Anul acesta m-am distrat cu copiii inainte de Halloween. Ne-am facut singuri monstruleti si fantome. Am lucrat cu baituri, lac, grund si vopsea pe baza de apa. De fapt toate substantele au fost pe baza de apa, altfel nu ar fi avut acces la ele. Am lucrat in atelier si afara pentru ca tot a fost vremea frumoasa. De fapt, in atelier am stat doar eu cu o seara in urma cand trebuia sa slefuiesc toate bucatile de lemn necesare proiectului.
A fost foarte simplu de realizat acest proiect si cu siguranta foarte placut, iar ei au intrat pentru prima data in contact cu baituri si vopsele.
Pasii pe care i-am urmat:
1 Pregatirea bucatilor de lemn
Am cautat in gramada de resturi 2 popi, unul din lemn de brad de 12 cm / 12 cm in sectiune pentru dovlecei (din acesta am taiat 2 bucati) si unul din lemn de fag de 6 cm/ 6 cm pentru fantome (din acesta am taiat 4 bucati, cate 2 fantome pentru fiecare copil).


Dupa ce am taiat bucatile de lemn pentru dovlecei, le-am slefuit pe toate fetele. Am incercat pe cat posibil sa le slefuiesc astfel incat sa aiba fetele haotice (nici drepte, dar nici rotunjite). Operatiunea aceasta a durat foarte mult si am facut-o singura, dupa cum v-am spus, cu o seara inainte. Nu puteam sa ii pun pe baieti sa slefuiasca pentru ca se formeaza mult praf fin de rumegus, putin cam nepotrivit pentru niste copii. Ca sa reduc totusi timpul de slefuire, am folosit initial un smirghel de granulatie 40 si abia la final am folosit smirghel de granulatie 120 ca sa nu se mai vada urmele slefuirii grosiere.

Pentru codite, am taiat doua bucati dintr-o bara rotunda de brad si le-am slefuit ca sa le dau o forma cat mai apropiata cu forma unei codite. Cand i le-am aratat lui Bogdan, mi-a spus ca ii plac, dar ca ar trebui sa le fac “putin strambate”. Eu stiu ce inseamna asta, asa ca m-am conformat. Le-am “strambat” putin si trebuie sa recunosc ca aratau mult mai bine.





La fantome a fost mult mai simplu astfel ca au fost primele gata de vopsit. Am taiat 4 bucati din popul de fag, le-am slefuit pe fete si le-am rotunjit muchiile.


2 Colorarea
A doua zi, baietii au colorat dovleceii cu bait pe baza de apa, ceea ce le-a facut o foarte mare placere. Pentru asta m-am pregatit psihic inainte. Le-am pus manusi de protectie si i-am imbracat cu haine potrivite pentru colorare si vopsire.
Au colorat coditele cu bait verde si dovleceii cu bait relativ portocaliu (trebuia sa amestec culoarea asta cu mai mult bait galben ca sa obtin un portocaliu mai portocaliu). Mi-a zis Vlad ca totusi culoarea folosita de noi seamana mai mult cu cea a dovlecilor adevarati. Dupa ce s-a uscat baitul, le-au aplicat cu buretele un strat de grund si apoi lac. Eu am slefuit cu smirghel de granulatie 320 intre straturi (nu i-am lasat pe ei din acelasi motiv: praf). Am asteptat ceva timp sa se usuce toate straturile de bait, grund si lac asa ca ne cam pierdusem rabdarea, unii dintre noi. Dar a meritat asteptarea pentru ca dovleceii nostri au iesit perfect, avand o suprafata tocmai buna de pictat.



In cazul fantomelor, am aplicat mai intai un strat de grund. Dupa ce s-a uscat grundul, l-am slefuit ca sa obtin o suprafata fina si apoi am aplicat cu pensula un strat de vopsea alba. Trebuie sa recunosc ca m-am cam grabit sa le vopsesc cu pensula cu vopsea alba, pentru ca azi dimineata cand le-am vazut m-am speriat. Se vedeau urme urate de pensula si nu erau acoperite deloc uniform. Asa ca, le-am slefuit putin si apoi am aplicat inca un strat de vopsea alba, dar de data asta la pistol. In mod normal trebuia sa aplic vopseaua de la inceput cu pistolul de vopsit.

3 Transformarea lemnului in monstri si fantome!
Si iata ca a venit si momentul in care fiecare si-a pictat cate un dovlecel si doua fantome.




Cam dubioase fantomele si dovleceii, dar o zi intreaga au fost personaje principale in orice joaca. Ba mai mult, si-au amintit si de cutia plina de cuburi colorate. Asa ca toata ziua a fost dedicata lemnului.