Cand realizam mobilier din MDF avem mare grija ca imbinarile pe colt sa fie cat mai stabile. Exista trei metode pe care le folosim:
- pentru corpuri cu colturi drepte simple folosim suruburi pe care ulterior le ascundem cu chit
- pentru corpuri cu colturi rotunjite folosim doua metode (pentru ca aici suruburile nu mai pot fi folosite): fie dibluri de lemn, fie imbinari in dinti, de tip “box joint”
In acest articol voi prezenta metoda de ramforsare cu dibluri de lemn folosind ca exemplu o cutie din MDF (carcasa pentru o noptiera) careia i-am lipit suplimentar pe colturi baghetele pentru ingrosarea acestora, astfel incat rotunjirile pe interior si pe exterior sa devina posibile, fara a reduce grosimea peretelui.

Metoda folosita face parte dintr-un video de pe canalul nostru de YouTube. Il puteti urmari pentru a intelege mai bine procesul:
Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte DIY!
Cum ramforsam imbinarile de la colturi:
1. In functie de lungimea imbinarii, stabilim numarul de dibluri pe care le vom folosi si le distribuim egal pe lungimea imbinarii. Doua dintre dibluri vor fi folosite pe capete, la aproximativ 4 cm de margine. Nu le punem mai aproape de margine pentru a evita riscul ca muchiile placilor sa crape.
Uneori poate nu sunt necesare atat de multe dibluri, dar, o gaura suplimentara pentru ramforsare nu strica niciodata, cu atat mai mult cu cat timpul necesar realizarii ei nu se mareste cu mai mult de 2-3 minute. In cazul nostru, la o lungime a imbinarii de 35 de cm, am folosit 4 dibluri.
2. De obicei folosim dibluri de 8 mm diametru. Pentru asfel de lucrari preferam sa folosim profil rotund de 8 mm grosime, din care putem taia bucati la orice dimensiune avem nevoie. De fapt le taiem cu 2- 3 cm mai mult decat avem nevoie pentru a fi mai usor de manuit.

3. Urmatorul pas este sa dam gaurile pe colturi. Pentru aceste dibluri, folosim burghiu de lemn de 8 mm diametru. Cu surubelnita electrica inclinata la aproximativ 45 de grade burghiul patrunde corect prin cele trei placi. Se da gaura atfel incat burghiul sa treaca complet prin placa orizontala (cea cu muchia pana in marginea imbinarii), sa patrunda prin bucata suplimentara si sa patrunda partial placa verticala (trebuie sa ramana aproximativ 4-5 mm pana la fata placii).

4. Aplicam in interiorul gaurilor aracet de clasa D3, dupa ce le curatam bine de resturile rezultate in urma gauririi. Adezivul se poate aplica pe o singura parte (in cazul nostru in gauri). Nu este necesara si aplicarea pe dibluri. Pentru ca timpul in care se poate efectua lipirea este de aproximativ 10 minute (poate varia in functie de temperatura si umiditate), poate fi aplicat dintr-o data in toate gaurile.

5. Se potrivesc diblurile in gauri si se bat cu ciocanul. Pentru ca diblurile taiate din profilul rotund sunt mai mari decat gaurile date, am putut sa le batem cu un ciocan normal. Altfel, indicat este un ciocan de cauciuc pentru a nu exista riscul deteriorarii suprafetei MDF-ului.

6. Curatam cat mai bine excesul de aracet, cu o carpa uscata.

7. Dupa ce curatam adezivul, taiem diblurile la fata cu suprafata MDF-ului. Noi folosim un fierastrau manual pentru lemn. Trebuie manuit paralel cu suprafata din MDF, astfel incat sa nu o zgariem. Preferabil sa ramana diblul putin iesit in afara pentru ca se poate slefui foarte usor dupa intarirea aracetului.

8. Dupa intarirea aracetului, suprafata se slefuieste. Noi folosim mai intai smirghel de granulatie 80 pentru a uniformiza cat mai repede suprafata, apoi smirghel de granulatie 150 pentru a obtine o suprafata fina. Dupa aceea se poate aplica un strat de grund pentru MDF si vopsea, cu slefuiri intermediare.
Urmand pasii prezentati se poate obtine o piesa de mobilier cu colturi stabile in timp.
