Construirea si ramforsarea unor rame subtiri din lemn

am folosit vopsea neagra mata pentru cele 5 rame patrate

Construirea unor rame din profile foarte subtiri de lemn necesita o ramforsare sigura a colturilor datorita suprafetei foarte reduse de lipire. Ne-am confruntat cu aceasta problema la un proiect anterior: politele pentru carti cu design “check box”.

Am vrut neaparat sa inlocuim scociul negru (folosit la modelul descoperit pe Pinterest) cu o rama din lemn pe care sa o vopsim cu vopsea negru mat. Pentru ca ramele sa nu incurce foarte mult la aranjarea cartilor pe rafturi, am hotarat sa le construim din profile cat mai subtiri. Asa am ajuns la 8 mm grosime. La o asemenea grosime a profilelor a trebuit sa gasim o solutie sa le putem ramforsa, astfel incat sa nu ne trezim ca se dezmembreaza imediat ce le montam pe perete.

Intregul proces de construire si de ramforsare face parte dintr-un video pe care il puteti urmari pe canalul de YouTube:

Rame din profile subtiri de lemn – construirea si ramforsarea imbinarilor la colturi

Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte DIY!

Construirea ramelor subtiri din stejar

Construirea ramelor este un proces foarte usor. De multe ori folosim scandura netivita pentru diverse proiecte, pe care o procesam pana obtinem o scandura rindeluita pe toate fetele. In cazul acesta, pentru ca aveam nevoie de lungimi foarte mici, am pornit de la cateva bucatele de scanduri, ramase de la proiecte mai vechi. Le-am taiat la banzic la o grosime de 1,5 cm si latime de 2,5 cm. Am lasat o marja suficient de mare cat sa putem indrepta corect toate fetele.

Le-am rindeluit la masina de rindeluit si degrosat pana cand au ajuns la grosimea dorita de 0.8 cm si latimea de 2 cm.

am rindeluit cateva rigle de stejar si de frasin pentru a construi cele 5 rame patrate pentru politele de perete
Rindeluirea scandurilor de frasin si stejar pentru ramele patrate

Am setat unghiul de 45 de grade la fierastraul circular stationar. Apoi am taiat profilele la unul dintre capete. Am taiat doua cate doua profile. De ce asa? Pentru a ne asigura ca scandurile care vor fi potrivite fata in fata pentru a forma cate o rama nu vor avea diferenta de lungime (nici macar de 1 mm). Am intors cele doua scanduri taiate, avand grija sa nu le miscam una fata de cealalta si am taiat si cel de-al doilea capat la 45 de grade.

Am procedat la fel si cu celelalte profile subtiri. Pentru a ne asigura ca ramele se vor inchide perfect la colturi (ca unghiul de taiere de 45 de grade este corect), am potrivit baghetele si am facut o verificare a unghiurilor de 90 de grade. In cazul in care unghiurile nu ar fi avut 90 de grade, am fi facut mici ajustari de unghi ale lamei circularului stationar si apoi am fi refacut taieturile.

am taiat riglele de stejar si frasin de 8 mm grosime la 45 de grade pentru realizarea ramelor patrate de 23,5 cm
Taierea riglelor de 8 mm grosime la 45 de grade

Am intins o fasie de scoci de hartie (cat mai ingust) si am asezat in linie, cate patru baghete, aliniindu-le la una dintre laturi,. Apoi am aplicat aracet pe capetele taiate si le-am inchis frumos formand cate o rama. Scociul le tine in pozitia corecta (in plan), dar le si strange la colturi (nu le permite sa se miste pana la intarirea adezivului).

am folosit scoci de hartie pentru formarea ramelor patrate de 8 mm grosime
Formarea ramelor patrate

Acestea sunt ramele patrate subtiri de care aveam nevoie pentru proiectul nostru. Fara o ramforsare suplimentara, cu siguranta lipiturile la colturi nu ar fi fost stabile si rezistente.

ramele patrate necesare pentru relizarea design-ului de rafturi plutitoare
Rame patrate din lemn, de 8 mm grosime

Ramforsarea ramelor din lemn

Urmatorul pas a fost sa le ramforsez colturile. Dupa cateva cautari, am gasit cea mai simpla si rapida solutie. Frezarea colturilor si lipirea unor fasii inguste de stejar in canalele frezate.

Pentru asta am folosit o freza pentru lemn cu disc, pentru caneluri (3,17 mm inaltime, 10,17 mm diametru) pe care am gasit-o in atelier (nu o folosesc foarte des, dar in situatii critice, devine extrem de utila).

freza cu disc folosita pentru realizarea canalelor necesare ramforsarii colturilor ramelor
Freza cu disc pentru canelare, fara rulment de copiere

Am taiat la banzic o rigla de stejar de 3,17 mm grosime (inaltimea taisului frezei cu disc). Urma sa lipesc mici bucatele taiate din acest profil, in canalul frezat pe colturile ramelor.

am taiat o rigla de stejar de 3,17 mm grosime pentru ramforsarea ramelor patrate de stejar
Rigla de stejar de 3,17 mm grosime

Am fixat pe rama subtire, o bucata de placaj, pe care urma sa o folosesc pe post de ghidaj pentru frezare. Am prins-o cu doua cleme pe capete, sa ma asigur ca nu se misca in timpul frezarii.

am folosit o bucata de placaj de 8 mm grosime pentru frezarea canalelor pe colturile ramelor din lemn
Placaj folosit pentru frezarea canalelor de ramforsare

Am setat inaltimea de frezare, astfel incat sa pot face un canal pe mijloc. In felul acesta, canalele frezate ar fi avut peretii suficient de grosi si rezistenti pentru ramforsare: (8 mm grosimea ramei – 3,17 mm latimea lamei frezei) : 2

am folosit o fasie de placaj de 8 mm pentru a putea freza colturile ramelor din lemn de stejar
Placaj de 8 mm

Am lipit micile bucatele de lemn cu aracet, iar dupa intarirea acestuia, am taiat la banzic excesul de lemn de la colturile ramelor.

dupa intarirea aracetului, am taiat excesul de lemn de la colturile ramelor
Taierea excesului, dupa intarirea aracetului

Am slefuit muchiile laterale ale ramelor folosind slefuitorul cu banda fixat pe masa de lucru, cu smirghel de granulatie 120. Am folosit o bucata de placaj pentru a ridica inaltimea mesei pe care manevram rama. In felul asta rama ajunge la nivelul talpii metalice a slefuitorului, iar slefuirea se face pe toata grosimea ramei fara sa existe riscul sa deformam muchia.

am slefuit muchiile inguste ale celor 5 rame patrate din stejar cu slefuitorul cu banda fixat pe masa de lucru
Slefuirea muchiilor ramelor

Am slefuit fetele cu slefuitorul orbital cu smirghel de granulatie 120, si manual am rotunjit muchiile ascutite. Desi de obicei folosim mai intai smirghel de granulatie 80 pentru a indrepta cat mai mult suprafetele si a elimina mai repede urmele de rindea, in acest caz am folosit doar granulatie 120 datorita dimensiunilor reduse ale baghetelor. In cazul suprafetelor inguste, timpul de slefuire este redus.

am slefuit fetele celor 5 rame patrate din lemn cu slefuitorul orbital
Slefuirea fetelor ramelor cu slefuitorul orbital

La final am aplicat doua straturi de vopsea negru mat, slefuind suprafata cu smirghel de granulatie 320 dupa uscarea primului strat. Mi-a placut foarte mult vopseaua folosita, asa ca am atasat mai jos o poza cu tubul de vopsea pe care l-am folosit: negru mat RAL 9011.

vopsea folosita pentru vopsirea ramelor subtiri din lemn
Vopsea spray negru mat

Acum putem sta linistiti: ramele noastre sunt foarte rezistente!

am folosit vopsea neagra mata pentru cele 5 rame patrate
Finisajul ramelor vopsite cu vopsea neagra mata

Lasa un raspuns