Cum slefuim si finisam un glaf din lemn masiv

umplerea nodurilor si a diverselor imperfectiuni ale lemnului cu chit de lemn

In acest articol va voi prezenta cum finisam un glaf din lemn masiv.

In majoritatea articolelor va prezentam cum anume sa va creati singuri diverse obiecte de mobilier, accesorii sau decoratiuni, dar nu am insistat niciodata pe ideea ca cel mai important lucru in acest proces este finisarea obiectului pe care l-ati creat.

Desi lemnul este un material extrem de usor de modelat, totusi, partea care necesita cea mai multa atentie este cea legata de modul in care finisezi obiectul final.

Incercam sa exemplificam acest lucru, evident printr-un nou proiect: un glaf din stejar masiv. Am ales acest obiect, pentru ca in cazul unui glaf din lemn care nu are o adancime foarte mare, nu este necesara lipirea de scanduri suplimentare pentru a obtine o suprafata prea mare.

In schimb, pentru cei care doresc ca glaful din lemn sa para mai gros sau doresc sa ascunda diferite imperfectiuni ale glafului este necesara lipirea unei scanduri pentru crearea unei buze. Pentru aceasta este nevoie de o scandura de dimensiunea glafului plus grosimea buzei. Scandura mai mica folosita pe post de buza a glafului se lipeste la marginea scandurii mari dupa rindeluirea tuturor fetelor acesteia. Dupa uscarea aracetului, se poate trece la faza de finisare a glafului.

Cum procedam noi, pentru ca glaful sa arate foarte bine la final:

Frezam partea de sus a glafului cu o freza cu rulment de copiere cu raza medie si tesim partea de jos a muchiei frontale. In cazul glafului cu buza, exemplificat prinr-o imagine cu un glaf mai vechi lucrat de noi din lemn de fag, am frezat cu aceeasi freza cu raza medie, cu rulment de copiere ambele muchii frontale.

muchia superioara a acestui glaf din lemn de stejar a fost rotunjita cu cap de frezare de raza medie
Muchie frezata cu cap de frezare de raza medie
tesirea muchiei inferioare a glafului din lemn masiv de stejar
Muchia inferioara a blatului este tesita
suprafata acestui glaf din lemn de fag colorat cu bait pe baza de apa, grund si lac acrilic incolor
Glaf frezat partea superioara si in partea inferioara cu cap de frezare cu raza medie

Intr-o prima faza il slefuim doar pe partea superioara si pe buza glafului cu slefuitorul orbital cu smirghel de granulatie 50, cat mai mic posibil, pentru ca suprafata lemnului sa se indrepte perfect si repede. Partea de dedesubt este preferabil sa ramana neslefuita pentru o lipire mai buna cu adeziv, la final. In momentul acesta, suprafata lemnului este perfect dreapta, in schimb, datorita smirghelului grosier, ies mici urme circulare, total inestetice. La fel se procedeaza si in cazul muchiilor rotunjite, dar cu slefuitorul drept, cu foaie de smirghel de granulatie 50.

Dupa aceasta faza, urmeaza partea de slefuire cu slefuitorul orbital cu smirghel de granulatie 120. Rezultatul este un glaf cu suprafata fina, alunecoasa. Muchiile se rotunjesc cu slefuitorul drept cu smirghel de granulatie 120.

Cand am ajuns in acest stadiu, verificam eventuale spatii ramase daca lipitura nu a fost perfecta in cazul glafului cu buza, diverse imperfectiuni ale lemnului (noduri, crapaturi) si le inchidem cu chit de cutit in culoarea lemnului (mai exista si varianta folosirii unui amestec de aracet si praf fin rezultat in urma slefuirilor anterioare). Este foarte important ca aceste imperfectiuni sa fie acoperite, pentru ca in felul acesta lemnul va fi protejat perfect pe toata suprafata.

umplerea nodurilor si a diverselor imperfectiuni ale lemnului cu chit de lemn
Imperfectiuni ale lemnului acoperite cu chit de lemn

Dupa uscarea chitului sau amestecului de aracet si rumegus, se mai face o slefuire finala cu smirghel de granulatie 180 pentru mai multa finete si pentru curatarea excesului de chit sau amestec.

Abia acum il poti taia la dimensiunea de care aveai nevoie. La taietura este bine sa tesesti marginile pentru a putea introduce usor silicon la montarea pe pozitie.

glaful din lemn masiv de stejar a fost taiat la dimensiunile necesare
Glaful taiat la dimensiunile necesare

In momentul acesta poti considera ca obiectul tau a ajuns in faza in care ii poti aplica baitul pentru colorare daca doresti. Mare atentie la modul de aplicare a baitului! Dupa aplicare trebuie sters cu o carpa pentru a curata excesul si pentru a obtine o culoare uniforma. In cazul in care culoarea a iesit prea deschisa, trebuie repetat procedeul pana la obtinerea nuantei dorite.

Aplicarea grundului se face pe toate partile: pe fata, pe spate si pe laterale. Nu lasati fara protectie partile care nu sunt vizibile, pentru ca si ele sunt expuse la umezeala in aceeasi masura in care sunt si celelalte fete. Preferabil sa se aplice doua straturi de grund: pentru protectie crescuta, fara riscuri de a ramane spatii neacoperite si pentru ca, in momentul in care veti slefui grundul, se poate ca fiind aplicat in strat subtire, sa se mai ia si din culoare pe alocuri. Daca totusi se intampla sa se slefuiasca si culoarea, stergeti usurel in zona aceea cu un burete cu putin bait si se va acoperi la loc.

Dupa aplicarea grundului, suprafata devine din nou rugoasa, fibrele sunt ridicate, datorita apei din bait, deci intervine o noua etapa, slefuirea la mana cu coli de smirghel de granulatie 320. Acum veti observa ca suprafata devine extrem de fina si numai buna de aplicarea lacului incolor protector.

Desi pare complicat, daca urmezi toti acesti pasi, vei obtine un rezultat minunat! Asa arata un obiect finisat cu multa grija si rabdare.

glaful din lemn masiv de stejar este pregatit de montaj
Glaful din stejar gata pentru montaj

Sau asa:

finisajul muchiei unui glaf din lemn de fag realizat in atelierul nostru
Finisajul muchiei glafului din lemn de fag

Lasa un raspuns