Biblioteca din litere

am montat corpurile de biblioteca din litere din MDF astfel incat sa formeze cuvantul "DARE"

Dupa aproximativ 3 luni in care am trecut prin diferite stari de incantare, suparare, multumire, dezamagire, luni de probleme imprevizibile, de solutii descoperite si improvizatii, dar de multe lucruri invatate, am reusit sa punem capat proiectului: biblioteca “READ”. Asa a fost conceputa, dar noua ni s-a parut ca se potriveste mai bine “DARE”, e mai aproape de sufletul nostru.

Urmariti cum au fost realizate impresionantele litere si pe canalul de YouTube. Si daca v-a placut filmul, dati un share sa-l urmareasca si prietenii vostri:

Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte DIY!

Este un proiect cu totul deosebit, pe care l-am facut integral din placi de MDF, inclusiv spatele corpurilor si peretii curbati ai literelor R si D. Desi la prima vedere nu pare, este foarte incapatoare. Datorita dimensiunilor mari si a multitudinii de placi si de imbinari, am avut foarte mari emotii cu privire la stabilitatea acestora. Au tot aparut, din loc in loc, mici crapaturi la cele mai mici miscari, semn ca muchiile si imbinarile placilor de MDF nu erau complet inchise, mai ales la literele cu peretii rotunjiti.

A trebuit sa aplicam foarte multe straturi de grund si vopsea (automat lucrul acesta a presupus multe etape de slefuiri intermediare). A trebuit sa acoperim cu chit noile crapaturi, sa slefuim, sa aplicam grund si vopsea. Ne pierdusem rabdarea si aveam senzatia ca e o problema ce nu se poate rezolva. Dar am inistat repetand toate operatiunile astea pana cand am reusit intr-un final sa obtinem suprafata dorita.

Nu ne-au trecut insa emotiile pana nu am vazut biblioteca montata pe perete. Intr-un final, am considerat proiectul unul de succes: la montaj a mai aparut doar o crapatura, la o imbinare a literei D. Si asta datorita faptului ca peretele pe care l-am montat nu era perfect drept. Cand am strans surubul de montaj, am fortat prea mult spatele bibliotecii, drept urmare a aparut o mica crapatura. Asta a fost singura problema. Am reparat-o cu chit si am aplicat vopsea cu pensula. Nu se mai vede nicio urma.

Din punct de vedere al proiectului, voi puncta cele mai importante aspecte si descoperirile facute de noi, pentru rezolvarea diverselor probleme aparute pe parcursul lucrarii. Nu voi prezenta totul pas cu pas pentru ca sunt mult prea multe lucruri de spus:

Tiparele de litere

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa realizam tiparele pentru cele 4 litere. Am creat formele aproximative pe hartie de matematica, si de acolo am pornit mai departe sa le cream la dimensiunile reale. Aici am dat de o mica problema. Atelierul nostru este prea mic pentru a putea face cu usurinta o astfel de lucrare, nici macar masa de lucru nu ne permite asa ceva. Asa ca am luat pe rand fiecare litera si am croit-o separat tinand cont de inaltime si latime.

Am folosit 3 role de tapet pe care le-am gasit in atelier si am taiat fasii de latime egala cu latimea interiorului bibliotecilor. Aici am descoperit o mica smecherie. De cand am dotat atelierul cu un fierastrau cu banda, il folosim constant pentru taierea diferitelor materiale. Pe langa lemn, placaj, MDF (clasicele materiale), am taiat si plexiglas, carton si polistiren. Pentru proiectul asta am incercat sa taiem tapetul, pentru a reduce timpul de realizare a fasiilor. Am lipit pe mijloc scoci de hartie ca sa nu se desfaca rola, am facut marcaj cu creionul la 20 cm de margine si apoi am taiat dintr-un foc o fasie lunga de tapet.

am taiat fasii de tapet de latime egala cu dimensiunea spatelui de biblioteca
Taierea rolei de tapet cu fierastraul cu banda

Am folosit fasiile pentru partile drepte ale literelor. Am calculat, am taiat fasiile pe dimensiunile literelor, le-am potrivit si repotrivit de nenumarate ori, astfel incat sa ne incadram in dimensiunile stabilite si sa obtinem litere cu unghiuri corecte si cu un aspect placut.

am folosit fasii de tapet pentru formarea corpului de biblioteca, litera A
Formarea literei A

Pentru literele D si R am facut separat tiparele curburilor. Pentru tiparul de hartie am folosti un cuisor, ata si creion, calculand in prealabil razele cercurilor. Ca sa iasa corect curbura (sa se potriveasca in ansamblul literei) trebuia sa stabilim din start centrul cercului. Dupa mai multe incercari am gasit varianta potrivita.

am calculat si am desenat pe hartie forma placilor de debitat pentru spatele bibliotecilor cu forma literelor R si D
Calcularea si desenarea formei curburilor pentru bibliotecile cu forma literelor D si R

Una peste alta, astea sunt tiparele literelor. V-am spus ca nu avem loc in atelier. Am iesit in curte si le-am lipit pe gard, sa vedem cum arata impreuna. Fasiile intregi continue de scoci sunt mici ajustari facute pe pozitie, pentru a ingrosa peretii astfel incat literele sa arate mai bine. Practic in felul asta am stabilit dimensiunile exacte pentru fiecare corp in parte.

am ajustat forma bibliotecii, prin ingrosarea peretilor literelor, folosind scoci de hartie
Ajustarea formei literelor cu scoci de hartie

Obtinerea formelor literelor din MDF

Cea mai simpla metoda de obtinere a formelor (spatele bibliotecilor) celor 4 litere ar fi fost cu siguranta folosirea unei placi intregi de MDF, dar am fi risipit foarte mult material. Asa ca am hotarat sa le facem din fasii inguste. Am taiat toate bucatile necesare pentru fiecare litera in parte. Am stabilit dimensiunile acestora tinand cont de modul in care vom imbina ulterior peretii bibliotecilor (am stabilit cum facem aceste imbinari in functie de fortarile care apar pe diferite directii).

am taiat mai intai placile pentru a forma spatele bibliotecii cu forma literei E, inainte de a le freza muchiile pentru imbinari in cant
Placi taiate pentru spatele bibliotecii cu forma literei R

Sa tai o placa cu unghiuri drepte nu este un lucru foarte complicat. Dar sa debitezi pe rotund, e putin mai greu. Am rezolvat si problema aceasta folosindu-ne de un mic dispozitiv ajutator special conceput pentru fierastraul cu banda. Astfel am putut taia bucatile de spate pentru curburile literelor R si D.

debitarea pe rotund a placilor necesare corpurilor R si D
Taierea pe rotund a placilor deMDF

Mai departe, trebuia gasita o solutie pentru lipirea sigura a placilor, muchie in muchie. Metoda descoperita consta in frezarea unor canale cu o freza cu disc pentru canelare si lipirea unor fasii de placaj in canale.

am folosit o freza disc pentru canelare, pentru a imbina placile astfel incat sa putem obtine forma literelor pentru biblioteca din MDF
Freza disc, cu rulment de copiere pentru canelare, folosita pentru imbinarea de placi de MDF, in cant

Am frezat canale in muchiile tuturor placilor pentru a ne asigura ca vom obtine o suprafata stabila, inclusiv in placile de curbura (la literele R si D) si la placile taiate cu unghi (la litera A).

canale frezate in canturile placilor de MDF debitate pe rotund
Placi debitate pe rotund cu canale frezate in cant

Montarea peretilor celor 4 corpuri de biblioteca

Si in cazul peretilor problema nu a fost la placile drepte. Aici totul este clar si simplu:

  • se fixeaza placa pe pozitie
  • se dau gauri pentru suruburi
  • se adancesc gaurile suficient de mult cat sa ne asiguram ca se ingroapa capul surubului
  • se aplica aracet pe muchie
  • se insurubeaza placa verticala
am fixat peretii laterali ai bibliotecilor cu aracet si suruburi
Fixarea peretilor laterali

In cazul curburilor situatia a fost putin diferita. In primul rand nu aveam placi curbate si nici MDF fexibil. Dupa multe cautari am facut noi placile curbate. Am folosit aceeasi metoda de debitare circulara de care vorbeam mai sus, si am taiat foarte multe fasii de 2 cm grosime. Ne-am luat o marja de 2 mm pentru slefuirea placilor. Dupa ce le-am taiat le-am pus la incleiat. Au fost doua tipuri de panouri curbate.

incleierea placilor curbate pentru formarea corpurilor de biblioteca sub forma literelor R si D
Incleierea placilor curbate

Le-am slefuit inainte de a le fixa in suruburi de spatele literelor. Pe exterior a fost mai simplu de slefuit. Am folosit slefuitorul cu banda cu smirghel de granulatie 80 pentru a indrepta usor placile.

am slefuit suprafata exterioara a placilor curbate cu slefuitorul cu banda
Slefuirea suprafetelor placilor curbate

Pentru partea interioara am folosit un tambur cu smirghel de granulatie 80 pe care l-am fixat pe strung. Am folosit strungul la viteza cea mai mica. Este doar o metoda improvizata, care nu este nici prea sigura. Dar in cazul nostru a folosit si am reusit sa slefuim foarte bine suprafata interioara.

am improvizat un sistem pentru slefuirea suprafetei interioare a placilor curbate din MDF folosind un tambur homemade cu smirghel de granulatie 80 fixat pe strung
Slefuirea placilor curbate, pe interior

Am slefuit, folosind aceste metode, toate placile curbate din MDF:

placile curbate slefuite pentru peretii corpurilor de biblioteca cu formele R si D
Placi curbate pentru peretii literelor D si R

Inainte de a le prinde de spate, am taiat la banzic toate capetele placilor curbate dupa ce am marcat cu creionul dungile si unghiul la care trebuiau taiate (pentru a se potrivi corect pe muchie cu placile drepte pentru pereti).

am taiat la banzic capetele panourilor curbate din MDF
Taierea capetelor

Am folosit foarte multe suruburi pentru a prinde aceste placi: unele pentru a le stabiliza muchiile (pentru a ne asigura ca nu crapa placile pe capat) si altele pentru a le fixa de spatele format anterior.

am fixat placile curbate din MDf si placile drepte, pentru formarea peretilor interiori ai bibliotecii cu forma literei R
Montarea peretilor interiori pentru litera R

Am procedat la fel cu peretii tuturor literelor. Aspectul literei R inainte de montarea politelor suplimentare.

aspectul bibliotecii cu forma literei R, inainte de a stabili pozitia si a monta politele suplimentare
Biblioteca, inainte de stabilirea si montarea politelor suplimentare

Am fixat apoi politele folosind aceeasi metoda cu aracet si suruburi dinspre exterior inspre interior

forma finala a literelor, cu peretii montati, ce formeaza biblioteca READ
Literele ce formeaza biblioteca din MDF

Am acoperit gaurile si capetele de suruburi cu chit bicomponent (folosim chit bicomponent pentru ca timpul de intarire este redus). Dupa ce s-a intarit suficient am slefuit excesul de chit si micile diferente dintre placi si colturi.

peretii din placi de MDF au fost fixati cu aracet si suruburi
Imbinare de placi cu aracet si suruburi

La final am slefuit manual muchiile pentru a ne asigura ca nu exista riscul ca vopseaua sa crape.

am folosit slefuitorul cu banda pentru a indrepta muchiile tuturor corpurilor de biblioteca READ
Slefuirea muchiilor

La final a venit partea aceea de care va spuneam mai sus cu aplicarea grundului, vopselei, cu slefuirile intermediare, chituire si reluarea tuturor acestor operatiuni.

am aplicat un strat de vopsea pe spatele corpului de biblioteca cu forma literei A
Vopsirea corpului de biblioteca cu forma literei A
am finisat cu grund si vopsea poliuretanica cele doua biblioteci cu formele literelor D si R
Bibliotecile cu formele D si R in curs de finisare cu grund si vopsea poiuretanica

Asa arata biblioteca din litere “DARE”:

aspectul finisajului la imbinarea panourilor curbate cu panourile drepte
Finisajul imbinarilor de placi
finisajul a fost realizat cu grund si vopsea alba, poliuretanice, pentru o rezistenta crescuta in timp
Finisajul suprafetelor
muchii ascutite slefuite manual, pentru un aspect mai placut si pentru o rezistenta crescuta in timp
Finisajul muchiilor
liniile curbate cofera un plus de eleganta bibliotecii din litere
Linii curbate si finisaj cu grund si vopsea poliuretanica
biblioteca din litere este extrem de incapatoare
Biblioteca sub forma literei A
biblioteca moderna cu multe spatii de depozitare
Biblioteca din litere cu un design modern
biblioteca din litere DARE
Biblioteca din camera copiilor
o biblioteca moderna, atractiva si extrem de incapatoare
Biblioteca este deosebita, incapatoare si atractiva

Lasa un raspuns