Bancuta din lemn prezentata in articolul anterior nu a plecat singura. A plecat la pachet cu un cuier realizat in acelasi stil minimalist, dar care respecta toate conditiile de care are nevoie un asemenea corp de mobilier pentru un hol mic de apartament: are polita pentru depozitarea diverselor lucruri utile la intrarea in apartament si suficiente agatatori pentru haine.
Pentru realizarea lui am folosit un panou de brad de 2 cm grosime, 70 cm lungime si 32 cm adancime. Panoul folosit nu a fost cumparat, ci a fost facut de noi in atelier. Motivul este simplu: este mult mai rezistent (riscul de indoire al panoului este redus pentru ca scandurile folosite la incleiere sunt mai late decat cele folosite la panourile din comert), in coditiile in care urma sa fie montat in consola.
Desi la majoritatea cuierelor realizate in acest stil (cu scanduri distantate) se folosesc scanduri de aceeasi dimensiune, noi am ales scanduri de diverse lungimi si latimi, care trec practic prin polita. Asadar, am folosit 3 scanduri late de 9.5 cm latime (lungimi diferite: 120 cm, 110 cm si 92 cm) si 4 scanduri late de 5 cm latime (lungimi diferite: 43 cm, 59 cm, 67 cm si 93 cm), toate de 2 cm grosime. Dupa ce am stabilit dimensiunea lor, le-am slefuit pe fata vizibila (pe spate nu am slefuit, ca sa se aseze perfect pe perete – se poate, la slefuire, sa se rotunjeasca putin marginile) si le-am tesit muchiile.
Pentru a monta cu usurinta cuierul, am decupat polita tinand cont de latimea scandurilor folosite, de spatiile egale dintre cele 7 scanduri si de distanta de la marginile politei pana la scandurile din fiecare capat.
Calculele sunt relativ simple: am scazut din lungimea totala a politei latimea totala a scandurilor folosite, pentru a afla lungimea ramasa ce trebuie impartita in mod egal: 70 cm (lungimea panoului) – 4 * 5 cm (latimea scandurilor inguste) – 3 * 9.5 cm (latimea scandurilor late) = 21.5 cm
Lungimea astfel obtinuta trebuia impartita la cele 6 spatii dintre scanduri, si distantele pana la marginile politei. Am ajuns la concluzia ca ar trebui sa pastram 3 cm intre scanduri si 1.75 cm fata de margini.

In adancime, am decupat polita 2 cm (grosimea scandurilor) fata de margine. Am taiat perpendicular cu fierastraul pendular.

Taietura paralela cu marginea politei a fost facuta cu freza, pentru a fi sigur ca scandurile se vor aseza perpendicular (la pendular exista riscul sa se aplece lama si sa iasa fiecare taietura la un unghi diferit).


Dupa decupaje, am acoperit cu chit micile defecte, am slefuit fetele si am tesit toate muchiile, mai putin marginea care urma sa vina aplicata pe perete.
Am facut agatatorile, 7 la numar, din bagheta rotunda de fag de 14 mm diametru. Le-am taiat la 6 cm lungime, folosind metoda descrisa in articolul Taierea sigura si precisa a unei bare rotunde.

Le-am slefuit capatul, si am tesit marginea taioasa.

Am stabilit locul unde vor fi montate agatatorile, si am dat gauri oblice, folosind masina de gaurit cu stand. Nu a fost nevoie sa folosesc metoda prezentata in articolul gauri oblice cu o bormasina de mana, pentru ca piesele au fost suficient de mici si de usoare, astfel incat sa le pot tine sigur pe placa masinii de gaurit.
Am infipt fiecare agatatoare pe pozitia sa, folosind si lipici, pentru mai multa siguranta, desi gaurile au fost suficient de precise incat micile tije din fag sa intre fortat.

Toate piesele au fost colorate, separat, cu bait nuc pe baza de apa, protejate cu grund si lac incolor pe baza de apa.
Inainte de a-l monta pe perete, am prins cu suruburi scandurile in decupajele facute in polita. Pentru prinderea in perete, am dat cate o gaura in cele 3 scanduri late, prin care am prins cate un surub in perete. De fapt, au fost prinse doar cele 2 scanduri din laterale, pentru ca la cea din mijloc gaura a nimerit in dreptul unui fier din peretele de beton, fapt ce m-a impiedicat sa dau gaura din perete suficient de lunga.



