Fronturi din lemn, simple, pentru mobilier de copii

Se monteaza pe pozitie fata de sertar din stejar

Sertarele nu sunt gata daca nu le adaugi si fronturi din lemn pe masura.

Fonturile de sertar se pot face din diverse materiale, si, in functie de posibilitati, te hotarasti la una dintre variante: MDF vopsit, PAL (in acest caz este nevoie de cant abs de 2 mm ca sa nu zgarie) sau lemn. Pentru ca dulapul nostru cu spatii multe pentru sertare este din stejar masiv, am facut si fronturile din lemn de stejar.

Intr-un articolul anterior v-am prezentat un mod in care se poate face o cutie pentru sertar, pornind de la scanduri simple din lemn de brad, la prinderea scandurilor in cuisoare dandu-i forma necesara, la transformarea dintr-o cutie urata, neingrijita, intr-una finisata cu suprafete fine si fara muchii taioase. Desi este doar o cutie de sertar care nu se vede, nu inseamna ca nu trebuie finisata cu grija.

Urmareste proiectele filmate pe canalul nostru de YouTube. Nu uita sa te abonezi pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte executate in atelierul nostru:

Rafturi din stejar pentru carti, cu un design deosebit

Acum ne vom ocupa de fronturile din lemn.

Un aspect la care trebuie sa te gandesti cand faci o fata de sertar din lemn este incadrarea lui in spatiul respectiv. Noi am facut sertarul in asa fel incat frontul sa fie incadrat (sa iasa la fata cu muchiile), nu aplicata (adica sa nu acopere muchiile raftului). In cazul asta fata trebuia sa aiba dimensiunea golului de sertar minus 1-2 mm in toate partile, pentru a-i ramane spatiul necesar in cazul in care lemnul lucreaza in timp si isi modifica dimensiunea.

Pentru ca spatiile de sertare erau destul de mici, unele de 13.7 cm inaltime si 13.4 latime, altele de 13.7 cm inaltime si 28 cm latime, am folosit cate o scandura mai lata (nu era nevoie de panou).

Am cautat scanduri care, prin rindeluire pe muchii, sa ajunga la 13.4 cm latime, pentru ca fibra lemnului sa fie dispusa pe orizontala. Pentru cateva dintre ele am folosit si resturi de la alte lucrari.

multe resturi din panouri de stejar folosite pentru transformarea lor in fronturi de sertar
Bucati de scandura necesare fetelor de sertare din stejar

Le-am taiat la dimensiunea necesara: pe unele la 13.1 cm sa intre in golul cu latimea de 13.4 cm, pe altele la 27.7 cm ca sa intre in golul cu latimea de 28 cm.

Toate fronturile de sertar au fost taiate la dimensiune pentru a fi slefuite
Scanduri de stejar taiate la dimensiunea necesara pentru fete de sertar

Dupa slefuirea fetelor, a marginilor si tesirea muchiilor, aspectul acestor fronturi din lemn s-a schimbat foarte mult.

Am slefuit toate fetele si partile laterale ale fronturilor de sertar din lemn masiv de stejar
Fronturile din lemn masiv de stejar slefuite doar pe fete
am tesit muchiile fronturilor din lemn pentru a nu fi taioase si pentru un aspect mai placut
Fetele de sertar din stejar masiv cu muchiile tesite

Apoi am protejat fetele cu grund si lac pe baza de apa. Pe o parte dintre ele le-am montat, restul asteapta sa mai cumparam sistemele reglabile de fixare.

fetele de sertar din lemn masiv au fost protejate cu grund si lac incolor pe baza de apa
Fete de sertar din stejar masiv
Se monteaza pe pozitie fata de sertar din stejar
Fata de sertar din stejar masiv monatata

Si iata cum poti obtine usor niste fete de sertare din lemn masiv, daca esti dispus sa acorzi timp finisarii lor!

Lasa un raspuns