Cum plantam un pom fructifer din supermarket

0
adancimea gropii trebuie sa fie de cel putin o cazma jumatate

Desi am avut tendinta de a scrie “Cum se planteaza”, am ramas la “Cum plantam” pentru ca ceea ce am descris aici este metoda pe care noi o folosim. Nu e chiar ca la carte (cum am citit in alte locuri), dar in cazul nostru a functionat bine. Am plantat atat in toamna, cat si primavara. Pana acum, dupa vreo 20 de pomi plantati, rata de prindere este de 100%. Singurele probleme au fost cu un par rupt de un caine si un cais peste care a cazut un panou de lemn. Tind totusi sa cred ca evenimentele nu au avut legatura cu modul de plantare…

Cel mai greu lucru pe care trebuie sa-l faci, atunci cand te apuci sa plantezi un pom, este sa decizi unde il vei planta. Trebuie sa te gandesti bine, pentru ca va sta acolo cativa ani buni sau va trebui sa renunti la el la un moment dat. In acelasi timp, in locul respectiv nu trebuie sa existe tevi sau fire pe sub pamant, nici sa nu fie prea aproape de fundatia casei pentru ca exista riscul ca radacinile pomului, pe masura ce cresc, sa faca stricaciuni majore.

Odata ce am decis locul in care sa plantam pomul (de fapt au fost doi, dar am facut poze doar la plantarea primului pentru ca apoi s-a intunecat afara), ne-am apucat de sapat groapa. Nu trebuie sa fie prea mare, ci doar cat sa incapa radacinile pomisorului. Adancimea in schimb este mai importanta, cel putin teoretic. Asa cum am spus la inceput, nu am avut probleme pana acum, desi unii pomi au fost plantati mai adanc, iar unii mai la suprafata, in functie de conditiile fiecarui loc de plantat. Ideal ar fi ca groapa sa fie adanca de cel putin 40 cm, adica o cazma si jumatate.

cu ajutorul unei cazmale am sapat groapa pentru plantat pomul
Groapa sapata in care va fi plantat pomul
adancimea gropii trebuie sa fie de cel putin o cazma jumatate
Adancimea gropii este de o cazma jumatate, cel putin

Pamantul scos din groapa trebuie tinut aproape, pentru a umple totul la loc dupa ce pozitionam pomisorul. De fapt, aproape tot pamantul, dar despre asta vom vorbi putin mai tarziu.

Apoi am umplut groapa aproape complet cu apa si am lasat sa se infiltreze in pamant cat mai multa.

se umple groapa cu apa si se asteapta pana ce apa scade la jumatate
Groapa a fost umpluta cu apa

In timp ce asteptam sa se mai duca din apa, am luat pomul (un piersic, in cazul asta) si i-am desfacut cu grija punga in care avea radacinile. Trebuie desfacuta cu grija pentru a nu strica radacinile.

Apoi am scos folia stretch in care este infasurata radacina, impreuna cu rumegusul menit sa mentina un mediu umed. Se poate observa in poza ca rumegusul este, intr-adevar, ud, desi au trecut doua saptamani de cand am cumparat pomul din Hornbach. La asta se mai aduga cu siguranta multe saptamani de cand a fost ambalat si pana a ajuns in magazin.

piersicul pe care urmeaza sa-l plantam, asa cum a fost cumparat din supermarket
Piersicul cumparat din supermarket
folia stretch care tine rumegusul umed pe radacini
Rumegusul de la radacini este mentinut umed de folia stretch
rumegusul este in continuare ud, desi a trecut multa vreme de cand a fost ambalat
Rumegusul este in continuare ud

Se zice ca trebuie curatat rumegusul de pe radacina. De data asta asa am facut, dar in trecut am pus o mare parte din pomi cu tot cu rumegus si nu am vazut sa fie probleme, cel putin nu esentiale (adica sa se usuce pomul).

radacinile trebuie curatate de rumegus inainte de plantare
Inainte de plantare se curata radacinile de rumegus

Dupa ce s-a mai dus din apa si groapa era plina cam pe jumatate, am pozitionat piersicul cat mai central in groapa. Cat de central mi-a permis radacina, pentru ca pana la urma a ajuns intr-una din margini, pe care a trebuit sa o rup ca sa pot bate pamantul. Tinand piersicul cu o mana ca sa nu se miste, am inceput sa umplu groapa cu pamant cat mai maruntit, pana ce nu s-a mai vazut apa.

pomul trebuie pozitionat in groapa astfel incat sa se poata bate pamantul de jur imprejur
Pomul se pozitioneaza in mijlocul gropii, astfel incat sa se poata bate pamantul de jur imprejur
groapa se umple doar pana cand apa nu mai este vizibila si apoi se bate bine pamantul
Se umple groapa pana cand apa nu mai este vizibila si se bate pamantul din jurul pomului

Am lasat un pic pamantul sa traga apa, apoi l-am batut usor cu ajutorul unui lemn, avand mare grija sa nu stric radacinile. Dupa ce am batatorit pamantul, apa a iesit din nou la suprafata si am repetat treaba asta de 3-4 ori pana cand groapa a fost aproape plina. Asa cum spuneam si mai sus, nu am pus tot pamantul la loc. Am lasat o mica groapa in jurul pomisorului, astfel incat sa-mi fie mai usor sa-l ud pe viitor.

se pune pamant in straturi si se batatoreste fiecare strat pe masura ce este adaugat in groapa
Pamantul se batatoreste pe masura ce se adauga noi straturi
batatorirea pamantului se face cu grija pentru a nu rupe radacinile
Pamantul se batatoreste cu grija pentru a nu rupe radacinile
am batatorit pamantul pana ce a ramas doar un pic de groapa, cat sa tina apa cand il udam
Am lasat o mica groapa in jurul pomului, pentru ca atunci cand il vom uda, sa se pastreze apa la baza lui

Atunci cand se batatoreste pamantul trebuie avuta mare grija ca pomul sa nu se aplece.Daca acesta totusi se apleaca, se poate corecta tragand de el si batatorind mai bine pe partea in care se aplecase.

La final am pus apa in groapa ramasa pana am umplut-o.

dupa finalizarea plantarii am umplut groapa ramasa cu apa
Am umplut groapa ramasa cu apa

In urmatoarele zile voi avea grija sa mai pun de cateva ori apa in groapa, astfel incat radacinile sa se “lege” de pamant si pomul sa inceapa sa “prinda radacini”.

Lasa un raspuns