Console metalice sudate pentru polite sau rafturi din lemn masiv

dupa uscarea grundului de metal am vopsit cele doua console metalice decorative cu vopsea neagra mata

Astazi va vom prezenta un model simplu, dar deosebit, de console metalice. Acest model a fost realizat pentru a putea fixa pe perete o polita din lamela continua de stejar de 2 cm grosime.

Combinatia de fier vopsit negru si stejar masiv nu este potrivita doar in cazul meselor sau birourilor cu cadru metalic, ci si pentru polite sau rafturi. Aceasta combinatie se potriveste mai ales atunci cand consolele pe care se fixeaza acestea sunt realizate din bara metalica.

Daca polite si blaturi din stejar am mai facut de-a lungul timpului si le-am prezentat in diverse articole, nu voi insista foarte mult asupra politei in sine. Tot ce pot sa spun este ca a fost realizata din lamela continua de 2 cm grosime, are 100 cm lungime si 31 cm adancime. La final a fost protejata cu grund si lac poliuretanic rezistent la zgarieturi. Muchiile acesteia au fost tesite, astfel incat sa nu ramana nicio latura taioasa.

am slefuit polita cu smirghel de granulatie 120 atat pe ambele suprafete late cat si pe muchii si am tesit colturile
Polita din stejar slefuita cu smirghel de granulatie 120
polita din lemn de stejar de 2 cm grosime inainte de a o proteja cu grund si lac poliuretanic antizgariere
Polita din stejar masiv inainte de aplicarea lacului poliuretanic rezistent la zgarieturi
polita a fost realizata din stejar masiv de 2 cm grosime, din lamela continua
Polita din stejar dupa aplicarea lacului poliuretanic
acesta este apectul final al politei realizate din lamela continua de 2 cm grosime, care se va fixa pe perete pe cele doua console metalice vopsite cu vopsea neagra
Aspectul final politei din stejar masiv

Forma consolelor metalice

Cand am hotarat ce forma sa aiba consolele metalice, am tinut cont de trei aspecte importante:

  • un model cat mai simplu de console metalice
  • adancimea consolelor metalice aproape egala cu adancimea politei din stejar
  • un sistem pentru ascunderea suruburilor de montaj (pe perete si in polita de stejar)

Un model cat mai simplu de console metalice

Pentru aceasta polita am ales un model de console metalice foarte simplu, din bara patrata de 2 cm. De multe ori cele mai simple elemente decorative sunt cele mai atractive. Drept urmare nu ne-am pus problema sa folosim cine stie ce elemente decorative din fier forjat. Totodata, am ales bara patrata in locul platbandei.

Adancimea consolelor metalice aproape egala cu adancimea politei din stejar

Am hotarat ca lungimea consolelor metalice sa fie de 30 cm. Este latura consolelor peste care se va monta polita din stejar de 31 cm latime (adancime). In acest fel polita se poate sprijini pe console pe aproape toata latimea acesteia. O polita, fixata pe capete, pe toata latimea, prezinta un risc redus ca in timp sa se poata deforma. Acesta este motivul pentru care am ales lungimea consolelor metalice, de 30 cm.

Asa ca, am taiat 6 bucati din bara patrata metalica (cate doua din fiecare dimensiune) pentru formarea a doua triunghiuri dreptunghice:

  • cu una dintre catete de 30 cm (lungimea consolelor metalice)
  • si alta de 20 cm (inaltimea consolelor metalice)

Un sistem pentru ascunderea suruburilor de montaj (pe perete si in polita de stejar)

Aveam nevoie de un sistem de ascundere a suruburilor de montaj. Acesta este un alt aspect foarte important de care am tinut cont. Nu vroiam ca suruburile sa fie vizibile. Ma refer la suruburile cu care se fixau consolele metalice pe perete si suruburile cu care se fixa polita pe console. Din punct de vedere estetic, era imposibil sa nu se vada capetele suruburilor. Acestea ramaneau vizibile chiar daca foloseam suruburi negre sau le vopseam cu aceeasi vopsea neagra.

Totodata, din punct de vedere al montajului (insurubarii)), categoric nu am fi avut loc pentru surubelnita cu acumulator. Spatiul mic dintre laturile consolei, ne-ar fi obligat sa insurubam manual. Ca idee, pe langa faptul ca este mai incomod si mai greu sa insurubezi manual, nici strangerea nu se face perfect.

Asa ca am dat cate o gaura, pe cele doua laturi ale consolelor, de dimensiunea capului suruburilor folosite la montaj. Apoi am facut cate un canal, in care sa se fixeze suruburile din perete si din polita. Ne-am inspirat din agatatorile metalice pentru tablouri sau rame de oglinda.

Dupa ce am sudat cele trei bare patrate, am taiat unul dintre colturile consolelor. Este vorba despre coltul vizibil pe care se sprijina polita. Nu vroiam sa ramana ascutit, ci sa sudam cate o bucatica de bara pe post de capace metalice, bucati taiate cu flexul din aceeasi bara.

Slefuirea sudurilor consolelor metalice

Pentru a arata cat mai bine un suport metalic sudat, trebuie neaparat slefuite sudurile. Sudurile neslefuite sunt inestetice. Asa ca, am slefuit foarte bine consolele metalice folosind flexul cu suport pentru smirghel. In acelasi timp am rotunjit putin si varfurile ascutite. Dupa toata aceasta munca, consolele metalice arata ca in pozele de mai jos. Au mai ramas mici gauri in urma sudurii si a slefuirii fierului, dar nimic grav. Aceaste gauri se repara.

asa arata cele doua console metalice dupa ce am sudat cele trei bucati taiate din teava patrata metalica de 200 mm
Consolele metalice dupa slefuirea sudurilor
asa arata cele doua console decorative metalice dupa curatarea excesului de chit auto bicomponent poliesteric
Forma celor doua console metalice dupa slefuirea sudurilor

Repararea gaurilor de sudura cu chit poliesteric bicomponent

Pentru umplerea golurilor ramase dupa sudura am folosit un chit poliesteric sau chit auto bicomponent. Chitul poliesteric bicomponent este extrem de util. Noi il folosim in general pentru gaurile din suprafetele metalice, pentru nodurile mari din lemn, mai ales la cele din scandurile de stejar, dar si pentru gaurile din MDF (inainte de vopsire). Acest chit are doua avantaje majore:

  • in primul rand chitul poliesteric este foarte rezistent
  • si in al doilea rand se usuca foarte repede.

Singurul dezavantaj este ca se intareste destul de repede si trebuie amestecat cat mai putin ca sa nu arunci foarte mult la fiecare folosire.

am cumparat de la Dedeman chit auto bicomponent pentru acoperirea gaurilor in suprafete metalice
Chitul poliesteric bicomponent

Aplicarea chitului se poate face cu un spaclu. Este preferabil sa aplici un strat cat mai gros pentru a te asigura ca au fost acoperite perfect gaurile dintr-o singura aplicare. In felul asta se castiga timp. Altfel, este necesara slefuirea suprafetei si o noua aplicare a chitului cu inca o slefuire. Chitul se slefuieste foarte usor chiar si cu un smirghel de granulatie 120.

Am acoperit bine toate colturile consolelor metalice atat cele interioare, cat si cele exterioare.

am aplicat chit poliesteric bicomponent la colturile consolelor pentru acoperirea gaurilor inestetice dupa sudura si slefuirea fierului
Aplicarea chitului bicomponent pentru acoperirea gaurilor ramase la colturile interioare ale consolelor
am aplicat chitul poliesteric bicomponent cu uscare rapida peste tot pe unde au ramas mici gaurele in urma slefuirii sudurilor celor doua console decorative metalice
Chitul poliesteric pentru suprafete metalice a fost aplicat pentru acoperirea micilor gauri ramase in urma sudurii
am aplicat chitul auto si la baza gaurilor de montaj pentru ca dupa slefuirea acestuia, suprafata consolelor metalice sa fie perfecta
Chitul aplicat la baza gaurilor de montaj
dupa ce am slefuit excesul de chit poliesteric vom aplica grundul pentru metal
Chitul poliesteric se usuca foarte repede

Am slefuit foarte bine chitul uscat folosind multitool-ul cu suport de smirghel pe suprafetele plane. Din pacate, la colturile interioare a trebuit curatat manual excesul de chit. Nu am avut nici o alta scula care sa grabeasca procesul de slefuire.

Mai jos puteti vedea, cum arata toate sudurile dupa acoperirea gaurilor cu chit si slefuirea excesului.

am slefuit cu smirghel de granulatie 120 chitul poliesteric cumparat de la Dedeman, chit special pentru acoperirea gaurilor din suprafete metalice
Colturile interioare dupa slefuirea chitului poliesteric
asa arata consolele decorative din fier dupa ce am acoperit toate gaurile cu chit si apoi am slefuit excesul de chit auto
Aspectul unui capat al consolei dupa slefuirea chitului poliesteric
acesta este stadiul final al consolelor decorative metalice inainte de aplicarea grundului pentru fier
Consolele slefuite si pregatite pentru aplicarea grundului

Protejarea consolelor metalice cu grund pentru fier si vopsea pentru suprafete metalice

Am aplicat mai intai un strat de grund pentru fier. A fost printre primele dati cand am folosit acest tip de grund. Dar suprafata arata minunat.

Dupa uscarea grundului l-am slefuit cu smirghel de granulatie 320, pentru ca suprafata sa fie cat mai fina inainte de aplicarea stratului de vopsea.

inainte de aplicarea vopselei, am aplicat un strat protector de grund pentru metal pe care l-am slefuit dupa uscarea acestuia
Consolele decorative protejate cu grund pentru metal

Am aplicat apoi stratul de vopsea neagra pentru suprafete metalice. Ambele solutii, si aici ma refer la grund pentru fier si vopsea neagra mata, au fost folosite conform indicatiilor echipei Aquatec Evolution.

Si iata cele doua console metalice pentru polita din stejar masiv de 2 cm grosime:

dupa uscarea grundului de metal am vopsit cele doua console metalice decorative cu vopsea neagra mata
Cele doua console metalice dupa aplicarea stratului de vopsea pentru metal
asa arata cele doua console decorative metalice dupa ce vopseaua pentru metal s-a uscat complet
Detaliu cu aspectul celor doua console decorative dupa uscarea vopselei

Am primit si pozele cu polita si cele doua console metalice montate pe perete:

o combinatie reusita de fier si lemn masiv pentru aceasta polita din stejar si aceste console metalice din bara patrata de 2 cm vopsite cu vopsea neagra speciala pentru fier
Consolele metalice si polita sunt montate pe perete
datorita sistemului de montaj cu suruburi ascunse, atat consolele metalice vopsite cu vopsea neagra cat si polita din lemn masiv de stejar au fost montate cu usurinta pe perete
Polita din lemn masiv de stejar si cele doua console din bara patrata de 2 cm

Lasa un raspuns