Indiferent de natura unui proiect, se porneste de la o scandura rindeluita. Sau mai multe. In majoritatea cazurilor este de preferat sa avem scanduri cat mai drepte, cu unghiurile dintre fete cat mai apropiate de 90 grade. Asadar, aproape orice lucrare incepe cu indreptarea lemnului pe 4 fete.
Cum se ajunge la scandura rindeluita corect:
Pe scurt:
Scule si unelte necesare
- masina de rindeluit (nu am scris rindea ca sa nu fie confundata cu rindeaua de mana, fie ea electrica sau manuala)
- masina de tras la grosime (denumit si abric sau abricht)
- fierastrau circular cu masa sau de mana (oricare dintre cele doua scule electrice poate fi folosita)
Noi folosim o combinatie de:
- masina de rindeluit si degrosat Woodstar PT 106 pentru indreptarea unei fete a scandurii si a unei muchii. Nu o mai putem folosi pentru degrosat pentru ca mecanismul de avans automat pentru trasul la grosime s-a stricat foarte repede
- masina de rindeluit si degrosat Metabo HD330 pentru tras la grosime
- fierastrau circular manual Hitachi C7SS (Hikoki C7SS). Preferam fierastraul circular de mana pentru ca ocupa mai putin spatiu in atelier. Folosind un ghidaj de taiere poate fi foarte usor de folosit.
Alegerea materialului
Se incepe prin a face o estimare a cantitatii necesare pentru fiecare proiect. Apoi se aleg scandurile cu o marja de 10-20% in plus atat ca numar de scanduri cat si dimensional (mai multe si mai mari, pentru ca nu poti vedea unele defecte pana cand nu indrepti scandura).

ATENTIE! Nu folosim o scandura in cazul in care vedem defecte care pot afecta calitate produsului final, sau alte defecte care pot prezenta un risc pentru operatorul masinii de rindeluit (chiar nu e placut sa-ti fie aruncat in fata un nod cand rindeaua se invarte cu 9000 rot/min). Defectele se elimina mai intai cu ajutorul unui fierastrau circular si apoi se poate trece la indreptarea scandurii.
Indreptarea primei fete
La masina de rindeluit se trage intai prima fata a tuturor scandurilor. Pentru un rezultat bun, este recomandat ca scandura sa fie trasa cu partea concava in jos (cu cocoasa in sus). In caz contrar, cel mai probabil, va rezulta o scandura foarte groasa la un capat si mult prea subtire la celalalt. Cu cocoasa in sus scandura rezultata va fi un pic mai subtire la ambele capete, dar totusi suficient de groasa pentru a putea fi utilizata. Evident, se fac atatea treceri cate sunt necesare pentru a rezulta o suprafata perfect plana si curata.

Inainte de a indrepta muchia se verifica starea masinii de rindeluit. Orice setare gresita va duce la probleme care nu pot fi corectate decat printr-o trecere suplimentara a muchiei. Mesele rindelei trebuie sa fie coplanare, cutitele la inaltimea corecta si suportul perpendicular trebuie sa fie cat mai precis reglat (chiar si o deviere de 0,5 mm la 10 cm inaltime poate duce la probleme destul de mari in cazul in care vrei sa faci un panou). Daca totul este in regula, se trece la indreptarea primei muchii. Aici este si mai important sa fie cu partea concava in jos, in caz contrar rezulta diferente mari sau, daca “te fura” rindeaua, iese o scandura cu muchie perpendiculara dar usor curbata.

Odata la fiecare cateva scanduri se face o verificare sumara cu un echer, in 3-4 puncte de-a lungul scandurii. In cazul in care se constata devieri se corecteaza problema care cauzeaza eroarea: setarile masinariei, sau tehnica de lucru, in functie de tipul problemei.
Dimensionarea preliminara
Acum trebuie sa aducem scandurile la o latime apropiata de cea necesara. Pentru a nu face multe treceri inutile prin masina de grosime, taiem la circular toate scandurile lasand o latime mai mare cu 1-2 mm fata de cota finala.
Tragerea scandurilor la cotele finale
Setam masina de grosime la cota finala pe latime si trecem toate scandurile (se pot trece si 2-3 simultan, cu conditia sa fie la fel de late).

Apoi facem acelasi lucru si pe grosime. Presupunand ca masina de grosime functioneaza corect, vom avea toate scandurile la aceeasi cota, cu fetele perpendiculare intre ele.

