Balustrada lemn Dedeman pentru scara interioara

Balustrada din lemn cu stalpi strunjiti cumparati din Dedeman

Balustrada “tip” din lemn, de la Dedeman este una dintre cele mai cautate modele de balustrada. Acest lucru se datoreaza:

  • pretului redus al elementelor necesare pentru montarea acesteia
  • timpului redus pentru montaj. Majoritatea echipelor de montaj sunt obisnuite cu acest model
  • accesibilitatii elementelor. Sunt foarte multe magazine Dedeman raspandite in toata tara
  • timpului redus pentru obtinerea unui produs final. Elementele necesare sunt gata strunjite, respectiv frezate
  • aspectului deosebit.

Urmareste ultimele filme postate pe YouTube si nu uita sa te abonezi la canalul nostru pentru a fi la curent cu cele mai noi proiecte DIY:

Noptiere in stil mid-century modern din MDF vopsit si stejar masiv

Una dintre lucrarile noastre mai vechi, a fost montarea unei astfel de balustrade din lemn masiv, din balustri strunjiti cumparati de la Dedeman. De fapt, am folosit toate elementele necesare unei balustrade pentru scara interioara din magazinul Dedeman. Si aici, ma refer la balustri de capat strunjiti si balustri intermediari strunjiti. Mana curenta a fost folosita pe post de lisa inferioara. Ca esenta, am folosit lemnul de fag.

Daca tot suntem la acest capitol si ai ajuns la pasul in care urmeaza sa montezi o balustrada din lemn masiv, va recomandam sa cititi o postare anterioara. Este vorba despre articolul La ce sa ai grija cand iti montezi (sau ti se monteaza) o balustrada, care iti va fi de mare ajutor. In acest articol am surprins cateva aspecte importante legate de montajul unei balustrade. Acestor aspecte le-ar trebui acordata mai multa atentie in momentul montajului oricarui tip de balustrada din lemn masiv.

Elementele de balustrada din lemn pentru scara interioara, cumparate de la Dedeman

Pentru montarea unei balustrade pentru o scara interioara ai nevoie in esenta de aceleasi elemente ca in cazul oricarei balustrade din lemn masiv: balustri/stalpisori strunjiti/frezati intermediari si de capat, lisa inferioara, mana curenta si suporti de fixare la sol. In cazul nostru, mana curenta se termina intr-un balustru de capat, deci nu am folosit alte elemente de capat. Nu am avut nevoie nici de suporti de balustrada pentru perete.

Daca proiectul dvs. presupune existenta unei maini curente cu prindere pe perete, gasiti pe blogul nostru un model de suport din lemn de stejar. Puteti realiza acest model singuri, din baghete subtiri de lemn, indiferent de esenta lemnului.

Balustrii strunjiti din lemn de fag: intermendiari si de capat

Dar, sa revenim la balustrada noastra. Pana la acest proiect, m-am tot intrebat de ce ai cumpara de la Hornbach stalpisori/balustri strunjiti intermediari si de capat cu 33 lei/bucata, cand la Dedeman gasesti unii asemanatori la 20 lei/bucata.

Am inteles de ce ai face acest lucru, doar cand am inceput sa-i finisez si sa-i montez. Acestea sunt diferentele pe care le-am observat eu:

  • 90% din balustrii strunjiti nu au fetele capetelor coplanare, adica sunt rasuciti
  • cotele sunt respectate +/- 3 mm
  • unghiurile nu sunt corecte sub nici o forma. In functie de unghiul scarilor, se prea poate ca stalpii mari sa nu fie suficient de lungi sau ca mana curenta si lisa inferioara sa nu calce pe partea cu sectiune patrata

Este adevarat ca nu am lucrat cu elemente de balustrada din lemn de la Hornbach, dar par facute cu un pic mai mult bun simt…

Mana curenta si lisa inferioara

Desi beneficiarul a avut mana curenta cumparata, nu am putut sa o folosesc efectiv pe post de mana curenta. Am intors-o cu susul in jos si am folosit-o pe post de suport al balustrilor intermediari strunjiti, in partea de jos. Am folosit mana curenta cumparata pe post de lisa inferioara.

Din acest motiv, a trebuit sa fac eu mana curenta, tot din lemn de fag. Am frezat si un canal pe partea inferioara, pentru a putea acoperi micile diferente aparute intre balustrii intermediari. Balustrii erau strambi si trebuia sa rezolv cumva problema. Canalul din partea inferioara a mainii curente preia diferentele aparute datorita rasucirii balustrilor.

Suport de fixare la sol pentru balustrii de capat

Pe langa balustrii strunjiti, intermediari si de capat si mana curenta, beneficiarul proiectului avea cumparat, tot din magazinul Dedeman, si cate un suport de fixare la sol. Aceste elemente folosesc la prinderea balustrilor de capat in podea. Dar, erau de fapt niste tije filetate sudate de o placuta patrata. Din pacate, aceste elemente au fost atat de bine facute, incat la primul suport a cedat sudura cand am incercat sa insurubez balustrul doar pe jumatate.

Si uite asa, am facut un drum la Dedeman sa intreb unul dintre angajati cum se face, cum se foloseste un astfel de suport de fixare. Am zis ca poate am gresit eu undeva. Raspunsul lor a fost cel putin distractiv: “Pai da si tu gauri mai mari si pune mult lipici, ca nu prea ai cum sa le infiletezi fara sa se rupa”.

Nu mi-a placut deloc ideea de a da gauri mai mari, asa ca am incercat sa gasesc o solutie. Am luat o tija filetata si am prins bine balustrul de masa. Apoi, am “taiat” filetul inainte de a monta stalpul. In felul asta s-a infiletat fara prea mare efort si fara a forta in prinderea de podea. Infiletarea impreuna cu adezivul au intepenit toti stalpii destul de bine.

Taierea filetului interior intr-un balustru de capat strunjit din lemn de fag inainte de montare
Taierea filetului interior la balustrul strunjit de fag

A fost, cu alte cuvinte, o “distractie” generala, iar lucrarea estimata la 4-5 zile s-a intins pe 3 saptamani.

Finisarea balustrilor strunjiti necesari pentru realizarea balustradei din lemn “tip” Dedeman

Slefuirea balustrilor inainte de colorarea cu bait de lemn

Ca idee, balustrii din lemn, cumparati din Dedeman sau alte magazine de bricolaj, necesita slefuire. Slefuirea este obligatorie datorita urmelor de rindea si a celor ramase in urma strunjirii. Aceste urme inestetice se accentueaza dupa colorarea cu bait sau/si dupa lacuire.

Mai multe informatii despre importanta slefuirii lemnului veti gasi in articolul Merita slefuit lemnul inainte de lacuire. Veti vedea aici inclusiv diferentele intre lemnul slefuit si lemnul neslefuit.

Aspectul balustrilor strunjiti din lemn de fag necesari pentru montarea balustradei scarii interioare, dupa aplicarea stratul de bait si grund
Baituirea si grunduirea balustrilor din lemn de fag

Colorarea cu bait pe baza de apa si aplicarea grundului

Dupa colorarea cu bait de lemn este preferabil sa nu slefuiti suprafata chiar daca ramane putin rugoasa. Baitul pe baza de apa ridica fibra lemnului, iar slefuirea dupa uscare va face mai mult rau. Pe alocuri se va slefui si culoarea si suprafata lemnului nu va mai fi colorata uniform. Se aplica mai intai un strat de grund si dupa uscare se slefuieste cu smirghel fin de granulatie 280.

Slefuirea intermediara a balustrilor strunjiti, pentru balustrada interioara din lemn de fag
Slefuirea intermediara a balustrilor din fag
balustrii strunjiti din lemn de fag pentru balustrada tip de la Dedeman sunt aranjati pe masa de vopsit
Balustrii intermediari din fag sunt finisati

Lacuirea balustrilor strunjiti

Suprafata balustrilor devine foarte fina dupa slefuirea grundului cu smirghel fin. Este o suprafata pe care in sfarsit se poate aplica stratul de lac incolor. Lacul se aplica dupa ce ati sters foarte bine, cu o carpa, praful rezultat in urma slefuirii intermediare.

balustrii strunjiti din lemn de fag pentru balustrada tip de la Dedeman sunt aranjati pe masa de vopsit
Lacuirea balustrilor strunjiti din lemn de fag

Finalizarea proiectului de balustrada “tip” din lemn, de la Dedeman, pentru scara interioara: montajul balustradei, acoperirea golului de la podetul de odihna si portita de protectie pentru copii

Balustrada pentru scari interioare, din balustri de fag

Nu insistam foarte mult asupra modului in care am montat toate elementele folosite. Pentru mai multe informatii puteti citi cateva sfaturi generale legate de montajul unei balustrade din lemn masiv. Cert este ca in ciuda tuturor piedicilor pe care le-am intampinat pe parcursul lucrarii, aspectul general este foarte placut. Si inca un lucru important: am reusit sa fixam foarte bine balustrada, astfel incat sa nu se miste deloc.

Balustrada cu elemente din lemn de la Dedeman este montata
Balustrada cu balustri strunjiti, intermediari si de capat, cumparati de la Dedeman
Balustrada din lemn de fag cu stalpi strunjiti, cumparati din Dedeman. prinsi pe lisa
Balustru de capat din lemn de fag
Balustrada din lemn cu stalpi strunjiti cumparati din Dedeman
Balustrada pentru scara interioara cu stalpi strunjiti din lemn de fag

Golul podetului de odihna

O improvizatie a fost acoperirea golului de la podetul de odihna( sau “loc de intoarcere”, cum i se mai spune). Toata lucrarea a fost cu buget tare limitat. Cumpararea catorva balustri in plus s-ar fi simtit destul de mult. Din acest motiv, am ales varianta folosirii unor tije rotunde simple pentru locul de intoarcere:

Acoperirea spatiilor periculoase de langa trepte cu bare rotunde din lemn cumparate de la Dedeman
Mascarea spatiilor periculoase cu tije rotunde din lemn de fag

Portita de protectie sau siguranta pentru copii, din capatul scarilor

Pentru portita de siguranta din capatul scarilor, am folosit cateva scanduri inguste de fag. In cativa pasi simpli am creat-o in asa fel incat sa se potrivesca cu balustrada si sa ofere protectia necesara pentru copii:

  • se fixeaza, in suruburi, o scadura pe perete
  • se creeaza un cadru din lemn care sa se potrivesca ca latime in spatiul dintre balustrada si scandura fixata pe perete
  • am impartit spatiul din interiorul cadrului pentru a afla de cate scanduri avem nevoie pentru a umple cadrul din lemn
  • finisarea portitei se face urmarind aceiasi pasi ca si in cazul balustradei: slefuire, colorare cu bait, grunduire si lacuire
  • am montat balamalele si zavorul
Portita de scari pentru copii, model cu sipci late pentru balustrada noastra
Portita de protectie pentru balustrada

La final, nu pot sa spun decat un singur lucru: indiferent de materialul pe care il ai, daca iti doresti sa faci un proiect deosebit, poti gasi toate resursele necesare pentru a-l putea face. Cam asa s-a intamplat si cu balustrada noastra din lemn, cu elemente achizitionate din magazinul Dedeman. Nu toate au fost perfecte, dar ne-am adaptat pentru un rezultat peste asteptari.

2 Comments on “Balustrada lemn Dedeman pentru scara interioara”

Lasa un raspuns