O casuta de gradina din lemn poate fi foarte utila in orice curte. Poti depozita scule si unelte de gradinarit, mobilier de gradina si multe alte lucruri necesare intr-o curte. Cu cateva saptamani in urma am realizat o astfel de casuta, de mici dimensiuni, 2 metri latime, 2 metri lungime, cu o inaltime de 2,3 metri la varful acoperisului.
Puteti urmari si un scurt video pe canalul nostru de YouTube, pentru a va face o idee mai buna despre pregatirea lemnului si montajul casutei pe o fundatie stabila din pavele:
Nu uitati sa va abonati la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi filme!
In cele ce urmeaza va voi prezenta pe scurt pasii urmariti pentru realizarea acestei simple casute de gradina din scanduri de brad:
Pe scurt:
Pregatirea scandurilor pentru construirea casutei
1. Am inceput proiectul prin achizitionarea scandurilor nedindeluite de brad dintr-un magazin de bricolaj. Scandurile aveau 4 metru lungime. Trebuiau taiate, rindeluite pe toate fetele si frezate (vroiam sa folosim imbinare de tip nut si feder).
Pentru inceput, am taiat toate scandurile la lungimile necesare pentru pereti, acoperis, usa si peretii laterali ai usii.
Apoi am indreptat toate scandurile, mai intai pe fetele late, ulterior si pe muchii (mai intai pe una dintre muchii pentru a obtine unghiul de 90 de grade si apoi pe cealalta muchie la masina de degrosat). Toate scandurile trebuiau sa aiba aceeasi grosime si aceeasi latime.

2. Am facut frezari pe muchiile scandurilor, de tip nut si feder, folosind o freza simpla pentru canale de tip T, cu rulment de copiere. Am vrut sa folosim acest tip de imbinare pentru a ne asigura ca apa nu va patrunde printre scanduri.

3. Cu aceeasi masina de frezat fixata pe masa si un burghiu adancitor pentru canale V la 90 de grade, am tesit muchiile ascutite ale scandurilor pentru a ne asigura ca scandurile se vor imbina si vor arata frumos.

Construirea stalpilor de colt
4. Dupa pregatirea scandurilor, am inceput construirea stalpilor de colt. Am taiat 8 scanduri in doua, obtinand cate o scandura de 6 cm si una de 4 cm latime.

5. A urmat rindeluirea scandurilor pentru a ne asigura ca muchiile laterale vor fi drepte.

6. Pentru fiecare perete al casutei am construit cate 2 stalpisori folosind aracet si suruburi pentru strangerea scandurilor. Suruburile ajuta pe viitor ca stalpii sa ramana rezistenti chiar si in cazul in care aracetul nu ar face fata. Pentru fiecare astfel de stalpisor, am folosit cate 2 scanduri de 6 cm si una de 4 cm plasata in mijloc. Astfel am creat un canal pentru fixarea scandurilor de pereti. Pe capete, le-am decalat astfel incat sa putem asambla usor cadrul casutei

7. Apoi am lipit stalpisorii 2 cate 2 pentru creareastalpilor de colt si i-am prins in suruburi pentru o rezistenta sporita in timp.

Scandurile pentru acoperisul casutei de gradina
8. Am facut decupaje in cateva dintre scandurile de acoperis pentru a realiza forma acoperisului, pentru a a castiga cativa centimetri la inaltimea casutei si pentru a le putea folosi pentru insurubarea scandurilor dispuse perpendicular.

Asamblarea casutei de gradina din lemn
Asamblarea acestei casute de gradina pe pozitie a fost dificila datorita lipsei de scule electrice. nu am avut decat o surubelnita cu acumulator.

Am asamblatcasuta de gradin pe o fundatie stabila realizata din pavele.

9. Pentru inceput am asamblat cadrul casutei cu suruburi si aracet.

10. Apoi, am asamblat podeaua cu scanduri imbinatecu nut si feder. Pe acestea le-am fixat de cadrul podelei si cu suruburi.

11. Dupa asamblarea podelei, am asamblat foarte usor si repede scandurile de pereti, folosindu-ne de canalul din stalpisori, avand grija sa se imbine corect o candura in alta.

12. In acelasi fel am asamblat si peretii din stanga si din dreapta usii.

13. Am conectat scandurile decupate pentru acoperis cu mici bucati de lemn decupate pe forma. Si pe acestea le-am fixat cu aracet si suruburi.

14. Apoi le-am potrivit pe peretii casutei folosindu-ne de decupaje realizate anterior, si fixandu-le in suruburi.

15. Dupa fixarea scandurilor decupate, am prins in suruburi toate scandurile de acoperis.

16. La final, am montat sindrila bituminoasa.

17. Ultimul lucru pe care l-am mai facut a fost sa asamblam usa casutei, folosind acelasi tip de imbinare (nut si feder).

Am mai fixat in suruburi si cateva baghete decorative din lemn de brad.

La final, casuta de gradina a fost slefuita si finisata cu ulei de exterior.

