Blat de masa din stejar masiv

Cum realizam un blat din lemn masiv de stejar pentru o masa de bucatarie

29
coltul blatului din lemn masiv de stejar este perfect finisat

De curand am avut un client caruia i-a placut foarte mult felul in care facem noi blaturile din lemn masiv. A vazut pe un site de anunturi o masuta de cafea de-a noastra la care a apreciat aspectul deosebit al blatului. Acesta este facut din stejar, cu lamela continua si destul de lata incat sa se vada frumos oglinda fiecarei scanduri.

Dupa cateva discutii in urma carora am stabilit cam cum ar trebui sa iasa blatul si dupa ce am decis de comun acord ca blatul sa iasa la o grosime de 4 cm, am inceput treaba.

Dupa un drum de cateva ore pe deosebita centura a capitalei am luat lemnul, niste frumuseti de dulapi de stejar de 5 – 5.5 cm grosime si 1.1 m lungime. Ce-i drept, cam crapati pe mijloc, dar nu ai ce face, asa e stejarul. Din cauza crapaturilor am fost nevoit sa iau mai mult lemn, pentru a nu ma trezi ca mai am de facut inca un drum de 50 km pentru o scandurica.

scanduri de stejar de 5 cm grosime
Scandurile de stejar de 5 cm grosime

Am facut o mica retivire a lor, pentru a usura munca rindelei si pentru a “economisi cutitele”.

retivirea cherestelei de stejar de 5 cm grosime
Retivire scandurilor de stejar

Apoi am trecut la partea de transformare dramatica, adica indreptarea lor pe toate fetele. Pe masura ce le-am facut, le-am pus una langa alta pana am ajuns la latimea necesara, adica 75 cm (blatul va avea la final 70 cm, dar este nevoie de o mica marja, pentru eventuale corecturi efectuate inaintea incleierii blatului).

scandurile puse una langa alta pana la latimea necesara
Scandurile au fost puse una langa alta pentru a verifica latimea

Cu scandurile necesare pregatite, am constatat ca mi-au ramas 2 astfel de bucati dintr-un total de 7, deci am luat in plus cam 40%. Pana la urma nu e rau, pentru ca mai am cateva mici maruntisuri de facut din stejar gros.

Am inceput potrivirea scandurilor, acordand atentie atat defectelor de pe capete, care nu aveau voie sa intre in suprafata finala, cat si desenului fiecarei scanduri, astfel incat aspectul final sa fie cat mai frumos.

cheresteaua de stejar indreptata si potrivita pentru a forma un blat
Scandurile de stejar indreptate sunt puse una langa alta pentru a verifica dimensiunea

Dupa potrivire am trasat niste linii care sa ma ghideze la taierea fiecarei scanduri. Am ales sa le tai la 83 cm pentru o lungime finala de 80 cm, astfel incat sa ocoloesc micile curburi de pe capetele scandurilor. Din pacate rindeaua mare nu e reglata perfect si face niste mici curburi pe primii si ultimii 5 cm. Cu un pic de noroc am observat o crapatura ascunsa in cant la una dintre scanduri si am putut sa o reasez inainte sa o tai. Liniile gresite le-am mazgalit ca sa nu existe riscul sa ma incurc si sa tai gresit. Inainte sa-mi eliberez masa pentru a folosi circularul, am avut grija sa le numerotez astfel incat sa pot pastra ordinea si modelul ales.

liniile dupa care urmeaza sa fie taiate scandurile de stejar pentru panou
Am marcat scandurile pentru a le taia din lungime
dupa aranjarea scandurilor de stejar le-am numerotat ca sa pot reface aranjarea dupa taiere
Marcarea scandurilor de stejar, pentru a pastra ordinea

Dupa ce am taiat capetele defecte sau care erau in plus, a trebuit sa fac ceva ce nu prea aveam chef, dar de care nu am scapat: am reglat rindeaua mare, pentru a putea corecta muchiile imperfecte. Asta a fost momentul in care am si tras toate scandurile la aceeasi grosime. Am mers pe 4.4 cm, pentru a avea de unde sa iau cand indrept panoul, dupa incleiere.

capetele in exces sau defecte au fost taiate la circular
Am taiat la circular capetele defecte sau in exces

Am repotrivit totul si am cautat eventuale spatii pe centrul panoului, in cazul in care erau scanduri cu curbura concava. Nu a fost cazul, dar am vazut spatii pe capete, ceea ce inseamna o curbura convexa. Am strans unul dintre capete cu o clema si am urmarit in celalalt capat distanta ramasa. Daca este vorba de 1 – 1.5 mm, nu e o problema, se corecteaza la strangere. Insa la una dintre imbinari distanta era de cativa mm buni, asa ca a trebuit sa fac inca o trecere prin rindeaua mare.

distanta dintre doua scanduri de stejar inainte de ajustare
Pentru ca muchiile si fetele scandurilor nu sunt perpendiculare, la strangere nu se lipesc perfect
scandurile se aliniaza perfect dupa ajustarea la rindea
Dupa micile ajustari la rindea, scandurile se aliniaza perfect
blatul din stejar pregatit de incleiere
Inainte de incleiere am facut o ultima verificare

Dupa toate corecturile necesare mi-am multumit incetisor ca mi-am lasat marja si am trecut la incleiere.

Pentru blatul asta aveam nevoie de o forta de strangere de aproximativ 2150 kg (6 kg/cm patrat, asa cum scrie in instructiunile adezivului poliuretanic folosit). Mai demult am calculat forta unei cleme la aproximativ 500 kg, asa ca, din cauza ca aveam doar 4 cleme functionale, am concluzionat ca nu e o problema daca forta totala este undeva la 2000 kg, atata timp cat capetele sunt stranse bine.

Am turnat adezivul, l-am intins bine cu spaclul astfel incat sa fie acoperit tot cantul fiecarei scanduri (am uitat sa fac poze la etapa asta, dar se vede ca a fost bine intins din felul cum s-a scurs) si am strans panoul cu cele patru cleme. Peste respectivele cleme am venit cu niste contre din fag, care sa corecteze diferentele de pozitionare pe inaltime. Pe la 11 noaptea am strans multumit ultima prindere si am lasat panoul la “dospit” pana a doua zi, ca doar scrie pe tub sa eviti orice prelucrare mecanica timp de 8 ore dupa strangere.

adezivul poliuretanic clasa D4 se aplica doar pe una dintre fetele ce trebuiesc lipite
Pregatirea scandurilor pentru aplicarea adezivului poliuretanic
se aplica o cantitate suficienta de adeziv dupa care se poate intinde uniform cu ajutorul unui spaclu
Aplicarea adezivul poliuretanic clasa D4
doua cleme pe fata, doua pe dos, pentru a echilibra fortele si a nu deforma blatul din stejar masiv
Strangerea panoului din stejar cu cleme din bare metalice
panoul de stejar incleiat si strans cu cleme pe doua directii
Panoul de stejar incleiat
scandura de fag ajuta la pastrarea blatului plan
Strangerea cu scandura de fag, pentru pastrarea planeitatii blatului

O zi noua, o etapa noua – cea mai placuta: transformarea unei adunaturi de scanduri intr-un blat adevarat.

Am indepartat excesul de lipici cu ajutorul unui spaclu foarte bine ascutit (are un tais la fel ca o dalta) si am facut cateva treceri cu slefuitorul orbital, cu smirghel grosier de granulatie 50.

dupa 8 ore adezivul s-a intarit complet
Adezivul s-a intarit complet
excesul de adeziv se indeparteaza cu un spaclu ascutit sau cu o dalta
Excesul de adeziv a fost indepartat cu un spaclu
desi arata bine dupa slefuire, blatul nu este inca plan, are mici vai la imbinari
Blatul slefuit nu este inca plan

Blatul a iesit foarte bine, doar ca, la trecerea cu mana peste el se simteau niste mici denivelari in vre-o doua dintre liniile de imbinare. Asa ca am trecut la freza si la noul sistem de indreptare pe care mi-l facusem de curand. Desi in poze par niste diferente foarte mari intre trecerile frezei, acestea sunt foarte mici si dupa o trecere viguroasa cu smirghel de 50 totul s-a indreptat ca la carte.

pentru un blat din stejar perfect plan am folosit freza si niste ghidaje facute de mine
Indreptarea blatului cu freza

Inca o etapa la care am uitat sa fac poze a fost cea a taierii la dimensiunile finale. Pentru asta am folosit o bucata de pal taiata la unghi drept si circularul de mana. Despre taierea la unghi drept am scris de curand un articol, in caz ca vrei sa stii cum se face mai exact.

Am convenit cu beneficiarul ca muchiile sa fie rotunjite sus si tesite pe partea de jos. Pe langa argumentul estetic, fiind vorba de o masa, este important ca muchiile sa fie cat mai putin ascutite, pentru a rezista bine lacul de-a lungul timpului. Pentru rotunjire am folosit freza, pentru tesirea de jos am folosit doar slefuitorul cu vibratii pe care am pus smirghel de granulatie 40 (un fel de pila, dar pe suport textil).

muchiile superioare le-am rotunjit cu o freza portabila
Freza cu care am rotunjit muchiile blatului din stejar
dupa frezare muchia rotunjita nu este perfecta si este nevoie de o slefuire fina
Slefuirea fina a muchiilor rotunjite

Dupa o finisare cu ceva intermediar, adica smirghel de granulatie 120, am trecut la acoperirea nodurilor si a unor mici fisuri cu chitul home made, din lac pe baza de apa si rumegusul rezultat de la slefuirile initiale. O sa ma intrebati de ce nu am folosit alte scanduri, daca astea aveau fisuri: Pentru ca nu erau patrunse, pentru ca nu au evoluat deloc la variatiile de temperatura de la slefuire dar, in primul rand, pentru oglinda extrem de frumoasa a scandurilor. Avand in vedere elasticitatea mare a chitului folosit si urmand o finisare cu lac poliuretanic, sunt sigur ca nu se va intampla nimic. Totusi, i-am comunicat beneficiarului ca, daca e sa apara vre-o fisura, astept injuraturile de rigoare, nu fara a si remedia problema.

fisura mica inainte de chituire
Fisura mica pe suprafata lemnului
micile defecte se pot corecta cu un chit facut din lac acrilic si rumegus foarte fin din aceeasi esenta, stejar in cazul nostru
Amestec de lac acrilic si rumeguj de stejar rezultat in urma slefuirii
dupa chituire, fisura este practic invizibila
Dupa chituire nu se mai vede nici urma de fisura

Am lasat chitul sa se intareasca bine pana a doua zi, cand am facut micile corecturi unde a fost nevoie (la unul dintre nodurile de pe spate, fiind vorba de un volum foarte mare de umplutura, a fost nevoie de niste mici corecturi).

A urmat finisarea finala. Despre felul in care finisam un blat din lemn masiv pentru a obtine aspectul acela perfect am mai discutat. Finisarea cu smirghel fin de 180 i-a dat un aspect impecabil, de-mi venea sa nu-l mai dau cu nici un lac de bine ce arata. Nu stiu cat se vede in poza, pentru ca era cam prafuit, dar arata extraordinar:

blatul gros din stejar, pregatit pentru vopsire
Blatul din stejar este pregatit de lacuire
blatul din stejar masiv slefuit foarte fin
Blatul de lemn a fost slefuit fin

Dar intelegerea e intelegere, asa ca am trecut la etapa gazarii:
Am spalat pistolul cu niste acetona (diluant D1016 se cheama, dar este 99% acetona, nu vreti sa stiti cum miroase chiar si cu masca pe fata) dupa care am amestecat niste dubiosenii de substante la fel de parfumate, adica grund poliuretanic, intaritor si diluant 1010. Pentru ca era foarte frumos afara am mutat blatul pe balcon si am pulverizat un strat generos de grund. In felul asta am evitat tot felul de metode de ventilat camera si mutarea compresorului in alta parte ca sa nu bubui cu tot cu el din cauza vaporilor.

blatul cu grund poliuretanic proaspat aplicat
Aplicarea grundului poliuretanic
fata superioara a blatului, proaspat grunduita
Partea superioara protejata cu grund poliuretanic

Dupa cateva ore, cand grundul era bine intarit, am facut si slefuirea finala: cu slefuitorul orbital si smirghel de 320 pe fete si manual, tot cu 320, pe cant si la muchii. Am avut grija ca grundul sa fie foarte uscat pentru ca, daca nu este intarit complet, la slefuire iese o amestecatura de praf, ceva cleios si lipicios si particule de hartie abraziva. Amestecatura asta te obliga sa o iei de la capat, ceea ce ar fi insemnat ca nu pot preda blatul la timp. Linistit ca am scapat si de ultima slefuire, am preparat din alte substante (parfumate, evident) lacul special antizgariere, cu grad de luciu 20%. L-am aplicat intr-un strat suficient cat sa reziste si sa iasa uniform, dar nu prea mult, ca sa nu cumva sa apara picaturile de surplus, care ar fi stricat totul.

Dupa inca doua-trei ore de intarire a lacului si, cu ajutorul hartiei de copt (fiind foarte greu blatul, exista riscul sa se strice finisajul la transport), am ajuns la locul stabilit, unde am lasat blatul impreuna cu instructiunile de rigoare: “nu-l atinge pana maine”, “pune-l pe ceva pe care ai pus hartia de copt” si “vezi ca e cam greu”.

blatul din stejar finisat cu lac poliuretanic anti zgariere
Finisajul blatului cu lac poliuretanic anti zgariere
detaliu cu coltul blatului din stejar masiv
Coltul blatului din stejar masiv
oglinda stejarului si diferentele subtile de culoare dau personalitate blatului din lemn masiv de 4 cm grosime
Diferentele de culoare si oglinda stejarului dau personalitate blatului din lemn masiv de 4 cm grosime

29 COMMENTS

 1. […] Dupa ce am verificat ca totul se potriveste perfect, am slefuit picioarele masutei din lemn si blatul, rotunjind cu mare atentie toate muchiile. Am rotunjit mai mult colturile blatului decat muchiile lungi ale acestuia pentru un aspect potrivit acestui tip de masuta de cafea. Alt model de finisare al unui blat din lemn masiv il puteti vedea intr-un articol in care prezentam felul in care finisam un blat din lamela continua. […]

 2. Buna ziua , ma intereseaza un blat de stejar pentry o chiuveta in baie , 90/60/4. imi puteti spune un pret ? Multumesc

 3. Ma intereseaza un blat de masa din stejar 120 × 80 cm, grosime maxim posibil, finisat cu lac antizgariere.

  Cat costa si care ar fi termenul de executie.

  • Buna ziua!
   Grosimea maxima este 4.3 cm (se poate să iasă chiar și de 4.5, dar nu pot fi 100% sigur).
   Prețul este de 950 lei și poate fi gata în maxim 1 săptămână.
   Pentru mai multe detalii mă puteți contacta la 0770 460 554
   Vă mulțumesc!

  • Buna ziua!
   Prețul pentru un blat 2500 mm x 1000 mm, grosime 4 cm, din stejar, lamela continua, finisat cu lac poliuretanic rezistent la zgârieturi, este de 2470 lei.
   Vă mulțumim!

 4. A iesit foarte frumos!
  Ma interesau doua detalii tehnice:
  – de la cine sau de unde ai luat lemnul de pe centura si
  – ce tip de freza ai folosit in procesul de indreptare
  Multumesc anticipat!

  • In primul rand multumesc pentru aprecieri!

   Lemnul nu e luat de pe centura :). Doar drumul meu era, o mare parte, pe centura. Lemnul este luat de pe soseaua Fundeni, de la Crisdan.
   Pentru indreptare am folosit o freza dreapta (pentru caneluri) de 12 mm diametru. (este preferabil sa fie cat mai mare, dar eu asta am avut, asa ca asta am folosit).

 5. Salut,

  Mentionezi in articol ca ai folosit “grund poliuretanic, intaritor si diluant 1010” si “lacul special antizgariere, cu grad de luciu 20%”. Imi poti spune, te rog, ce marca si ce tip de lac si grund sunt? Eventual si de unde se pot cumpara.

  Rezultatul este senzational, felicitari!

  Multumesc frumos,
  Costin

 6. Salut,

  Ma intereseaza un blat 2200mm (lungime) x 400mm (latime) x 40mm (grosime) din stejar .. puteti sa faceti o estimare de pret ?

  Multumesc in avans

 7. Buna ziua,

  Va rog sa-mi spuneti daca ma puteti ajuta cu un brau pentru semineu. Ma gandeam ca cel mai simplu ar fi un blat de 5 sau 6 cm care sa fie taiat conform sablonului pe care il am.

  Daca insa aveti si alta solutie cum ar fi confectionarea direct din dulapi de stejar cu atat mai bine…

  Ca sa nu va deplasati, va trimit schita sau chiar un sablon din carton.

  Multumesc mult

 8. Buna seara, cat ar costa o masa cu picioare de lemn si blat de 80x120x5 ( grosime). Cat timp ar dura sa faceti o astfel de masa?

  • Buna seara,

   in functie de modelul picioarelor, pretul variaza intre 1200 si 2000 lei.
   Pretul este pentru grosimea de 4.5 cm, mai mult de atat nu putem face, pentru ca scandura bruta are grosimea de 5 cm.
   Lucrarea dureaza 1 saptamana de la confirmarea tuturor detaliilor.

   Multumim

 9. Buna ziua,

  M-ar interesa o masa de bucatarie cu blat de stejar de 90cm x 90cm.
  Pentru blatul prezentat faceti si structura suport cu picioare?
  La ce pret ar ajunge masa?

  Multumesc,
  Iuliana

  • Buna ziua,

   Pentru a va putea spune un pret trebuie sa stiu daca doriti blatul gros, ca cel din articol, de 4 cm, sau mai subtire (la o masa de 90/90 cm se poate si mai subtire). Putem face si structura. Pretul poate varia intre 750 lei si 1500 lei, in functie de variantele alese.

  • Buna ziua,

   Cred ca ar fi ok de 2cm (sau 2.5cm) grosime.
   Oferiti si transport in Bucuresti? Cam in cat timp ar fi gata?

   Multumesc,
   Iuliana

  • Buna ziua,

   pentru varianta de 2 cm grosime pretul, cu o structura standard tip H, este de 750 lei, finisata cu lac poliuretanic antizgariere. Se poate adauga si o bordura, astfel masa avand un aspect asemanator cu cel al unui blat de 4 cm grosime. In aceasta varianta, pretul este de 875 lei. Aspectul bordurii este asemanator cu cel de la aceasta masuta:

   https://www.fideco.ro/masuta-de-cafea-din-beton-si-lemn/

   Va putem livra masa in Bucuresti, fara costuri suplimentare. Durata de executie este intre 1 si 2 saptamani de la confirmarea comenzii.

   Va multumim

Lasa un raspuns