Blat gros din fag masiv

blat din fag cu grosime aparenta de 8 cm

Pentru lucrarea asta, solicitarea a fost foarte simpla: un blat de 2 metri lungime si 50 cm latime, din fag de 18 mm, dar care sa para mult mai gros si sa ascunda scheletul peste care va fi montat. Succesiunea pasilor pentru realizarea acestui blat a fost in mare asemanatoare cu cea in care v-am prezentat cum am facut blatul din lemn masiv de stejar de 70 cm latime, 80 cm lungime si 4 cm grosime.

Am pornit iar la drum, din nou pe centura Bucurestiului, si am cumparat cele necesare: sase scanduri de fag de aproximativ 3 m lungime si substantele necesare pentru finisaj. Bineinteles ca am luat in plus, atat lemn cat si lacuri.

fag-ul si lacurile necesare pentru blatul gros
Lemnul de fag si lacurile necesare

Dupa cateva ore pierdute in trafic, am ajuns cu scandurile in atelier. Aici, am inceput sa le pregatesc de lipire. Mai intai le-am taiat la aproximativ 2.3 m, ca sa imi fie mai usor la indreptat. Am folosit echerul pe post de ghidaj pentru circularul de mana. In felul acesta mi-a fost mult mai usor, fata de cum mi-ar fi fost daca as fi incercat sa le tin bine pe masa circularului fix.

scandurile au fost scurtate
Scurtarea scandurilor de fag
echerul este folosit pe post de ghidaj pentru taierea scandurii
Am folosit echerul pe post de ghidaj

Pentru ca nu aveau denivelari mari, nu am mai folosit rindeaua mare, ci le-am indreptat cu ajutorul masinii de grosime. Am luat cate 1 mm de pe fiecare fata, alternand fetele pana cand scandurile au devenit frumoase pe ambele parti.

am indreptat fag-ul pentru a crea un panou
Scandurile de fag taiate au fost potrivite pentru a crea panoul

Dupa o masurare preliminara, am constatat ca nu am nevoie decat de 4 scanduri pentru blatul in sine si de inca una pe care sa o impart in doua ca sa devina marginile lungi ale panoului. Voi face marginile scurte din capetele taiate ale celor patru scanduri de panou. Asa ca am ramas cu o scandura lunga de 3 m si lata de vre-o 15 cm care, cu siguranta, imi va fi utila la un moment dat.

panoul arata groaznic dupa potrivirea initiala
Potrivirea initiala a scandurilor

Am trecut la indreptat muchiile scandurilor pentru a le putea lipi, dar, odata cu etapa asta, au aparut si problemele. Fiind foarte lungi, destul de late si totusi subtiri, mi-a fost imposibil sa le trag la rindea fara sa modific unghiul de la un capat la altul. Am incercat sa le potrivesc, dar nu aveam nici o sansa sa imi iasa un panou bun.

la prima potrivire, scandurile nu se aseaza deloc corect
Scandurile nu se aseaza perfect, au nevoie de mici corecturi

Asa ca a trebuit sa gasesc o alternativa pentru a putea face muchiile perpendiculare pe fete, de la un capat la celalalt al scandurii. Solutia a fost freza cu un cap de frezare drept si o teava rectangulara pe post de ghidaj. Am masurat distanta de la margina bazei frezei pana la cutit si am prins teava rectangulara pe scandura la aceeasi distanta, plus 1 mm. Am trecut cu freza de la un capat la altul de 2-3 ori, ca sa fiu sigur ca nu mi s-a miscat pe undeva si astfel am reusit sa indrept muchia corect. Pregatirile si setup-ul initial mi-au luat cam doua ore.

teava rectangulara este un ghidaj perfect pentru freza
Am indreptat muchiile scandurilor cu freza, folosind pe post de ghidaj o teava rectangulara
am masurat distanta de la marginea frezei pana la cutit cu un echer
Masurarea distantei de la marginea frezei la cutit
distanta de la teava la muchia ce trebuie indreptata este un pic mai mare fata de freza
Distanta de la teava la muchia ce trebuie indreptata este mai mare decat ar trebui

Dupa ce am invatat cum se face totul corect, fiecare muchie nu mi-a luat mai mult de 5 minute, cu tot cu pregatirile si masuratorile necesare. Se vede cum, la inceput, muchia varia foarte mult de la un capat la altul. In a treia poza este capatul care era stramb initial, asa cum asa cum a iesit dupa frezare.

muchia este perpendiculara
Muchia si fata scandurii sunt perpendiculare
in celalalt capat muchia nu mai este corecta
Pe celalalt capat, muchia si fata scandurii nu sunt perpendiculare
dupa frezare muchia este perpendiculara de la un capat la celalalt
Dupa frezare, muchia si suprafata scandurii sunt perpendiculare de la un capat la celalalt

Iata diferenta intre cum se asezau scandurile inainte si cum se aseaza dupa corecturi:

spatiul dintre doua scanduri ale blatului
Spatiul dintre doua scanduri ale blatului, inainte de frezarea muchiilor
spatiul a disparut iar blatul poate fi incleiat corect
Spatiul inexistent dintre doua scanduri ale blatului, dupa frezarea muchiilor

Cu scandurile gata de incleiere, am intins adezivul si am inceput sa strang panoul cat mai bine, folosind clemele din teava rectangulara pe post de suport, astfel incat totul sa fie in acelasi plan. Cu ocazia asta mi-am amintit ce bune sunt clemele astea din teava rectangulara, pentru ca se pot regla usor, prin mutarea cursorului. In acelasi timp, am observat si unele semne de uzura, mai exact indoirea cursorului. Urmeaza sa rezolv problema cat de curand printr-o modificare a formei acestuia.

reglarea lungimii de strangere a clemelor
Lungimea de strangere a clemelor trebuie reglata
cursorul clemelor se poate muta din 10 in 10 cm
Mutarea cursorului clemelor se poate face din 10 in 10 cm
semne de uzura la clemele pentru panouri
Clemele pentru panouri au clare semne de uzura

Dupa curatarea clemelor de adezivul ramas de la alte lucrari, blatul ar fi putut iesi perfect, daca scandurile nu ar fi avut diferente de 0.5 mm la grosime. Va trebui sa elimin aceste diferente cu slefuitorul, dupa ce termin de lipit totul. Colac peste pupaza, pentru ca am pus scandurile cu fata buna in sus, iar acestea au fost aliniate pe spatele panoului, diferentele au ramas in partea vizibila a blatului.

curatarea clemelor cu slefuitorul
Clemele sunt curatate cu slefuitorul

Pentru ca nu am avut timp sa ma mai ocup de el, panoul a stat la incleiat cam 3 zile, ceea ce nu este neaparat rau pentru ca sigur s-a lipit bine. In schimb, am avut clemele blocate in tot acest timp.

Dupa ce am desfacut toate strangerile, am taiat scandura pentru laterale in doua bucati de 5 cm latime, pe care le-am indreptat pe toate fetele fara probleme (fiind inguste au fost mai usoare si nu am avut probleme cu indreptatul la rindeaua mare).

pentru blatul din fag era nevoie de patru scanduri
Scandura suplimentara va fi taiata in doua si va fi folosita pentru marginea blatului
scandurile pentru muchii au fost puze pe pozitie
Marginea blatului din fag

Cand m-am uitat in lungul panoului prima oara m-am cam speriat, pentru ca acesta, pus pe o placa de polistiren, era foarte curbat. Abia dupa ce am analizat un pic mai bine problema, mi-am dat seama ca blatul nu era stramb, ci se indoia, de fapt, sub propria greutate. Am trecut la lipirea celor doua laterale lungi, urmand ca laterala mica sa fie lipita dupa ce tai capatul panoului si mai eliberez din cleme. Odata cu incleierea lateralelor, panoul a capatat o rezistenta deosebita, astfel incat nu se mai indoaie de nici un fel.

muchiile au fost stranse cu foarte multe cleme
Am strans marginile cu foarte multe cleme

Am terminat lucrarea pe graba, asa ca nu prea mai am ce sa arat, cu exceptia catorva poze de proasta calitate facute in graba.

Baitul a fost ales de client, un maro nuc. Finisajul l-am facut cu lac poliuretanic antizgariere, avand in vedere ca blatul urma sa fie folosit intr-o locatie comerciala.

Nu ma injurati nici pentru combinatia de culori dintre blat, perete si picioarele de sprijin pentru ca nu am avut nici un cuvant de spus.

finisajul capatului blatului din lamela continua de fag
Finisajul de capat, al blatului din fag masiv
cadrul metalic de sub blat este ascuns de marginea inalta
Blatul a fost montat pe un cadru metalic, ascuns de marginea inalta
blat din fag masiv realizat din lamela continua de 4 cm grosime
Imaginea de ansamblu a blatului din lemn de fag
blat din lemn de fag cu grosime aparenta de 8 cm, facut din lamela continua
Grosimea aparenta a blatului de fag este de 8 cm

Lasa un raspuns