Cred ca totul porneste de la felul nostru de a fi. Cel putin o data la 2 luni, schimbam complet aspectul camerelor: mutam fotolii, canapele, patuturi, dulapuri, schimbam locul covoarelor. Inclusiv ghivecele cu plante decorative sunt mutate in diverse alte locuri. Ne plictisim destul de repede de un aranjament si, faptul ca modificam atat de des, ne face sa ne simtim foarte bine, macar o perioada.
Asa a fost si in cazul acestei bancute pentru holul de la intrare, foarte utila de altfel, dar care de ceva vreme era la fel. Intr-un fel vroiam sa scapam de ea, sa o inlocuim cu alta sau cu un alt corp de mobilier mai interesant, dar parca niciodata nu eram convinsa ca vreau intr-adevar sa o inlocuiesc. Cu siguranta ma plictisisem si vroiam altceva. Atunci a aparut ideea de a-i schimba culoarea, lucru nu tocmai usor de facut, dar realizabil, tinand cont de faptul ca este lemn si nu pal.

Nu era usor pentru simplul fapt ca bancuta este facuta in intregime doar din baghete de fag lipite intre ele, fara nici un surub sau demontabil, era grunduita cu grund pe baza de apa ICA si lacuita cu lac acrilic incolor mat ICA cu grad de luciu 10 potrivite pentru mobilier de interior.
Pentru a-i schimba culoarea, grundul si lacul trebuiau curatate, si abia apoi aplicata culoarea, fie ca era vorba de bait sau vopsea. Cum baitul pe baza de apa este mai frumos decat vopseaua, pentru ca pastreaza aspectul fibrei, am renuntat la ideea de vopsea (desi ar fi fost mult mai usor, si mi-ar fi luat mai putin timp).
Am slefuit fiecare bagheta de fag, pe toata lungimea si la imbinarea de baghete. Cu blatul a fost mai usor, dar nu am insistat foarte mult. Vroiam sa las pe alocuri suprafete acoperite cu grund, pentru ca baitul sa nu coloreze uniform bancuta. Vroiam sa obtin un aspect vintage, cu zone sterse, cu urme de slefuiri, diverse pete care nu si-ar fi avut locul pe un corp de mobilier perfect.


Am aplicat culoarea (am folosit bait wenge, dar daca iti doresti o alta culoare, o poti obtine amestecand baituri in culorile de baza pana cand obtii nuanta dorita) si deja bancuta arata pe gustul meu. Au urmat pasii clasici cu grund pe baza de apa, lac incolor pe baza de apa cu grad de luciu 10 gloss si, dupa ultima slefuire cu foaie de smirghel de granulatie 320, am aplicat si ultimul strat de lac mat acrilic.



Asta este de fapt motivul pentru care voi alege intotdeauna mobilierul din lemn, in locul pal-ului: este usor de modificat. Te plictisesti, modifici!


Nu uitati sa ne urmariti si pe pagina de Facebook pentru a fi la curent cu noile proiecte DIY!