de noptiere cu un singur sertar, realizat in stilul retro modern, cu blaturi, picioare si fronturi din stejar cu manerele frezate in cant.

Daca in articolul precedent v-am aratat cum puteti realiza picioare conice, oblice potrivite pentru astfel de mobilier, de data aceasta va voi arata pas cu pas cum sa obtineti fronturile din lemn cu manere frezate.

Masurarea golului de sertar

Masoara golul de sertar dintr-o parte in alta si de sus in jos. Scade un 1 – 2 mm, marja pentru fiecare dimensiune masurata. Aceasta va ajuta sa se pastreze corect distanta frontului fata de fiecare latura a sertarului, indiferent de umiditatea din camera.

Alegerea scandurii potrivite pentru fronturi din stejar

Alege scandura potrivita pe care s-o folosesti la proiectul tau. Asta inseamna sa fie suficient de lata incat dupa indreptare sa poti obtine inaltimea necesara frontului, inaltime calculata anterior. Dupa parerea mea, un front obtinut dintr-o singura scandura mai lata este mult mai frumos decat unul obtinut prin imbinarea a doua sau trei scanduri mai inguste.

Cauta o scandura care sa nu aiba crapaturi. In felul acesta eviti riscul ca frontul sa se deformeze sau sa crape in timp.

De asemenea, scandura trebuie sa fie suficient de lunga pentru a-i putea taia capetele in cazul in care la degrosare apar acele snipe-uri inestetice. Daca nu este lunga si nu pot fi eliminate, va trebui slefuita mai mult pana la indreptare. Este important si pentru ca, in cazul in care dupa rindeluire apar mici crapaturi in capatul scandurii, crapaturi pe care nu le-ai observat inainte, sa ai suficient material cat sa le poti elimina.

Incearca sa eviti nodurile prea mari. Daca in cazul unor piese mari, au farmecul lor, in cazul unor piese de dimensiuni mici, cum sunt fronturile de sertare, acestea dau un aspect neplacut intregului proiect.

Indreaptarea unei fete si a unei muchii ale scandurii

Alege una dintre fetele scandurii si indrept-o pana cand obtii o suprafata plana. Alege fata concava pe care sa o indrepti prima data pentru a nu face prea multe treceri.

am inceput construirea fronturilor de sertare cu indreptarea partii concave a scandurii de stejar
Indreptarea fetei concave

Cand ai obtinut suprafata plana, indreapta una dintre muchii, avand grija sa obtii unghiul de 90 de grade.

dupa indreptarea fetei, am indreptat la rindea si una dintre muchii, avand grija sa obtinem unghiul dintre ele de 90 de grade
Indreptarea unei muchiei si obtinerea unghiului de 90 de grade pe toata lungimea scandurii

Rindeluirea scandurii pana la obtinerea grosimii si latimii corecte

Mergi la masina de degrosat si rindeluieste si cealalta fata a scandurii. Alterneaza fetele pentru a elimina tensiunea din fibrele lemnului, pana cand vei obtine grosimea necesara proiectului tau. Poti face acelasi lucru si cu latimea scandurii, sau o poti taia, pe partea nerindeluita, cu 2 -3 mm mai mult decat dimensiunea necesara, degrosand-o ulterior la masina de rindeluit pana la latimea corecta.

dupa indreptarea pe ambele fete, am taiat muchia nerindeluita la fierastraul cu banda
Taierea muchiei nerindeluite

Taierea scandurii la lungimea frontului

Taie scandura la dimensiunea frontului de sertar. Pentru asta, poti folosi ferastraul circular unghiular sau un ferastrau circular de mana.

Daca il folosesti pe cel unghiular, asigura-te ca este setat corect (90 de grade). Altfel vor aparea diferente vizibile intre front si marginile sertarului. Taie un capat al scandurii si asigura-te ca nu au aparut crapaturi ascunse. Masoara distanta de la prima taietura si taie si al doilea capat.

am taiat capetele scandurii de stejar din care urma sa facem 2 fronturi de sertare
Taierea capetelor scandurii din stejar

Daca folosesti circularul de mana va trebui sa folosesti un ghidaj pentru taierea corecta la 90 de grade, un ghidaj cu ajutorul caruia sa poti rula usor si drept.

Alegerea formei manerului si desenarea formei pe una dintre fete

Alege partea cea mai frumoasa a frontului, alege forma manerului pe care vrei sa il frezezi si apoi deseneaza forma pe acea fata. In cazul acestui proiect noi am ales un design care sa se potriveasca cu noptierele: forma de trapez cu unghiurile bazei, egale.

am desenat forma manerului ce urma a fi frezat pe fata frontului din stejar
Desenarea formei manerului pe fata frontului

Decuparea formei manerului cu o freza pentru caneluri

Fixeaza 3 fasii de MDF la o distanta egala cu distanta dintre marginea capului de frezare si marginea bazei frezei. Foloseste cleme sa te asiguri ca fasiile de MDF nu se vor misca in timpul frezarii. Seteaza adancimea de frezare. Noi am lasat 3 mm de la spatele frontului pentru ca nu vroiam sa facem frezarea patrunsa.

penutr a freza forma manerului, am fixat ghidaje cu cleme de fronturile sertarelor
Ghidaje pentru frezarea manerului

Seteaza adancimea de frezare si fa cel putin 3 treceri pentru a nu forta capul de frezare si nici sa nu exista riscul sa se arda lemnul.

am facut mai multe treceri cu freza pentru a putea obtine adancimea dorita a manerului
Treceri repetate, pentru decuparea formei manerului

Lemnul ars la frezare este mai dificil de slefuit (arsurile se elimina mai greu).

forma manerului frezat pastrand 3 mm distanta fata de spatele frontului din stejar
Manerul decupat cu freza dreapta

Frezarea canalului in muchia manerului

Foloseste un cap de frezare pentru manere. Inainteaza cu freza in asa fel incat sa nu se arda lemnul in canalul frezat.

freza de profilare pentru manerele fronturilor de sertare
Freza de profilare pentru manere in cantul fronturilor de sertare

Dupa toate frezarile, manerul va arata ca in poza de mai jos:

aspectul manerului frezat in cantul frontului, inainte de finisare cu smirghel fin
Manerul frezat in cantul frontului de stejar

Slefuirea fronturilor din stejar

Slefuieste frontul cu slefuitorul (noi folosim slefuitorul cu banda atat pentru fete cat si pentru muchiile inguste) cu smirghel de granulatie 80 pentru a elimina rapid urmele de rindeluire si apoi cu 120 pentru ca suprafata sa devina fina. Manual, slefuiti interiorul manerului cu o coala de smirghel de granulatie 120. La final slefuiti manual muchiile ascutite, cat sa nu mai fie foarte taioase.

Aplicarea grundului si lacului

Aplica un strat de grund. Aplica-l mai intai pe spatele fronturilor, pe muchii si apoi pe toata suprafata. Dupa ce se usuca grundul, aplica un strat si pe fata, in acelasi mod, mai intai pe muchii si in canalul frezat in cant si apoi pe suprafata. In felul asta, muchiile, atat cele din laterale, dar mai ales capetele pe contrafibra, vor avea aplicate 2 straturi. Dupa uscarea grundului, slefuieste toate suprafetele cu smirghel de granulatie 320. Cu o carpa uscata curata praful produs in urma slefuirii, si apoi aplica un strat de lac incolor pe ambele fete si pe muchii, incepand evident cu spatele.

frontul din stejar, cu maner frezat in cant. este finisat cu grund si lac pe baza de apa
Frontul de sertar in curs de finisare cu grund si lac
aspectul manerelor frezate in canturile fronturilor din stejar
Manerul frezat in cantul frontului din stejar

Urmand toti acesti pasi, vei obtine la final cele mai frumoase fronturi din stejar, cu manere frezate in cant, pentru noptiere, dulapioare, masute cu sertare sau pentru ce mai ai tu nevoie.

Lasa un raspuns