Cum am inmultit dracaena deremensis

dupa 6 luni a aparut o ramura noua de dracaena

Cu un an jumate in urma am inceput sa umplu casa de plante decorative. Si, ca multi altii, am cumparat si Dracaena, de mai multe tipuri: dracaena deremensis, marginata si inca una al carei nume nu il stiu.

Le-am cumparat micute, pentru ca imi place sa le vad cum cresc sub ochii mei, ingrijite de mine. Intr-un an au crescut destul de mult, dar la tipul deremensis nu prea imi placea cum crestea: cei doi lastari cresteau mult in sus, fara sa piarda frunze si fara sa se ingroase.

am taiat dracaena
Am taiat 10 cm dintr-o ramura a plantei

Pe mine ma intereseaza sa o fac sa creasca astfel incat sa aiba mai multe ramuri, la diferite inaltimi. As vrea sa ramana cu frunze doar in varfurile ramurilor, iar tulpinile sa fie golase si sa lemnifice. Ideal era sa apara mai multi lastari, astfel incat sa ii cresc pe mai multe nivele.

Am citit pe diverse site-uri cum se ingrijeste o dracaena (cum se taie, cum se inmulteste, cum se ingrijeste, etc.) si am luat hotararea sa o tai in primavara asta (toate lucrarile astea trebuie facute primavara).

dracaena deremensis dupa taierea unei ramuri
Noul aspect al plantei, dupa taierea unei ramuri
intr-un pet de 5l am pus nisip umed la baza si pamant de flori la suprafata pentru a inmulti dracaena deremensis
Amestec de nisip umed si pamant de flori

Citisem pe undeva ca trebuie taiati butasi de aproximativ 10 cm. Asa ca am taiat si eu, pentru inceput, un singur varf de 10 cm caruia i-am rupt frunzele de la baza si pe care l-am plantat intr-o sticla pet de 5 l. La baza am pus nisip iar la suprafata, unde am infip butasul, am pus un amestec de nisip si pamant negru la punga, cumparat din hipermarket. Am udat bine amestecul din pet si am avut grija sa pastrez, zi de zi, substratul umed.

ramura taiata de dracaena deremensis a fost curatata de frunzele de la baza
Ramura taiata din planta-mama
ramura de dracaena deremensis infipta in amestecul de nisip si pamant de flori
Ramura taiata a fost infipta in amestecul de nisip si pamant de flori

Nu am folosit nimic pentru stimularea inradacinarii (cum ar fi, de exemplu, Radistim). Am remarcat ca, dupa o luna jumate, inca nu se uscasera frunzele. Nu am avut curaj sa vad daca s-au format radacini sau nu. Si inca un lucru pe care l-am citit, dar pe care nu l-am facut: nu am invelit pet-ul cu nimic pentru ca vroiam sa vad daca ii apar radacini.

La planta mama, din locul in care am taiat-o, am rupt 3 frunze, desi nu stiu sigur daca trebuiau eliminate toate. Dupa aproximativ o luna a aparut un mugur nou. Cred ca in curand ii voi rupe si frunzele de jos, ca sa inceapa sa lemnifice.

Nu am folosit fertilizant pana acum. Avand in vedere ca e de un an in acelasi pamant, cred ca ar fi bine sa-i dau si putin ingrasamant in curand.

Am mai remarcat ca de cand am taiat-o a inceput sa creasca mai repede ramura ramasa netaiata..

Dupa 6 luni am reusit sa creez o dracaena deremensis noua, care a inceput sa creasca bine. Pe parcursul verii a fost nevoie sa o mut intr-un ghiveci cu pamant negru, pentru ca nu incepea inradacinarea in pet.

dracaena deremensis initiala si cea noua dupa 6 luni
Dupa 6 luni, asa arata cele doua plantute
dracaena noua in ghiveci
O noua dracaena deremensis

Problema este la planta veche pentru ca mugurii care au aparut dupa taietura nu s-au mai dezvoltat, desi planta a continuat sa creasca. O sa incerc sa aflu de ce s-a intamplat fenomenul asta, poate mai intalnesc pe cineva care a avut aceeasi problema.

pe tulpina principala a aparut un mugur care nu a vrut sa creasca mai mult
Muguras aparut pe tulpina principala
dupa 6 luni a aparut o ramura noua de dracaena
O ramura noua aparuta dupa 6 luni

Lasa un raspuns