Ultima provocare acceptata a fost realizarea unui mic mobilier de baie: baza pentru lavoar, cu accente din lemn masiv de frasin. Picioarele acestui dulap sunt de fapt doua cadre din lemn care au si rol decorativ: sunt aplicate pe partile laterale ale dulapului.
Din acelasi set puteti vedea si suportul de baie pentru prosoape.
Puteti vizualiza filmul de prezentare pe canalul nostru de YouTube:
Nu uitati sa va abonati si la canalul nostru de YouTube pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte DIY!
Picioare din lemn de frasin, pentru dulapul cu doua usi din MDF
Pentru cele doua cadre decorative din lemn de frasin folosite pe post de picioare, am folosit lemn stratificat. Atat procesul de stratificare a lemnului, cat si clemele homemade pentru stratificarea lemnului sunt prezentate mai pe larg in alte articole.
1. Am folosit doua scanduri stratificate mai lungi pe care le-am indreptat pe doua fete la abric, avand grija ca cele doua fete rindeluite sa aiba unghi de 90 de grade. Apoi le-am indreptat si pe celelalte doua fete la masina de degrosat, aducandu-le la dimensiunile de 3.2 cm / 3.2 cm in sectiune.
2. Am taiat din ele 8 bucati: 4 bucati cu lungimea egala cu adancimea bazei pentru lavoar si 4 bucati cu lungimea egala cu inaltimea bazei + 10 centimetri.

3. Am marcat pe un capat al unei scanduri lungi, o dunga la 3.2 cm de muchie (grosimea scandurilor stratificate). Acest marcaj ne-a ajutat sa putem stabili corect adancimea de taiere la banzic, pentru o imbinare la 90 de grade de tipul “box joint”.

4. Am facut prima taietura, oprindu-ne la marcajul facut anterior.

5. Pentru a face taieturi repetate de aceeasi lungime, am fixat cu o clema, un cub, de ghidajul ferastraului cu banda. Aveam nevoie de mai multe taieturi de acest gen, asa ca, folosind acest opritor, timpul necesar realizarii lor a scazut foarte mult. Nu mai trebuia sa facem marcaje pe fiecare scandura in parte si nici sa avem grija la fiecare taietura, sa nu depasim marcajul.

6. Am invartit scandura stratificata si am facut inca o taietura, identica cu prima: aceeasi distanta fata de ghidaj, aceeasi adancime a taieturii (datorita cubului opritor). Am repetat cele doua taieturi la cele patru scanduri stratificate lungi. Ideea era sa nu modificam pozitia ghidajului.

7. Am reglat ghidajul paralel pentru taieturile necesare scandurilor scurte si le-am facut pe toate foarte repede. In momentul acesta, puteam renunta complet la ghidaj pentru a taia capetele nefolositoare.

8. Am facut mai multe taieturi pe mijloc, astfel incat sa putem obtine mai usor decupajul pentru imbinarea la 90 de grade (in capatul scandurilor lungi).

9. Am finalizat decupajele pe mijloc folosind o dalta (in cazul scandurilor stratificate lungi) si decupajele pe partile laterale, cu banzicul (in cazul scandurlor stratificate scurte).

10. Am facut un prim test sa vedem cum se potrivesc scandurile proaspat decupate, si am slefuit cu slefuitorul cu banda partea care urma sa vina pe interiorul celor doua cadre. Din cauza pozitiei acestora, dupa lipire ar fi fost mai greu de slefuit.

11. Am aplicat aracet si am strans foarte bine imbinarile de tip “box joint” avand grija sa pastram unghiul de 90 de grade la colturi. Unghiul de 90 de grade poate fi verificat foarte usor masurand diagonalele (care trebuie sa aiba lungimi egale).

12. Dupa intarirea aracetului, am slefuit suprafetele cu smirghel de granulatie 150 folosind slefuitorul cu banda. Am acoperit cu chit de lemn micile gauri ramase si apoi, dupa uscare, am slefuit excesul cu smirghel fin. La final am tesit muchiile ascutite.

Baza pentru lavoar realizata din placi de MDF
Pentru construirea dulapului baza pentru lavoar am folosit placi de MDF de 18 mm grosime.
1. Am taiat placile la dimensiunile necesare.

2. Am dat forma dulapului parcurgand pasii clasici cand este vorba de realizarea unui mic mobilier pentru baie din MDF:
- am dat gauri pentru fixarea placilor in suruburi
- am adancit gaurile pentru a ingropa capetele suruburilor
- am aplicat adezivul pe muchiile placilor
- am fixat placile cu suruburi 4 x 40 mm

3. Am facut marcajele pentru realizarea decupajului pentru lavoar.

4. Am fixat cu cleme 3 resturi de placi de MDF pentru a obtine un sablon pentru decuparea blatului cu freza de copiere cu rulment.

5. Am realizat decupajul cu ajutorul frezei de copiere.

Acesta este decupajul obtinut pentru ascunderea tevilor de scurgere in spatele dulapului baza pentru lavoar.

6. Am taiat placi de 18 mm grosime pentru usile din MDF ale dulapului.

7. Am facut prima asamblare a dulapului si a picioarelor din lemn stratificat de frasin.

In esenta cam asa ar trebui sa arate forma finala a dulapului baza pentru lavoar:

8. In acelasi timp am dat si gaurile pentru balamale, le-am fixat pe peretii dulapului si am montat usile din MDF.

9. Dupa asamblarea elementelor componente, am realizat ca dulapul mai are nevoie de o mica fasie de MDF pe spate pentru a-i oferi mai multa stabilitate si rezistenta:

10. Voi prezenta succint finisajul final, pentru ca este prezentat mai pe larg procesul de finisare si vopsire a MDF-ului intr-un articol mai vechi. Inainte de aplicarea grundului si vopselei:
- am slefuit usile din MDF pe muchii, pana cand suprafata a ramas fina, fara urme de circular
- am tesit manual muchiile ascutite
- in cazul dulapului, am acoperit gaurile cu chit bicomponent, am slefuit fin toate partile laterale si am rotunjit manual muchiile

La final am aplicat cate un strat de grund pe baza de apa. Dupa uscarea grundului am slefuit suprafetele cu smirghel de granulatie 320 pentru ca suprafata sa devina foarte fina. Dupa ce am sters praful cu o carpa am aplicat stratul de:
- lac pe baza de apa (pe cele doua cadre din lemn stratificat de frasin cu imbinari de tip “box joint”) si

- vopsea alba (pe dulapul baza pentru lavoar si usile din MDF)


Dupa uscarea lacului si vopselei, am asamblat din nou partile componente: usile si cele doua cadre din lemn. Rezultatul final:





Am primit si pozele dupa ce a ajuns la destinatie:

