Dupa realizarea mai multor proiecte de mobilier din lemn, am decis sa iau o mica pauza: m-am jucat in atelier cateva ore construind un set de cutite decorative din lemn stratificat.
Cu toate acestea, pot spune ca nici acest proiect nu este unul simplu. Am vrut sa folosesc cat mai multe trucuri de tamplarie pentru a le putea impartasi cu voi, dar si sa obtin in acelasi timp, niste cutite frumoase.
Am hotarat sa le fac din frasin. Am vrut sa combin frasin cu frasin termotratat pentru ca aceste doua tipuri de lemn au aceeasi structura, dar culori diferite, iar diferenta de culoare este foarte mare. Combinarea lor da un farmec aparte oricarui proiect din lemn.
Puteti vizualiza si filmul de prezentare pe canalul nostru de YouTube:
Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte DIY!
In afara aspectului, mi-a fost si usor sa folosesc aceasta combinatie pentru ca am in atelier foarte multe resturi scurte de frasin termotratat, ramase de la un proiect de reconditionare a unui deck. Aceste resturi sunt capete de scanduri de terasa si de aceea au canale pe una dintre fete. Pentru acest proiect, canalele nu m-au incurcat deloc pentru ca am folosit fasii foarte subtiri si inguste.

Pe scurt:
Realizarea scandurii stratificate de frasin
Am inceput proiectul prin stratificarea unei scanduri de frasin. Stabilisem sa folosesc:
- 5 fasii de 2 mm grosime de frasin termotratat
- 4 fasii de 2 mm grosime de frasin
- o fasie de 2,2 cm grosime de frasin
1. Prima data, am luat bucata de frasin termotratat si i-am rindeluit ambele muchii, avand grija sa obtin unghiuri de 90 de grade intre muchii si fete. Nu aveam nevoie sa rindeluiesc fetele, pentru ca erau deja indreptate. Asa au fost cumparate.

Apoi am luat o scandura de frasin si:
- am indreptat o fata

- apoi am indreptat si cea de-a doua fata si am adus-o la 2,6 mm grosime la masina de degrosat

- dupa aceea am indreptat muchiile (la fel, avand grija ca muchiile sa fie perpendiculare pe fete)

2. Am taiat cate o fasie de 5 mm grosime, din fiecare margine a scandurilor. De ce doar cate una singura? Pentru ca in felul acesta, fiecare fasie va avea una dintre fete indreptata.



Am repetat procesul: am luat cele doua scanduri si le-am rindeluit muchiile. Dupa aceea, am taiat alte fasii. Am repetat procesul pana cand am obtinut toate fasiile necesare stratificarii scandurii.
3. Dar asta nu a fost tot. Pentru a ne asigura ca fasiile subtiri de frasin se vor lipi foarte bine, a trebuit sa rindeluiesc si cea de-a doua fata. Masina de degrosat nu putea sa rindeluiasca fasii atat de inguste de lemn. Asa ca, a trebuit sa improvizez:
- am luat un panou ingust de lemn slefuit si lacuit (in esenta indreptat). Pentru a ma asigura ca fasiile de frasin vor aluneca usor pe suprafata panoului, l-am sters cu solutie de curatat mobila din lemn

- am fixat panoul, cu o clema, de masa masinii de degrosat, pentru a ma asigura ca nu se misca din loc in timpul rindeluirii

- am rindeluit fiecare fasie subtire de frasin folosind aceasta metoda, pana cand le-am adus la 2 mm grosime. Fara panoul fixat pe mesele masinii de rindeluit, acest lucru nu era posibil

Acesta este un truc foarte util. Oricand ai nevoie de o scandura subtire, poti ridica inaltimea meselor masinii de rindeluit cu ajutorul unui panou. Metoda poate fi folosita inclusiv pentru rindeluirea scandurilor groase. Acestea aluneca mult mai bine pe un blat indreptat si lacuit decat pe mesele abricului.
4. In acel moment toate fasiile de frasin aveau toate fetele de contact indreptate, asa ca puteau fi stratificate fara nicio problema. Acum pot fi sigur ca scandura stratificata va fi foarte rezistenta. Asa ca, le-am aranjat si am aplicat aracet.

5. Am strans fasiile foarte bine cu cleme

6. Cand s-a intarit aracetul:
- am indreptat scandura laminata pe una dintre fete

- am indreptat cealalta fata si am adus-o la grosimea de 2 cm

- am taiat capetele scandurii si am adus-o la lungimea de 37 de cm

- am taiat-o la banzic in doua jumatati (cate una pentru fiecare cutit decorativ)

Aceastea sunt cele doua scanduri stratificate din frasin si frasin termotratat.

Forma celor doua cutite decorative din lemn
Cand cele doua scanduri stratificate au fost gata, am putut sa desenez forma celor doua cutite decorative. Am ales sa aiba doar o singura lama pe partea din frasin.
1. Dupa ce am desenat forma pe una dintre scanduri, am taiat forma la banzic. Apoi am desenat forma si pe cealalta scandura, folosind primul cutit decorativ pe post de sablon.

2. Am slefuit lamele cutitelor cu slefuitorul cu banda. Pentru asta, am fixat slefuitorul de bancul de lucru, cu cleme. Aceasta pozitie imi permite sa controlez foarte bine miscarile, astfel incat sa nu slefuiesc din lemn nici prea mult, dar nici prea putin.

Garzi din lemn pentru cutite
Am ales sa fac garzi din lemn de frasin termotratat, si sa folosesc frasin pentru manere.
1. Am luat o scandura de frasin termotratat de 1 cm grosime si 2 cm latime in care vroiam sa fac un decupaj pentru pe centrul garzilor.
- am masurat si am marcat 2 cm de la unul dintre capete (taiat in prealabil la 90 de grade)
- am marcat distanta dintre prima si ultima gaura (2 cm)
- am dat 3 gauri in linie cu un burghiu de 5 mm diametru

2. Cu o dalta, am inlaturat excesul de lemn, pentru a finaliza decupajul garzilor

3. Aveam nevoie de piese mici pentru garzi, asa ca a trebuit sa gasesc o solutie pentru a le taia in siguranta:
- am taiat scandura, mai intai in lung, in doua bucati egale (fara sa termin taietura pe intreaga lungime a scandurii, doar cu 1 mm mai mult decat lungimea garzilor)

- apoi, am taiat la 6 cm lungime cele doua bucati cu decupajul pe centru

Am obtinut doua bucati de frasin termotratat, cu decupaje de mijloc, perfecte pentru garzile celor doua cutite:

Cele doua garzi se potrivesc perfect pe pozitie. Si pentru ca tot achizitionasem de curand un aparat de prigravat, am gravat si initialele copiilor pe lamele cutitelor, ca sa le poata recunoaste usor.

Dupa ce am verificat ca se potrivesc, am slefuit fin cele doua mici bucatele de lemn si le-am rotunjit marginile.
Manere din lemn pentru cutite
Pentru manere, am folosit o scandura de frasin de 1,5 cm grosime si 3,5 cm latime. Am vrut sa frezez pe centru un canal pentru fixarea lamei. Pentru ca acest canal este imposibil de realizat, altfel decat prin taierea scandurii in doua parti egale, am facut in felul urmator:
- am facut un canal de 15 mm latime si 5 mm adancime pe fiecare fata a scandurii. Am folosit o freza dreapta cu rulment de copiere si ghidajul frezei. A trebuit sa fac doua treceri pentru ca diametrul frezei era mai mic decat canalul de care aveam nevoie, si nu imi permitea obtinerea lui printr-o singura trecere


La final, am obtinut acest profil pentru manere:

- apoi, am taiat profilul in doua parti egale

- dupa taierea in lung a profilului, am taiat patru piese de 11 cm lungime (cate doua pentru fiecare maner)

Am lipit toate piesele (lamele cutitelor, garzile si manerele din lemn) si apoi am asteptat sa se usuce adezivul. Inainte de a le lipi, am lipit scoci pe lame, pentru a le proteja.

Urmatoarea zi am desfacut clemele si am desenat formele manerelor. Apoi le-am taiat la banzic.

Pentru a finaliza proiectul, am vrut sa le pun si niste nituri decorative din frasin termotratat.
Mi-am facut un dispozitiv pentru realizarea unor tije rotunde de 7 mm diametru. Pentru asta, am dat o gaura intr-un cub de lemn pe care l-am fixat cu clema de bancul de lucru. De cub, am fixat o dalta ascutita.

Am taiat o bagheta patrata cu sectiune de 1 cm pe 1 cm dintr-o scandura de frasin termotratat.

Am fixat bagheta in mandrina surubelnitei electrice si apoi am facut tija rotunda.

Am dat gauri de 7 mm in manerele din lemn pentru niturile decorative.

Am lipit in gaurile respective bucati mici taiate din tija rotunda din lemn de frasin termotratat.

Ultimul pas a fost sa slefuiesc foarte bine manerele, cu smirghel de granulatie 120 si sa le protejez cu ulei.
Dupa o multime de pasi marunti, am finalizat cele doua cutite decorative, iar baietii sunt foarte incantati de ele!

Cateva mici detalii cu finisajele: spatele lamei, garda, manerul cu niturile decorative:




Nu uitati sa urmariti si filmuletul de prezentare pe canalul de YouTube!

