Ce poate fi mai frumos decat un blat rotund de masa din stejar din lamela continua? Va spun eu: un blat rotund din stejar periat.
Frumusetea lemnului de stejar, in cazul unui blat de masa, poate fi scoasa in evidenta in doua moduri diferite: fie obtinand o suprafata fina, perfecta, fara denivelari (prin alegerea unor scanduri perfecte, fara noduri, crapaturi sau alte imperfectiuni ale lemnului), fie obtinand o suprafata rustica (prin alegerea unor scanduri cu noduri si crapaturi, dar nu foarte adanci pentru a nu afecta rezistenta in timp). Aceasta suprafata rustica poate fi imbunatatita foarte mult prin procesul de periere.
Inainte insa de a continua, trebuie sa subliniez doua aspecte: in primul rand, faptul ca acesta este primul blat rotund pe care l-am realizat in atelierul nostru si in al doilea rand, este prima incercare de periere a unui blat din stejar masiv. Rezultatul final a fost pe masura asteptarilor. Am mai incercat perierea, dupa acest blat rotund, pe un set de doua suporturi din stejar, pentru boxe audio. Rezultatul final a fost minunat si in cazul acestora.
Pe scurt:
Selectarea scandurilor de stejar pentru un blat rotund
Primul pas in realizarea unui blat rotund este acelasi ca si in cazul altor blaturi: selectarea scandurilor. Diferenta fata de un blat patrat sau dreptunghiular este ca scandurile de pe margine pot fi putin mai scurte.
In cazul blatului din stejar periat pot fi selectate, ba chiar este de preferat, si scanduri cu noduri. Nodurile sunt cele care accentueaza foarte mult rusticitatea unui blat.
Inainte de lipirea scandurilor de stejar ne schitam cercul cu ajutorul unei fasii de placaj, asigurandu-ne astfel ca acesta depasesc putin cercul care delimiteaza marginea blatului. Aceasta fasie de placaj poate fi folosita si pentru alegerea scandurilor ca lungime, asa cum am facut in cazul acestei mese rotunde de bucatarie din lemn de frasin.
Sistemul de decupare circulara a unui blat din stejar masiv
Am pregatit sistemul pentru decuparea circulara a blatului din stejar. Pentru decupare am folosit aceeasi fasie de placaj pe care am fixat-o, la un capat, pe talpa oberfrezei, cu suruburi. La celalalt capat am dat o gaura pentru a putea fixa placajul de centrul blatului cu un surub metric. In acest fel puteam deplasa oberfreza cu cap de frezare pentru caneluri, in jurul acestui surub. Distanta dintre freza de copiere cu rulment si acest surub trebuie sa fie exact jumatate (raza cercului) din diametrul blatului.
Incleierea, indreptarea si decuparea unui blat rotund din stejar
Am pus la incleiat scandurile alese pentru blatul rotund. Dupa uscarea adezivului poliuretanic am indreptat blatul de stejar cu smirghel de granulatie 60, folosind slefuitorul cu banda. Am indreptat astfel ambele fete ale blatului.
Este necesara indreptarea, inainte de orice alta operatiune, pentru ca blatul trebuie sa se aseze perfect pe o suprafata plana. In acelasi timp, placajul, cu oberfreza fixata in suruburi, trebuie sa poata fi invartit si el la randul lui pe o suprafata plana.
Dupa indreptarea blatului, pe spate am dat o gaura pentru surubul metric cu care sa fixam bucata de placaj. Gaura din blat nu trebuie sa fie patrunsa, ci suficient de adanca, cat sa poata fi fixat surubul metric. La final aceasta gaura se va umple cu chit de cutit.



Slefuirea muchiei blatului rotund din stejar
Pentru a putea slefui usor si repede muchia blatului rotund, am fixat cu cleme slefuitorul cu banda, de placa de PAL pe care am folosit-o pe post de suport pentru blat. Pentru asta, am decupat o gaura in placa de PAL astfel incat slefuitorul sa poata fi fixat cu banda de smirghel perpendicular pe placa. Astfel muchia blatului a ramas, si dupa slefuire, perpendiculara pe fata acestuia.


Am folosit smirghel de granulatie mica, pentru ca intregul proces sa dureze cat mai putin.

Pentru a putea slefui blatul rotund, l-am invartit in jurul surubului central: fixat cu piulite in placa de PAL.

Datorita faptului ca nici blatului nu i se poate schimba pozitia fata de surub si nici slefuitorului nu i se poate schimba pozitia, blatul rotund poate fi slefuit perfect, pastrand forma.

Dupa slefuirea cu slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie mica, muchia se slefuieste cu slefuitorul cu vibratii, cu smirghel de granulatie 120.

Perierea suprafetei unui blat rotund din lemn de stejar
Perierea blatului rotund se realizeaza cu ajutorul polizorului unghiular cu o perie de sarma, in lungul fibrei, in functie de directia fibrei. Acest proiect de periere a blatului rotund ne-a ajutat foarte mult. Simpla periere a lemnului de stejar, schimba aspectul unui obiect. Asa s-a intamplat si in cazul suportului pentru boxe audio din lemn de stejar.
La final, pentru ca se rup fibrele, iar suprafata devine rugoasa, blatul se slefuieste cu un burete abraziv de granulatie 120.


Dupa perierea blatului am slefuit muchiile manual. De fapt doar am facut cateva treceri cu smirghel de granulatie 120, cat sa obtinem o muchie putin rotunjita.


Noi ne-am ocupat doar de blatul rotund din stejar si de perierea lui, nu si de aplicarea grundului si lacului.
Am primit cateva zile mai tarziu si pozele cu blatul rotund montat pe cadrul metalic. Va place?



buna seara. aveti cumva un video despre procesul de periere sau tehnica aceasta ca blatul sa devina abraziv?
Buna!
Iti apreciez foarte mult munca si mai ales rezultatul ei. As vrea sa cumpar si eu o masa, ca cea din imagine.
Daca este posibil, te rog lasa-mi un mesaj aici : ilinalorena@yahoo.com
Buna ziua! Multumim pentru aprecieri! Nu mai producem mobilier la comnada. In schimb, daca aveti nevoie de sfaturi, informatii legate de diverse proiecte DIY sau orice altceva, ne puteti contacta. Cu mare drag va vom raspunde. Va multumim pentru intelegere!
Salut! As fii interesat sa cumpar o masa similara, daca poti face ceva la comanda lasa-mi te rog un mesaj pe adresa mea de email (radulescuandrei100@gmail.com)