Proiect DIY de Craciun: globuri din lemn
Se pare ca baietilor le-a placut foarte mult activitatea de a colora, a vopsi si a picta fantomele si dovlecii de Halloween, drept urmare a doua zi mi-au cerut sa mai facem ceva. Cum in fiecare an am zis ca de data asta voi face eu globurile pentru pomul de Craciun, dar niciodata nu am gasit timpul necesar pentru realizarea lor, anul asta m-am hotarat. Le voi face impreuna cu copiii si le voi face din timp! Plus ca, daca sunteti interesati de acest tip de decoratiuni, va puteti inspira, mai ales ca este un proiect foarte usor de realizat si foarte placut.
De unde a pornit ideea? Cu ceva timp in urma am realizat acele “pietre din lemn“, care si in ziua de azi sunt atractia cutiei imense de cuburi pentru ca au fost pe rand: pietre din epoca dinozaurilor (cred ca le-au luat pe rand Triasic, Jurasic, Cretacic), au fost porcusorii din Angry Birds (pe care se chinuiau sa-i darame pentru ca se ascundeau intr-un castel facut din cuburi, folosind o catapulta din lemn), au facut parte dintr-un muzeu al pietrelor si multe alte idei care le-au venit de-a lungul timpului.
Dar sa revenim la globurile noastre, pe care nici nu stiu exact daca le pot numi globuri, mai degraba decoratiuni cu care se poate impodobi pomul de Craciun. Pornind de la acele pietre de care v-am spus mai sus, m-am gandit ca le-as putea transforma (ma rog, voi face altele) in globuri.
Pentru asta insa, am ales ca lemnul din care sa le fac sa nu fie fag ca la pietre, ci lemn de brad. Lemnul de brad este mult mai usor decat fagul, lucru extrem de util pentru ca urma sa le atarnam de crengutele bradului. Un alt lucru important este faptul ca bradul se slefuieste foarte usor si atunci forma aceea nedefinita a globului va fi data mult mai repede. Ce imi place mie cel mai mult la aceste globuri este ca nici unul nu va fi le fel ca altul. Toate vor iesi diferit atat ca forma cat si ca nuante de culori.
Pasii pe care trebuie sa ii urmati pentru realizarea acestor decoratiuni de brad:
1. Se alege o scandura de brad de aproximativ 5 cm/ 5 cm in sectiune (din ce am inteles se mai numeste rigla si se gaseste in magazinele de specialitate). Eu am ales un rest ramas de la o lucrare mai veche, pentru ca nu este nevoie ca scandura sa fie rindeluita sau dimensionata. Dar este de preferat sa fie patrata in sectiune, pentru ca este mai usor de slefuit astfel incat sa obtineti o forma mai rotunjita (nu dreptunghiulara). Am taiat scandura in bucati de diverse lungimi (5 cm, 6 cm, 7 cm, 8 cm), avand grija sa evit nodurile si rasina. Am eliminat toate acele zone cu probleme pentru ca nodurile se slefuiesc greu si trebuie chituite, iar dungile cu rasina trebuie curatate cu diluant si apoi corectate cu chit (altfel, in timp rasina tot va iesi la suprafata).


2. Se slefuiesc bucatile de lemn la un slefuitor fix, astfel incat sa ajungeti la forme asemanatoare cu cele din imagine. Eu le-am slefuit de la inceput cu smirghel de granulatie 120. Le-as fi slefuit mult mai repede cu smirghel de granulatie 40, dar in cazul acesta trebuia sa repet procedeul cu cel de 120 pentru a obtine o suprafata mai fina. In al doilea caz cred ca ar fi durat mai mult.

3. Se coloreaza globurile cu bait pe baza de apa in diferite culori. Eu am folosit culorile de baza: rosu, galben si albastru. Pentru cele verzi si portocaliu le-am combinat pe acestea. Am scris aici cum putem obtine mai multe culori de bait pornind de la culorile de baza.

4. Dupa ce se usuca baitul se aplica un strat de grund, se slefuiesc cu smirghel de granulatie 320 si apoi se aplica un strat de lac incolor.

5. Se introduce un capat al globului in vopsea alba pe baza de apa si se intoarce, lasand vopseaua alba sa se scurga spre celalalt capat. Pentru asta este foarte important cat de diluata este vopseaua alba, cat de mult lasati sa se scurga vopseaua inainte de a intoarce globurile si cat de mult (suprafata inmuiata in vopsea) inmuiati globurile in vopsea. La mine, unele globuri au avut prea multa vopsea care s-a scurs prea mult ajungand la celalalt capat sau am lasat prea mult sa se scurga inainte de a le intoarce. Dar spre final am reusit sa gasesc proportia corecta astfel incat cateva dintre ele sa-mi iasa exact cum imi doream.

6. Dupa ce se usuca vopseaua alba, se da o gaura in capatul vopsit alb cu un burghiu de 1,5 mm pentru ca suruburile cu ochi inchis aveau filetul pentru lemn de 2,5 mm.

7. Se insurubeaza agatatoarele cu filet de lemn de 2,5 mm. Pentru ca am folosit lemn de brad, acestea s-au insurubat foarte usor.

Si iata cat de usor am facut cateva globuri din lemn de brad, pe care abia asteptam sa le agatam in pomul de Craciun. A fost o inca activitate foarte placuta si relaxanta!
PS: Dupa ce strangeti bradul de Craciun, scoateti suruburile cu ochi si transformati aceste globuri din lemn in jucarii!

In aceeasi idee a sarbatorilor de iarna, puteti urmari noul articol si video despre suportul pentru Bradul de Craciun realizat din lemn masiv de stejar! Vizionare placuta! Si nu uitati sa va inscrieti pe canalul de YouTube pentru a urmari cele mai noi proiecte DIY!