Construieste-ti singur suporti piramidali pentru vopsit

pentru ca piesa era foarte grea raportat la numarul piramidelor, varful acestora s-a infipt putin in piesa

De fiecare data cand vopsesti ceva, apar acei timpi morti in care trebuie sa astepti sa se usuce o parte, ca sa poti intoarce piesa si sa o vopsesti si pe cealalta parte. Desi ai putea sa-ti ocupi timpul cu altceva, este destul de obositor sa trebuiasca sa tot revii la vopsit, din cand in cand. Cel putin pentru mine asa este. Pe langa asta, nu pot face operatii care genereaza mult praf pentru ca, oricat de izolat ar fi locul de vopsit, tot ajung mici particule in cazul in care plutesc prin aer.

Pornind de la cineva care intreba unde ar putea gasi asa ceva de cumparat, mi-a venit ideea ca sunt foarte simplu de facut si ca merita incercat.

Pentru exemplul asta am ales lemnul de brad, pentru ca proiectul pe care vreau sa-l vopsesc este tot din brad. Am considerat ca exista un risc mai mic ca piramidele sa se infiga in lucrare daca sunt din acelasi material. Oricum, punctele de contact, chiar daca genereaza deformari, acestea sunt atat de mici incat combinate cu o pozitionare corecta nu vor fi observate la final.

Am luat o bara cu sectiune patrata (am gasit una ramasa de la alte lucrari, in caz contrar as fi tras una la masina de grosime).

am folosit scandura patrata pentru realizarea unor suporti DIY pentru vopsirea blaturilor din lemn
Scandura folosita trebuie sa aiba sectiunea patrata

Am marcat un punct relativ la intamplare, pe care l-am continuat de jur imprejurul barei, astfel incat pe orice parte as aseza-o sa pot vedea semnul. Trasarea am facut-o cu ajutorul unui echer calibrat bine, ca sa nu existe riscul sa decalez punctul de referinta. Am pregatit circularul cu masa cu ghidajul la 45 grade. Avand grija ca bara de lemn sa ajunga destul in dreptul lamei, am marcat pe ghidajul glisant un punct in dreptul liniei de pe scandura.

am folosit circularul cu masa pentru taierea piramidelor handmade din lemn de brad
Pregatirea circularului de masa pentru taierea piramidelor din lemn
toate cele patru laturi in aceeasi pozitie fata de lama circularului
Marcarea scandurii pentru a o taia pe toate cele patru parti

Avand grija ca cele doua semne (cel de pe scandura si cel de pe ghidaj) sa fie aliniate, am facut prima taietura la 45 grade. Apoi am invartit scandura pe celelalte trei laturi si am taiat-o, avand grija de fiecare data ca semnul de pe scandura sa se potriveasca cu cel de pe ghidaj. Acum aveam o scandura lunga, cu un varf piramidal.

am facut cele 4 taieturi astfel incat sa otinem un capat piramidal
Capatul piramidal al scandurii cu sectiune patrata

Pentru ca nu avea rost sa dereglez circularul cu masa si pentru ca piesa ce urma sa o tai ar fi fost destul de mica incat sa existe riscul sa fie prinsa de lama si aruncata, am ales sa tai piramida cu fierastraul circular de mana. Am masurat un semn ca sa le pot face pe toate la aceeasi lungime, si am taiat prima piramida.

cand am debitat piramida din toata bara, am avut grija sa masor o lungime pe care am folosit-o la toate piramidele
Stabilirea lungimii piramidei pentru vopsirea blaturilor din lemn

Am repetat operatiunea, marcand la fiecare piramida un alt punct pe ghidaj, pentru ca era mai usor decat sa refac liniile de pe toate cele patru laturi ale scandurii.

Mi-au rezultat patru piramide din brad, cu un varf ascutit si lungimea totala de 4 cm. Pentru ca nu aveam rabdare, am fugit imediat si am incercat sa vad cum se aseaza o piesa ce o aveam in lucru la vopsit. Prima impresie este ca s-au infipt putin, dar asta si datorita greutatii mari in contrast cu numarul mic de piramide pe care le facusem.

piramidele handmade din lemn de brad sunt perfecte pentru vopsirea si lacuirea blaturilor din lemn, MDF si placaj
Piramidele din lemn sustin foarte bine piesa in curs de vopsire

Pentru ca piesa era foarte grea raportat la numarul piramidelor, varful acestora s-a infipt putin in piesa

pentru ca piesa era foarte grea raportat la numarul piramidelor, varful acestora s-a infipt putin in piesa
Piramidele din lemn sunt folosite pentru prima data

Ceea ce este sigur este ca testul m-a convins sa imi fac cate un set de 10-15 piramide atat din esenta moale, cat si din esenta tare, ca sa pot potrivi cu materialul pe care il vopsesc.

Lasa un raspuns