Bancuta din lemn de fag reconditionata

schimbarea culorii lemnului din natur in wenge

Cred ca totul porneste de la felul nostru de a fi. Cel putin o data la 2 luni, schimbam complet aspectul camerelor: mutam fotolii, canapele, patuturi, dulapuri, schimbam locul covoarelor. Inclusiv ghivecele cu plante decorative sunt mutate in diverse alte locuri. Ne plictisim destul de repede de un aranjament si, faptul ca modificam atat de des, ne face sa ne simtim foarte bine, macar o perioada.

Asa a fost si in cazul acestei bancute pentru holul de la intrare, foarte utila de altfel, dar care de ceva vreme era la fel. Intr-un fel vroiam sa scapam de ea, sa o inlocuim cu alta sau cu un alt corp de mobilier mai interesant, dar parca niciodata nu eram convinsa ca vreau intr-adevar sa o inlocuiesc. Cu siguranta ma plictisisem si vroiam altceva. Atunci a aparut ideea de a-i schimba culoarea, lucru nu tocmai usor de facut, dar realizabil, tinand cont de faptul ca este lemn si nu pal.

bancuta din lemn masiv de fag realizata pentru holuri de intrare, dar care poate fi folosita si pe post de mic mobilier pentru o camera de copii
Bancuta din lemn de fag natur

Nu era usor pentru simplul fapt ca bancuta este facuta in intregime doar din baghete de fag lipite intre ele, fara nici un surub sau demontabil, era grunduita cu grund pe baza de apa ICA si lacuita cu lac acrilic incolor mat ICA cu grad de luciu 10 potrivite pentru mobilier de interior.

Pentru a-i schimba culoarea, grundul si lacul trebuiau curatate, si abia apoi aplicata culoarea, fie ca era vorba de bait sau vopsea. Cum baitul pe baza de apa este mai frumos decat vopseaua, pentru ca pastreaza aspectul fibrei, am renuntat la ideea de vopsea (desi ar fi fost mult mai usor, si mi-ar fi luat mai putin timp).

Am slefuit fiecare bagheta de fag, pe toata lungimea si la imbinarea de baghete. Cu blatul a fost mai usor, dar nu am insistat foarte mult. Vroiam sa las pe alocuri suprafete acoperite cu grund, pentru ca baitul sa nu coloreze uniform bancuta. Vroiam sa obtin un aspect vintage, cu zone sterse, cu urme de slefuiri, diverse pete care nu si-ar fi avut locul pe un corp de mobilier perfect.

grundul pe baza de apa a fost slefuit intr-o mica masura pentru a permite obtinerea aspectului invechit al lemnului si pentru ca bancuta sa se potriveasca cu celelalte corpuri de mobilier din lemn din hol
Detaliu cu aspectul rustic obtinut dupa colorarea bancutei
grundul acrilic nu a fost slefuit suficient, pentru a obtine aspectul invechit al lemnului de fag din care a fost facuta bancuta
Detaliu cu aspectul obtinut dupa colorarea cu bait wenge

Am aplicat culoarea (am folosit bait wenge, dar daca iti doresti o alta culoare, o poti obtine amestecand baituri in culorile de baza pana cand obtii nuanta dorita) si deja bancuta arata pe gustul meu. Au urmat pasii clasici cu grund pe baza de apa, lac incolor pe baza de apa cu grad de luciu 10 gloss si, dupa ultima slefuire cu foaie de smirghel de granulatie 320, am aplicat si ultimul strat de lac mat acrilic.

bancuta reconditionata a fost transformata din lemn natur in lemn cu aspect rustic potrivit cu mobilierul holului
Marea transformare din natur in wenge
bancuta de hol cu loc pentru depozitarea incaltamintei este perfecta pentru incaltamintea copiilor
Aspectul final al bancutei
dupa slefuire am colorat bancuta pentru incaltaminte cu bait wenge pe baza de apa
Bait wenge pe baza de apa folosit pentru colorarea bancutei

Asta este de fapt motivul pentru care voi alege intotdeauna mobilierul din lemn, in locul pal-ului: este usor de modificat. Te plictisesti, modifici!

bancuta din lemn masiv de fag care face parte din mobilierul nostru de hol a fost reconditionata
Inainte de transformare
schimbarea culorii lemnului din natur in wenge in cazul bancutei nostre pentru holul de la intrare
Dupa transformarea din natur in wenge

Descopera proiectele noastre de reconditionare de mic mobilier de interior sau mobilier de exterior, cat si proiectele de reconditionare a usilor de interior!

Nu uitati sa ne urmariti si pe pagina de Facebook pentru a fi la curent cu noile proiecte DIY!

Lasa un raspuns