Cleme pentru imbinat panouri din lemn

Panoul strans cu ajutorul clemelor create

Am realizat aceste cleme pentru a ma ajuta sa lipesc cu usurinta panouri late. Principiul de baza este putin diferit de cel al clemelor clasice, deoarece au o dubla actiune, preseaza panoul si il planeizeaza in acelasi timp.

Am incercat sa raspund catorva intrebari pe care le-am primit deja, dar asta nu inseamna ca nu mai exista alte aspecte care merita clarificate, deci nu ezitati sa ma contactati in cazul altor nelamuriri.

Daca nu doriti sa cititi randurile de mai jos, puteti doar sa descarcati pdf-ul:

Planuri pentru fabricarea clemelor pentru panouri

Panel clamps image

In acest document veti gasi lista cu toate piesele necesare, impreuna cu schita de asamblare a clemelor.

  1. Suruburile de strangere: am ales sa folosesc suruburi standard cu cap hexagonal, pentru ca a fost mai simplu decat sa sudez manere. Am folosit o cheie suficient de mare astfel incat sa pot strange clemele cu usurinta. Trebuie doar sa am grija sa nu strang clemele prea tare, deoarece alte parti ale clemei s-ar putea rupe, avand in vedere ca surubul de strangere este supradimensionat. In trecut am mai facut un set de cleme (cleme simple din bare de fier) folosind suruburi mai mici, dar filetul s-a stricat in timp si clemele au ajuns neutilizabile.
  2. Tampoanele de presare: chiar daca sunt facute din fier, nu strica muchiile scandurilor. Aceasta se datoreaza faptului ca le-am facut suficient de mari ca forta de strangere sa se distribuie pe o suprafata mai mare a muchiei. Totodata, le-am slefuit pe suprafata de contact cu lemnul.
  3. Finisajul: momentan, nu le-am finisat deloc. Doar am testat intregul ansamblu pentru a ma asigura ca functioneaza cum mi-am imaginat. Acum a ramas sa rotunjesc colturile pieselor plate (sunt foarte ascutite dupa taierea lor cu flexul) si sa slefuiesc toate suprafetele pentru a aluneca cu usurinta. Acum o parte din cleme necesita o ciocanire usoara din cand in cand, pentru ca se mai agata in bavurile ramase dupa taiere. Dupa ce totul va fi finisat, le voi curata si le voi vopsi pentru a le proteja de rugina. Cred ca voi folosi vopsea albastra pentru a fi in ton cu site-ul 🙂
  4. Traverse de protectie: pentru panoul prezentat in film, am folosit traverse suplimentare, din moment ce grosimea tampoanelor de presare era aproape cat grosimea panoului. Asta insemna ca exista riscul ca barele de fier ale clemei sa preseze pe tampoanele de presare, in loc sa apese pe suprafata panoului. Pentru panouri mai groase nu este nevoie de traverse suplimentare. Barele de fier ale clemei ar fi trebuit protejate de adeziv, dar am uitat s-o fac. A trebuit sa ciocanesc destul de tare scandurile, dar am facut-o pe spate, asa ca panoul nu a avut de suferit (am lovit scandurile panoului, pentru ca acesta era mai rezistent avand in vedere ca era din scanduri de stejar, iar traversele suplimentare, din lemn de brad, lemn de esenta moale).
  5.  Deschiderea maxima a clemelor: clemele realizate au o deschidere maxima de 65 cm. Am ales aceasta dimensiune pentru a se potrivi panourilor uzuale de aproximativ 60 cm, adesea folosite la mobilierul de bucatarie. Cand voi avea de realizat panouri mai late, voi schimba traversele metalice cu unele mai lungi. Pentru panouri mai inguste de 60 cm, nu trebuie decat sa dau alt set de gauri pentru a muta partea fixa a clemelor mai aproape de surubul de strangere. Acesta este de fapt unul dintre lucrurile pentru care imi place atat de mult acest design al clemelor, pentru ca imi permit modificarea simpla, in functie de latimea panoului, prin simpla inlocuire a traverselor de fier. De asemenea, am incercat sa evit folosirea lemnului pentru traverse, pentru ca lemnul se poate deteriora mai usor si se poate indoi.
  6. Forta de strangere: momentan, punctul slab al acestor cleme este dat de suruburile de 8 mm. Am ales aceasta dimensiune pentru ca este o dimensiune clasica, iar gaurile sunt destul de usor de dat folosind un burghiu bun (cu un burghiu slab este aproape imposibil de dat gauri intr-o bucata de fier de 5 mm grosime). Daca suruburile de 8 mm nu fac fata, voi incerca urmatoarea dimensiune disponibila, 10 mm.
  7.  Pretul: costul proiectului, adica cele 6 cleme, a fost de aproximativ 160 lei. Dar mi-au mai ramas cateva bucati de fier, pe langa multe suruburi si piulite.

Aici puteti gasi documentul in format pdf cu instructiuni legate de modul in care le puteti face. Nu ezitati, va rog, sa-mi adresati intrebari daca aveti nelamuriri (este primul meu proiect de acest gen, deci s-ar putea sa-mi fi scapat anumite detalii). De asemenea, puteti  sa veniti cu critici sau posibile imbunatatiri.

Planuri pentru fabricarea clemelor pentru panouri

Panel clamps image

In acest document veti gasi lista cu toate piesele necesare, impreuna cu schita de asamblare a clemelor.

Va multumesc!

One Comment on “Cleme pentru imbinat panouri din lemn”

  1. Pentru gauri mai mari se poate gauri progresiv. Intai cu burghiu de 5, pe urma de 7-10-12 etc. Cu o carota pentru metal se pot da gauri si de 50 la bormasina cu coloana, bineinteles.

Lasa un raspuns