Pentru ca ne place combinatia de lemn si fier, in acest articol voi prezenta un alt model de birou cu cadru metalic si blat din lamela continua de stejar. Nu suntem cei mai priceputi sudori, dar putem suda fara probleme, astfel incat obiectele noastre sa fie suficient de rezistente. Mici gaurele apar dupa slefuirea sudurilor, dar nimic grav care sa afecteze structura lor.
Ne-am axat pe prezentarea celor doua elemente componente:
- cadrul metalic
- blatul din lamela continua de stejar
Cadrul metalic al biroului, din teava patrata
1. Am inceput construirea biroului, cu cadrul metalic din teava patrata de 6 m lungime.
2. Am taiat teava patrata la lungimile necesare astfel:
- pentru cadrul dreptunghiular am taiat doua bucati egale cu lungimea biroului si doua bucati egale cu latimea lui
- pentru picioarele metalice am taiat patru bucati egale cu inaltimea biroului din care am scazut grosimea barei patrate si doua bucati egale cu latimea biroului
- pentru ramforsarea cadrului metalic al biroului am taiat o bucata egala cu lungimea mesei din care am scazut de doua ori grosimea tevii patrate
3. Am taiat capetele bucatilor de teava patrate la unghi de 45 de grade, mai putin bucata de ramforsare si capetele superioare ale bucatilor verticale de teava (pentru picioare).
4. Am tesit muchiile capetelor pentru a le putea suda mai usor. Puteti vedea mai multe detalii in prezentarea unui model mai vechi de birou cu cadru metalic si blat din stejar masiv.
5. Am sudat toate piesele componente ale cadrului si am obtinut obiectul din imagine:

6. Urmatoarea etapa a fost sa slefuim toate sudurile. In cazul cadrului dreptunghiular era importanta slefuirea pentru ca blatul din stejar sa se aseze perfect plan pe el. Celelalte suduri trebuiau slefuite pentru aspectul estetic, dar si pentru a putea umple usor, cu chit poliuretanic bicomponent, gaurile ramase in urma sudurilor.

Dupa cum puteti remarca, dupa slefuire au inceput sa se vada gaurelele ramase in urma sudurii.
7. Am umplut aceste gauri cu kit poliuretanic bicomponent. Am descris procesul mai pe larg in articolul legat de setul de doua console metalice sudate pentru rafturi sau polite din lemn.

8. Dupa uscarea chitului bicomponent, am slefuit foarte bine pana cand am inlaturat excesul inestetic si suprafata a devenit dreapta, fara urme de sudura. Pentru asta am folosit smirghel de granulatie 120. La colturi am folosit si multitool-ul pentru ca era foarte obositor de slefuit manual.
9. Am aplicat un strat de grund poliuretanic special pentru suprafete metalice.

Am asteptat cateva ore ca grundul poliuretanic sa se usuce suficient de bine, pentru a putea slefui suprafata cu smirghel de granulatie 320.

Dupa cum puteti vedea in poza, nu au ramas urme de sudura, colturile interioare arata bine, iar gaurile sunt acoperite complet.

9. Am aplicat stratul de vopsea poliuretanica pentru suprafete metalice.

A doua zi am realizat ca mai ramasesera zone insuficient acoperite, care ne-au scapat (nu am aplicat suficienta vopsea). Asadar, am fost nevoiti sa slefuim primul strat de vopsea neagra cu smirghel de granulatie 320 si sa aplicam si al doilea strat.

Dupa ce s-a uscat si cel de-al doilea strat de vopsea poliuretanica, am facut multe poze cadrului metalic. Nu stiu in ce masura se poate vedea in poze, dar suprafata lui arata minunat si la fel si imbinarile la colturi:
- cadrul metalic

- sudura intre cadrul picioarelor si teava de ramforsare

- sudura la colt interior

Blatul din lamela continua de stejar al acestui model de birou cu cadru metalic
Va voi prezenta in cateva cuvinte cum am construit blatul pentru birou, din stejar. Mai multe detalii puteti gasi in articolul in care descriem procesul de realizare si finisare a unui blat din stejar.
1. Am incleiat prima data un panou de stejar folosind clemele noastre homemade pentru panouri. Le puteti gasiti pe blog impreuna cu planurile in format PDF ce pot fi descarcate gratuit.
2. Am acoperit nodurile si diverse crapaturi ale lemnului de stejar cu chit de culoare stejar, cu o noapte inainte, sa aiba timp sa se intareasca complet. Am ales scanduri de stejar rustic, iar nodurile erau mari, asa ca si timpul de uscare al chitului era mai mare.

3. A doua zi l-am slefuit cu smirghel de granulatie 120 si apoi l-am taiat la dimensiunile necesare. Pentru a ne asigura ca va avea fix aceleasi dimensiuni ca dimensiunile cadrului metalic:
- dupa ce l-am taiat cu fierastraul circular, l-am fixat pe cadrul metalic in suruburi
- cu oberfreza, cu un cap de frezare cu rulment inferior de copiere (se poate folosi la fel de bine si o freza de copiere cu doi rulmenti), folosind cadrul metalic pe post de sablon de copiere, am frezat marginile blatului. In felul acesta blatul a devenit identic ca dimensiune si forma, cu cadrul metalic.
4. Am slefuit toate suprafetele:
- am slefuit muchiile cu slefuitorul cu banda (este cea mai rapida metoda) pana am inlaturat toate urmele de frezare
- am rotunjit muchia superioara a blatului si colturile cu slefuitorul cu vibratii. Pentru a rotunji mai mult muchiile este de preferat folosirea unui cap de frezare cu raza medie (este varianta mai rapida). Apoi se sleuieste cu smirghel de granulatie 120.
- am rotunjit muchiile inferioare manual cu o faie de smirghel de granulatie 120
5. Am aplicat un strat consistent de grund poliuretanic
6. Dupa intarirea grundului poliuretanic, am slefuit blatul cu smirghel de granulatie 320 si apoi am sters praful cu o carpa.
7. Am aplicat stratul de lac poliuretanic rezistent la zgarituri.

Dupa cum puteti vedea in poze, muchiile ascutite au fost foarte bine slefuite cu smirghel fin de granulatie 120.

Am ales scandurile de stejar astfel incat la final sa obtinem un blat cu un desen deosebit.

Am montat blatul pe cadrul biroului cu suruburi. Inainte de a vopsi cadrul metalic, am dat gauri de jos in sus in teava patrata si am largit prima gaura, astfel incat capul suruburilor sa ramana ascunse in interiorul tevii.
Am facut o multime de poze biroului cu cadru metalic, la lumina zilei. Ne place foarte mult aspectul lemnului de stejar si combinatia folosita in cazul acestui model de birou cu cadru metalic: negru mat si lemn natur.

Se poate vedea ca nu exista diferente de lungime, intre blat si cadrul metalic.


La lumina zilei se poate vedea mai clar desenul obtinut prin selectarea scandurilor de stejar.


Desigur, am facut o multime de poze si de la fata locului. Acest birou cu cadru metalic a fost pozitionat intr-o camera cu parchet din stejar, care se potriveste perfect cu blatul din stejar de 4 cm grosime din lamela continua.





Negru mat si stejar natur! Ce parere aveti? Va place?
Puteti sa precizati dimensiunile acestui birou, va rog?