Fronturi de sertare din stejar, cu colturi rotunjite si manere frezate

fronturile de sertare din lemn masiv de stejar, cu colturi rotunjite si manere frezate in cant

Ne place foarte mult sa folosim fronturi de sertare din stejar natur la mobilierul din MDF (mai ales la cele vopsite cu vopsea alba). Combinatia de vopsea alba si lemn schimba foarte mult aspectul unei piese, indiferent de design-ul ales.

In aceasta postare voi prezenta pasii pe care ii urmam pentru a crea fronturile din stejar cu colturi rotunjite si manere frezate in cant. Acestea au fost realizate pentru un set de noptiere albe din MDF.

Procesul de realizare face parte dintr-un video pe care il puteti gasi pe canalul nostru de YouTube:

Cum facem fronturi de sertare din stejar cu colturi rotunjite si manere frezate in cant

Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte DIY!

Pregatirea scandurilor pentru fronturi

1. Am stabilit mai intai dimensiunile fetelor de sertare. Pentru ca dimensiunile interioare ale noptierelor erau de 50 cm latime si 37 cm inaltime, am calculat lungimile si latimile fronturilor, pastrand 1 mm marja fata de peretii laterali ai noptierelor si 1 mm intre cele doua fete, adica: 49. 8 cm lungime si 18.35 cm latime. Grosimea fronturilor urma sa fie de 2 cm.

Pentru acest proiect am folosit scandura de 2,5 cm grosime, suficient de lata si de frumoasa pe toata lungimea (fara crapaturi). Voiam sa facem fronturile dintr-o singura bucata, nu din panouri incleiate.

scandura din care vom face 4 fronturi de sertare cu muchii rotunjite si manere frezate in cant
Scandura de stejar de 2,5 cm grosime

2. Am taiat patru bucati mai mici, de lungime egala cu lungimea fronturilor plus o marja de cativa centimetri. Apoi am verificat capetele celor 4 scanduri pentru a ne asigura ca nu exista crapaturi ascunse.

am taiat lungimi de scanduri cu 10 - 15 cm mai lungi decat lungimea fronturilor de sertare
Taierea scandurilor pentru fronturi

3. Am indreptat cele patru scanduri la masina de rindeluit si degrosat pe una dintre fete si pe o muchie avand grija sa avem unghi de 90 de grade intre ele. Apoi le-am adus la grosimea finala de 2 cm folosind masina de degrosat. Mai multe detalii despre indreptarea fetelor unei scanduri le gasiti intr-o postare separata.

indreptarea scandurilor pe cele 4 fete, pentru taierea la dimensiunea necesarea noptierelor
Pregatirea scandurilor pentru fronturile de stejar

4. Am reglat distanta dintre lama fierastraului cu banda si ghidajul de taiere si am taiat scandurile la latimea finala necesara proiectului nostru. Apoi le-am taiat la lungimea calculata anterior.

am taiat scandurile cu fierastraul cu banda pe lungime, pentru a le aduce la latimea finala a fronturilor de sertare
Taierea scandurilor la latimea finala

5. Am pozitionat scandurile – doua cate doua – pe fata noptierelor. De obicei facem mai multe combinatii de desene ale fibrelor (tinand cont de culoare si dispunerea fibrelor), pana cand o obtinem pe cea mai buna.

am potrivit fronturile de sertare tinand cont de desenele fibrelor
Potrivirea desenelor celor doua fronturi din stejar

Colturile rotunjite si manerele frezate

1. Dupa ce am stabilit combinatiile si pozitiile fronturilor, le-am desenat arcurile de cerc pe colturile ce trebuiau rotunjite (cate doua pentru fiecare front).

Cel mai rapid mod de a rotunji aceste colturi este cu slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 80. Pentru ca este mai usor de manevrat frontul decat slefuitorul, fixam slefuitorul, cu cleme, de bancul de lucru. Fixam cu o clema o placa in fata slefuitorului pentru a inalta suprafata mesei de lucru pe care vom manevra frontul. In felul acesta scandura va fi pozitionata perpendicular pe mijlocul benzii de smirghel si slefuirea se va face pe toata suprafata muchiei.

am rotunjit colturile fronturilor de stejar cu slefuitorul cu banda fixat cu cleme de o placa de PAL
Rotunjirea colturilor

Miscarea trebuie sa fie continua, astfel incat coltul rotunjit sa iasa uniform, cu o curbura lina si naturala. In acelasi timp trebuie urmarit in permanenta arcul de cerc desenat, pentru a nu-l depasi.

am rotunjit doua colturi la fiecare dintre fronturile din stejar ale noptierelor albe din MDF
Front de sertar din stejar, cu colt rotunjit

2. Pentru manerele frezate, stabilim mai intai lungimea. Apoi, facem un ghidaj care sa ne ajute la frezarea egala a tuturor manerelor. Folosim o placa de MDF de lungime mai mare decat lungimea manerelor. Pe muchiile acesteia fixam in suruburi doua fasii mici de MDF cu rolul de a ne ajuta sa nu depasim lungimea stabilita a manerelor.

am folosit un ghidaj DIY pentru frezarea corecta a manerelor cu un cap de frezare special
Ghidaj pentru frezarea manerelor

Acesta este capul de frezare pe care l-am folosit pentru profilele de manere

am folosit o freza pentru manerele fronturilor din stejar
Freza pentru manerele fronturilor de sertar

Slefuirea fronturilor din lemn

1. Incepem finisajul cu slefuirea fetelor cu slefuitorul cu banda, cu smirghel de granulatie 80. Cand dispar toate urmele de rindea, continuam cu granulatie 150 pentru a obtine o suprafata fina. Inainte de a incepe slefuirea propriu zisa, fixam o bucata de placaj de masa de lucru. In felul acesta nu trebuie sa mai depunem efortul de a tine frontul pe pozitie cand slefuim: se propteste in placaj.

Acelasi lucru il facem si cand slefuim muchiile lungi ale fronturilor.

slefuirea fetelor fronturilor de stejar cu slefuitorul cu banda
Slefuirea fronturilor

La final, facem manual cateva treceri cu o foaie de smirghel de granulatie 120. In acelasi timp, slefuim putin si muchiile, cat sa nu mai fie taioase.

am slefuit manual muchiile fronturilor de stejar
Slefuirea manuala a muchiilor

2. Continuam cu slefuirea manerelor frezate. Mai intai slefuim suprafata dreapta cu slefuitorul cu banda ingusta (Pattfield PE-500PF), pana cand eliminam toate urmele aparute la frezare. Dupa cum spuneam in alta postare, acest slefuitor nu este cel mai bun, dar, in anumite situatii, este unealta ideala.

am slefuit manerele frezate in cant cu slefuitorul cu banda ingusta
Slefuirea manerelor cu slefuitorul cu banda ingusta

Dupa indreptarea acestei suprafete, continuam manual slefuirea, cu smirghel de granulatie 120. Este o etapa obositoare si de durata. Canalul realizat in urma frezarii manerelor este greu accesibil cu unelte electrice. Varianta slefuirii manuale este singura ramasa.

am slefuit manual manerele frezate in cantul fronturilor de sertare din stejar
Slefuirea manuala a manerelor

Pe capete am incercat sa slefuim cu Proxxon-ul, dar a fost destul de complicat, pentru ca nu aveam tamburi conici pentru slefuire, care sa se potriveasca. La final am mai slefuit manual toate muchiile manerelor pentru un aspect cat mai placut.

am slefuit capetele manerelor frezate in cant cu masina multifunctionala Proxxon
Slefuirea capetelor cu Proxxon-ul

3. Dupa slefuire, am corectat nodurile, mici crapaturi si alte imperfectiuni cu chit bicomponent. Folosim chit bicomponent pentru ca timpul de uscare este foarte redus comparativ cu chitul clasic pentru lemn. Dupa intarirea chitului (depinde foarte mult de cantitatea de intaritor folosita), am slefuit din nou, pentru a elimina excesul si a indrepta suprafata.

am folosit chit bicomponent poliuretanic pentru acoperirea nodurilor si a altor imperfectiuni ale lemnului
Acoperirea imperfectiunilor cu chit bicomponent

Finisarea cu grund si lac pe baza de apa

Ultimul pas este finisarea cu grund si lac. In functie de proiect, alegem grunduri si lacuri poliuretanice sau pe baza de apa. In acest caz am ales varianta a doua. Am aplicat un strat de grund. Dupa uscare, am slefuit suprafata cu smirghel de granulatie 320. Am sters praful rezultat in urma slefuirii cu o carpa uscata si am aplicat stratul de lac.

Mai intai aplicam grundul pe spate si pe muchii. Dupa uscare aplicam pe fata si inca o data pe muchii. In felul acesta, muchiile (mai ales pe contrafibra, unde suprafata este mai absorbanta) vor avea intotdeauna doua straturi. La fel facem si cu lacul, doar ca nu mai este nevoie de slefuire.

am folosit grund si lac pe baza de apa pentru cele patru fronturi de sertare din stejar
Grunduirea si lacuirea fronturilor de sertare din stejar

Aspectul fronturilor din stejar montate pe noptiere:

fronturile de sertare din lemn masiv de stejar, cu colturi rotunjite si manere frezate in cant
Fronturi de sertare din stejar

Lasa un raspuns