Aplica de exterior cu led-uri

Pentru ca nu-mi plac deloc corpurile de iluminat de exterior de pe piata, cu atat mai putin ideea de a trage fire pe sub pamant pentru tot felul de stalpisori, am ajuns la concluzia ca cea mai buna varianta ar fi ceva aplicat pe gard, facut de mine, din lemn.

Am inceput prin a desena o schita a corpului, care sa respecte cateva conditii:

1. Fiind montat pe gard, la aproximativ 1.8m inaltime, trebuie sa aiba elementul de iluminat un pic indreptat in jos, pentru a nu te orbi cand te uiti inspre el.

2. Sa fie suficient de mare astfel incat sa pot monta banda de 10W pe un corp, astfel nefiind nevoie de foarte multe corpuri de iluminat pentru a vedea binisor oriunde in curte.

3. Sa aiba o forma destul de “aplecata” astfel incat sa nu balteasca apa pe el.

4. Apa care ar putea ajunge inauntru sa nu ajunga la partea electrica, pentru ca banda cu led-uri pe care am avut-o la indemana nu era siliconata. Deasemenea, apa intrata trebuie sa aiba pe unde iesi afara.

5. Sa fie suficient de usor de facut si sa nu necesite cine stie ce material.

6. Daca se poate sa arate si binisor, cu atat mai bine.

Un pic de desen, un pic de geometrie (cu ceva eforturi de memorie, dar a mers pana la urma) si un pic de cautat prin “gunoaie” si am ales scandurile necesare. Am folosit lemn de stejar pentru ca are o rezistenta acceptabila la conditiile de exterior, atata timp cat e tratat cu impregnant anti-mucegai si lacuit.

schita pe care o voi folosi pentru realizarea elementelor din lemn
Schita corpului de iluminat exterior
am folosit o scandura de stejar pentru ca lemnul de stejar este mult mai rezistent la exterior decat alte esente
Schita si scandura de stejar necesara realizarii corpului de iluminat
am adus scandurile la dimensiunile necesare pentru realizarea corpului de iluminat
Scandurile dimensionate din care voi realiza corpul de iluminat

Am indreptat toate scandurile pe toate fetele, ca de obicei, si am ajuns la partea de gandire ca sa vad ce si unde trebuie sa fac in unghi (am ales unghiul de 22.5 grade pentru ca e destul de usor de setat pe toate aparatele). La sfarsit am dat peste sentimentul ala de satisfactie suprema cand iti iese in realitate asa cum ai desenat pe hartie 🙂

pentru a obtine unghiul necesar, am rindeluit scandura folosind ghidajul in pozitie oblica
Obtinerea unghiului calculat prin rindeluire
scandurile au fost rindeluite in unghi si se potrivesc foarte bine
Cele trei scanduri necesare se potrivesc perfect

Mai lipsea doar partea de plexiglas, pentru care trebuia sa decupez niste canale:

am facut mici canale frezate in scandura din lemn pentru a fixa cat mai bine bucata de plexiglas
Canalele decupate pentru fixarea plexiglas-ului
am taiat placa de plexiglas la dimensiunea necesara pentru a putea fi glisata in canalele frezate
Taierea placii de plexiglas la dimensiunea necesara
placa de plexiglas se potriveste perfect in canalele frezate in scanduri
Fixarea placii de plexiglas

Lungimea trebuia sa fie de 35 cm, iar scandurile mele aveau cam 85 cm lungime. Asa ca am facut 2 corpuri de iluminat.

Aveam nevoie de niste capace pentru lateral. Cel mai simplu a fost sa desenez pe o scandura cu creionul in jurul capatului si apoi sa tai pe contur.

am facut marcaje pentru a taia perfect capacele laterale ale corpului de iluminat
Marcaj pentru decuparea capacelor corpului de iluminat

Am mai facut si cate o gaura in spate, pentru fir si 4 gauri in partea de jos, ca sa se scurga apa in caz ca intra totusi, desi planul era sa pun un cordon de silicon pe marginea plexiglas-ului.

am dat gauri pentru scurgerea apei in eventualitatea in care totusi apa ar ajunge in interiorul corpului de iluminat exterior
Gaurile date pentru fir si pentru scurgerea apei
am dat o gaura pentru fir, in spatele corpului de iluminat exterior
Gaura data pentru fir

A urmat niste smirghel, niste bait si lac si gata partea de lemnareala.

Pentru partea electrica am folosit ca suport o scandurica de 8 mm grosime pe care am lipit cate 3 bucati de banda cu led-uri 5050 de 30 cm lungime (6 elemente de cate 3 led-uri). Cand sa le lipesc, hop problema: letcon-ul avea capatul consumat aproape de tot. Asa ca, roman adevarat, am folosit o sarma! Ce-i drept sarma de cupru cu sectiune de 10 mm patrati, dar tot sarma ii spune.

am folosit o bucata de sarma de cupru pentru letcon
Rola din care am folosit o bucata de sarma de cupru
pentru ca letcon-ul avea capatul terminat, am folosit o bucata de sarma de cupru pe care am taiat-o dintr-o rola mai mare
Sarma de cupru folosita pentru ca letcon-ul avea capatul consumat

Led-urile prinse de scandura suport: din pacate nu am decat o poza mai veche cu o alta scandura, de la o alta mestereala, dar e suficienta sa-si poata face omul o idee:

am lipit cate 3 bucati de banda cu led-uri 5050 de 30 cm lungime (6 elemente de cate 3 led-uri)
Led-urile prinse pe o scandura suport
pentru ca lumina sa nu bata drept, scandura cu leduri a fost prinsa, in interiorul corpului de iluminat, in unghi
Scandura a fost prinsa in unghi

Se poate vedea in a doua poza cum am prins scandura la un mic unghi, ca sa respecte conditiile initiale, sa nu bata drept.

Capsele de peste fire sunt destul de importante, tin totul mult mai fix, micsorand astfel posibilitatea de dezlipire a contactelor. In poza asta nu se vede, dar la corpurile de exterior pe care le-am facut acum am capsat inclusiv banda din loc in loc pentru ca lipiciul ala de pe spate se strica destul de usor.

Rezultatul final:

am montat pe gardul din bca corpul de iluminat cu leduri
Corpul de iluminat cu led-uri a fost montat

Concluzii:

1. prinderile in suruburi de sus nu sunt deloc bine gandite, aia e sursa sigura de apa inauntru. Din pacate nu am avut timp sa incleiez imbinarea respectiva, din cauza asta am apelat la suruburi. Chiar si una dintre laterale merge incleiata, plexiglasul se poate trage usor in cealalta parte.

2. Ar fi fost bine sa imbrac interiorul in staniol, s-ar fi reflectat si lumina care deocamdata se pierde. Totusi, led-urile fiind directionale, pierderea nu este prea mare.

3. Scandura de deasupra trebuia sa fie mai lunga in ambele parti, sa vina peste laterale, mutand astfel imbinarea in lateral, nu sus.

4. Cele 3 bucati de banda din fiecare corp de iluminat trebuiau puse in paralel, nu in serie. Asa cum sunt puse acum, in cazul in care prima bucata se strica, nu va mai functiona niciuna. Daca se strica a doua, nu va mai merge decat prima.

4. Lumina este foarte ok, cele 2 corpuri luminand binisor curtea pe 1/4 din suprafata.

5. Pentru prima incercare, avand in vedere ca am facut 2 intr-o treime de zi, sunt destul de multumit de ele. Urmeaza sa pun si siliconul.

6. Mai e ceva de lucru la partea cu aspectul: imbinarile sa iasa perfect, mai putine suruburi vizibile. Si, cel mai important, suportul pe care sta trebuie finisat, dar pentru tencuit si finisat garduri o sa postez mai la vara ðŸ™‚

Ce am uitat sa mentionez este partea de alimentare, pentru care am folosit o sursa de pc atx. Ca sa fie pornita atunci cand e bagata in priza trebuie conectat firul verde cu unul negru pe mufa mare care ar trebui sa intre in placa de baza. Alimentarea led-urilor se face din orice mufa de hdd, plusul pe un fir galben iar minusul pe fir negru. Sursa este de 400W iar pe 12V are maxim 18 A, adica mult peste ce consuma cele 2 corpuri (aproximativ 2.5 A). De mentionat ca nu e deloc bine sa fie pornita sursa fara sarcina, se va arde destul de repede.

Update cu mici precizari privind sursa: Am folosit sursa de pc din doua motive: primul este disponibilitatea, pentru ca doar asa ceva aveam la indemana, iar al doilea este pretul: la amperaj comparabil o sursa dedicata pentru led-uri costa 250-300 lei, fata de 50 lei o sursa de pc. Intr-adevar, sursa de pc este un pic mai mare, dar daca ai unde sa o pui eu zic ca e mult mai avantajos. Iar partea cu arsul este valabila doar daca nu are sarcina, in rest merge super. A mea a functionat 1 an pe 60 cm banda led 5050 si e buna in continuare.

One Comment on “Aplica de exterior cu led-uri”

Lasa un raspuns