De ce sunt atat de folosite si de placute cuburile de lemn de diverse dimensiuni, forme, culori si esente? Copiii (si nu numai) nu se plictisesc niciodata de ele: construiesc, le aranjeaza pe forme, pe culori, pe dimensiuni, pe esente. La aceasta varsta, ideile sunt nelimitate, doar cuburile sa fie suficiente.
Pentru ca in ultima vreme am tot fost intrebati daca mai producem acest set de cuburi, m-am hotarat sa scriu cate ceva despre el. In primul rand, trebuie sa stiti ca nu il mai producem. Timpul necesar productiei lui este destul de mare. Desi pare simplu, este foarte migalos.
Ceea ce m-a determinat totusi sa scriu, nu este neaparat cerinta mare de cuburi de genul acesta, ci faptul ca majoritatea cuburilor care se gasesc de vanzare in magazine nu sunt tocmai bine finisate. Cuburile sunt facute din scanduri rindeluite, fara a fi slefuite. Capetele sunt lasate cu urmele taierii la circular, iar muchiile nu sunt tesite (fiind destul de periculoase pentru un copil mic).
Nu avem poze din momentul fabricarii, dar in nici un caz nu modul in care sunt taiate cuburile este important, ci modul in care sunt finisate. Daca vrei sa vezi de ce unele seturi de cuburi sunt chiar si de trei ori mai scumpe, trebuie sa te uiti la finisaje.
Cuburile noastre sunt din lemn de fag si stejar, dar le puteti face si din brad (este mai usor de finisat). Noi am ales fagul si stejarul pentru ca sunt lemne de esenta tare, rezistente la lovituri, spre deosebire de brad. Dupa slefuire, suprafata lemnului de fag devine foarte fina si uniforma, in timp ce suprafata cuburilor din stejar, desi va fi tot fina, va avea textura caracteristica de lemn de stejar. Daca doriti, puteti folosi bait colorat pe baza de apa sa puteti crea un set de cuburi in genul celor care se folosesc pentru activitati de tip Montessori.



Daca va hotarati sa faceti singuri astfel de cuburi (ceea ce nu este foarte greu, ba chiar vor arata cu siguranta mult mai bine decat cuburile gasite in magazine), va pot da un sfat: folositi scanduri de diverse esente (este o alta modalitate de a folosi cuburile, nu doar pentru a construi, ci si de a compara diverse texturi, si de a simti diferentele de greutate, pentru cuburi de aceeasi forma – pentru ca lemnul are greutate diferita in functie de esenta).
Pasii pe care trebuie sa ii urmati:
1. Alegeti dimensiunile potrivite sau le pastrati pe cele ale baghetelor cumparate din magazin (noi, avand utilajele necesare, am folosit scanduri de fag si stejar de 2.3 cm * 2.8 cm in sectiune). Am stabilit si lungimea cuburilor: cele mici au 2.8 cm, cele medii au 5.6 cm si cuburile mari au 11.2 cm). De asemenea, puteti folosi si scanduri mai late pentru a obtine si alte forme: patrat (cu laturi de 5.6 cm *5.6 cm), dreptunghi (cu laturi de 5.6 cm * 11.2 cm) si triunghi (cu laturi de 7.5 cm x 7.5 cm x 10.5 cm ). Pentru a se potrivi bine intre ele, diferitele tipuri de cuburi trebuie sa aiba dimensiuni proportionale.



2. Se slefuiesc scandurile pe toate fetele cu slefuitorul orbital, iar apoi se tesesc pe lung muchiile cu slefuitorul drept. Este preferabil ca acesta sa fie al doilea pas, pentru ca este mult mai simplu sa slefuiesti si sa tesesti o scandura pe toata lungimea, decat sa slefuiesti si sa tesesti lungimea fiecarui cub in parte. In cazul in care nu ai aceste slefuitoare, puteti incerca si manual, folosind progresiv coli de smirghel de diferite granulatii: incepeti cu 60 pentru a inlatura mai repede urmele de rindea, apoi cu 120 si daca doriti sa iasa si mai fina suprafata puteti incerca si 180. Ca la orice slefuire manuala, miscarea trebuie sa fie in lungul fibrei.
3. Se taie baghetele de lemn slefuite la lungimile dorite. Desi ar fi bine ca lungimea cuburilor sa fie identica, nu este nici o tragedie daca ies mici diferente, pana in 1 sau 2 mm. Dupa aceasta operatiune, obtineti un mare maldar de cuburi, dar care inca nu sunt folosibile.


4. Urmeaza in principiu cea mai migaloasa parte, din tot proiectul: slefuirea capetelor. Se slefuieste fiecare capat foarte bine, pana cand suprafata lemnului pe contrafibra devine foarte fina (va uitati in lumina sa nu mai aiba urme de circular, pendular sau fierastrau de mana – in functie de scula folosita pentru taiere).
5. Dupa slefuirea capetelor, se tesesc si muchiile ramase, pentru a nu ramane vre-un colt ascutit, in care sa se loveasca copiii.
In principiu, in acest moment, este gata setul. Nu uita sa stergi de praf fiecare cub in parte cu o carpa uscata.
Ar mai fi un lucru cu care te mai poti juca putin: cu vopsea sau bait si lac. Sau colorarea lor folosind diverse substante naturale (ceai, vin, iarba, etc.)

Mai jos puteti vedea un exemplu de castel facut din cuburile noastre.


De asemenea, aceiasi pasi i-am urmat si in realizarea panourilor decorative pentru placarea cu lemn (cuburi de diverse dimensiuni din brad) a unui perete de restaurant si in realizarea placarii cu resturi din lemn de fag a unui tablou decorativ.
Distractie placuta!
Cuburile curcubeu le mai producerii? Daca da la ce pret sunt cele 12 cuburi si in cat timp sunt gata. Multymesc
Buna ziua,
nu producem aceste cuburi. Ceea ce este prezentat pe site este cu titlu informativ. Produsele care sunt de vanzare se pot gasi in categoria “Magazin” si au mentiunea ca sunt de vanzare la inceputul fiecarui articol.
Multumim