Construirea unui echer din lemn

In cazul in care nu ai un echer care sa indice bine 90 de grade, nu trebuie sa disperi. Chiar si cu ajutorul unui echer stramb iti poti construi foarte usor un echer din lemn, care sa indice exact unghiul drept.

Ai nevoie de doua bucati de scandura trase la rindea pe toate fetele. Una dintre bucati, cea care va forma partea “utila” a echerului, este preferabil sa fie destul de subtire, dar suficient de groasa astfel incat sa nu se indoaie prea repede.

Folosind metoda descrisa in articolul despre verificarea unui echer, traseaza cele doua dungi. Daca acestea nu sunt suprapuse de la un capat la celalalt, va trebui sa stabilesti care este linia perpendiculara dupa care iti vei construi propriul echer.

Prin masurarea distantei dintre cele doua linii si impartirea acesteia la doi, vei afla punctul in care trebuie sa se termine linia corecta a noului echer. In cazul meu, a fost vorba de doi milimetri, deci punctul va fi la mijlocul distantei, la 1 mm fata de ambele linii.

am masurat diferenta dintre cele doua dungi trasate
Masurarea diferentei dintre cele doua dungi trasate

Am amplasat scandura subtire de fag peste dunga cea noua si am prins-o cu ajutorul lipiciului si a 3 suruburi de baza din brad a echerului. De notat este ca e bine sa fie prins intai primul surub, cel central, dupa care se pot face mici ajustari pana la stabilizarea finala cu inca doua suruburi.

cu scandurile prinse intre ele cu un singur surub, am facut mici ajustari
Am prins scandurile intr-un singur surub si am facut micile ajustari necesare
am verificat ca unghiul este de fix 90 de grade si apoi am insurubat cele trei suruburi, asteptand sa se usuce adezivul
Dupa ce am fost sigur ca unghiul este de fix 90 grade, am prins toate cele trei suruburi si am asteptat sa se intareasca adezivul

Dupa ce s-a intarit lipiciul, putem verifica daca am facut un echer care sa indice bine perpendicularitatea. In cazul meu, cele doua dungi s-au suprapus foarte bine, dar nu perfect.

cele doua dungi folosite pentru a verifica perpendicularitatea noului echer din lemn
Am verificat corectitudinea unghiului indicat de noul echer. Cele doua dungi din stanga sunt facute cu echerul cumparat, cele doua din dreapta cu echerul construit in 3 minute

Este important de remarcat ca, cu cat este mai bine ascutit creionul, precizia constructiei va fi mai mare.

Lasa un raspuns