Cuier din lemn de brad

detaliu cu polita, scandurile si agatatorile cuierului din lemn de brad

Bancuta din lemn prezentata in articolul anterior nu a plecat singura. A plecat la pachet cu un cuier realizat in acelasi stil minimalist, dar care respecta toate conditiile de care are nevoie un asemenea corp de mobilier pentru un hol mic de apartament: are polita pentru depozitarea diverselor lucruri utile la intrarea in apartament si suficiente agatatori pentru haine.

Pentru realizarea lui am folosit un panou de brad de 2 cm grosime, 70 cm lungime si 32 cm adancime. Panoul folosit nu a fost cumparat, ci a fost facut de noi in atelier. Motivul este simplu: este mult mai rezistent (riscul de indoire al panoului este redus pentru ca scandurile folosite la incleiere sunt mai late decat cele folosite la panourile din comert), in coditiile in care urma sa fie montat in consola.

Desi la majoritatea cuierelor realizate in acest stil (cu scanduri distantate) se folosesc scanduri de aceeasi dimensiune, noi am ales scanduri de diverse lungimi si latimi, care trec practic prin polita. Asadar, am folosit 3 scanduri late de 9.5 cm latime (lungimi diferite: 120 cm, 110 cm si 92 cm) si 4 scanduri late de 5 cm latime (lungimi diferite: 43 cm, 59 cm,  67 cm si 93 cm), toate de 2 cm grosime. Dupa ce am stabilit dimensiunea lor, le-am slefuit pe fata vizibila (pe spate nu am slefuit, ca sa se aseze perfect pe perete – se poate, la slefuire, sa se rotunjeasca putin marginile) si le-am tesit muchiile.

Pentru a monta cu usurinta cuierul, am decupat polita tinand cont de latimea scandurilor folosite, de spatiile egale dintre cele 7 scanduri si de distanta de la marginile politei pana la scandurile din fiecare capat.

Calculele sunt relativ simple: am scazut din lungimea totala a politei latimea totala a scandurilor folosite, pentru a afla lungimea ramasa ce trebuie impartita in mod egal: 70 cm (lungimea panoului) – 4 * 5 cm (latimea scandurilor inguste) – 3 * 9.5 cm (latimea scandurilor late) = 21.5 cm

Lungimea astfel obtinuta trebuia impartita la cele 6 spatii dintre scanduri, si distantele pana la marginile politei. Am ajuns la concluzia ca ar trebui sa pastram 3 cm intre scanduri si 1.75 cm fata de margini.

am calculat dimensiunile decupajelor pentru montarea scandurilor pe spatele panoului de brad
Calculele pentru stabilirea decupajelor

In adancime, am decupat polita 2 cm (grosimea scandurilor) fata de margine. Am taiat perpendicular cu fierastraul pendular.

pentru decupajele din panoul folosit drept polita, am facut mai intai taieturile perpendiculare cu ajutorul fierastraului pendular
Taieturile perpendiculare se fac cu fierastraul pendular

Taietura paralela cu marginea politei a fost facuta cu freza, pentru a fi sigur ca scandurile se vor aseza perpendicular (la pendular exista riscul sa se aplece lama si sa iasa fiecare taietura la un unghi diferit).

taieturile paralele cu muchia panoului de brad folosit pe post de polita pentru cuierul de hol, sunt facute cu ajutorul frezei
Taieturi paralele cu muchia panoului de brad
decupajele politei din lemn au iesit foarte bine
Polita cuierului din lemn

Dupa decupaje, am acoperit cu chit micile defecte, am slefuit fetele si am tesit toate muchiile, mai putin marginea care urma sa vina aplicata pe perete.

Am facut agatatorile, 7 la numar, din bagheta rotunda de fag de 14 mm diametru. Le-am taiat la 6 cm lungime, folosind metoda descrisa in articolul Taierea sigura si precisa a unei bare rotunde.

am taiat bagheta de fag cu un ghidaj handmade, in multe bucatele care vor fi agatatorile cuierului
Agatatori pentru cuierul din lemn de brad

Le-am slefuit capatul, si am tesit marginea taioasa.

am slefuit capatul pe contrafibra si am tesit muchia agatatorilor pentru cuierul din lemn de brad
Agatatorile pentru cuier se slefuiesc pe capatul vizibil

Am stabilit locul unde vor fi montate agatatorile, si am dat gauri oblice, folosind masina de gaurit cu stand. Nu a fost nevoie sa folosesc metoda prezentata in articolul gauri oblice cu o bormasina de mana, pentru ca piesele au fost suficient de mici si de usoare, astfel incat sa le pot tine sigur pe placa masinii de gaurit.

Am infipt fiecare agatatoare pe pozitia sa, folosind si lipici, pentru mai multa siguranta, desi gaurile au fost suficient de precise incat micile tije din fag sa intre fortat.

agatatorile din bara rotunda de lemn de fag se infig in gaurile date oblic in scanduri si se lipesc cu adeziv
Agatatorile din lemn de fag sunt montate in gaurile oblice

Toate piesele au fost colorate, separat, cu bait nuc pe baza de apa, protejate cu grund si lac incolor pe baza de apa.

Inainte de a-l monta pe perete, am prins cu suruburi scandurile in decupajele facute in polita. Pentru prinderea in perete, am dat cate o gaura in cele 3 scanduri late, prin care am prins cate un surub in perete. De fapt, au fost prinse doar cele 2 scanduri din laterale, pentru ca la cea din mijloc gaura a nimerit in dreptul unui fier din peretele de beton, fapt ce m-a impiedicat sa dau gaura din perete suficient de lunga.

aspectul cuierului din scanduri de brad diferite ca dimensiune, si polita pentru depozitarea obiectelor, la intrarea in casa
Cuierul si polita din lemn de brad
cuierul din lemn de brad realizat din scanduri de diverse lungimi si latimi
Cuierul din lemn masiv de brad a fost realizat din scanduri diferite ca lungima si latime
detaliu cu polita, scandurile si agatatorile cuierului din lemn de brad
Agatatorile cuierului realizatedin bara rotunda din lemn de fag
cuierul cu agatatori, scandurile cuierului si polita din lemn de brad sunt finisate cu bait nuc, grund si lac incolor pe baza de apa
Detaliu cu finisajul cuierului din lemn de brad

Lasa un raspuns