Alte usi de apartament reconditionate

nuanta manerului este bronz, asortata cu nuanta usii de dupa reconditionare

Am vazut ca articolul despre usi reconditionate a avut succes. Asa am decis sa revin cu o varianta ceva mai cuprinzatoare. As vrea ca in acest articol sa includ si micile trucuri pe care le-am mai invatat de-a lungul timpului. Aceste trucuri iti salveaza foarte mult timp. In acelasi timp, elimina o mare parte din riscul de a strica usa.

Urmariti si alte proiecte DIY pe canalul nostru de YouTube. Nu uitati sa va abonati pentru a fi la curent cu cele mai noi idei. Cu siguranta va vor incanta privirea!

Polite decorative pentru carti – un design deosebit pentru amenajari moderne

In general unele usi vechi de apartament trebuie reconditionate din diferite motive:

  • lacul cu care usile au fost protejate nu a fost aplicat uniform
  • exista diverse zone in care lacul aplicat anterior se scursese (au ramas acele picaturi de lac, uscate)
  • suprafata usii este zgariata
  • lacul are un aspect invechit
  • furnirul de fag sau stejar este exfoliat
  • pe alocuri furnirul este dezlipit
  • baghetele cu care sunt fixate geamurile usilor (de baie sau de bucatarie) nu au fost slefuite inainte de a fi protejate cu lac
  • geamul este invechit si trebuie schimbat
  • feroneria usilor este invechita

Usile pe care le-am reconditionat de aceasta data nu erau intr-o stare prea avansata de degradare, dar tot au avut nevoie de mici retusuri.

usa de apartament a fost dezechipata si pregatita de slefuire pentru a fi reconditionata
Usa de apartament inainte de reconditionare
aspectul vechi al lacului unei usi de apartament evidentiat si de micile zgarieturi
Suprafata usii avea mici zgarieturi si alte urme de uzura, iar lacul arata invechit
exfolierile furnirului in partea de jos, a unei usi de apartament
Furnirul avea mici exfolieri la marginea de jos a usii

Va prezentam in continuare pasii pe care ii urmam, in general, in cazul procesului de reconditionare al unor usi vechi de apartament:

Inlaturarea geamurilor usilor ce urmeaza a fi reconditionate

Ca si la cealalta usa, am inceput prin a da jos geamul. Aici sunt trei aspecte de luat in considerare:

  • inlaturarea baghetelor din lemn cu care sunt prinse geamurile usilor vechi
  • inlaturarea geamului vechi al unei usi de reconditionat
  • numerotarea baghetelor de fixare ale geamurilor usilor de apartament

Inlaturarea baghetelor din lemn cu care sunt prinse geamurile usilor vechi

Pentru a putea scoate baghetele geamurilor unei usi vechi, fara sa se rupa, este nevoie de rabdare si putina atentie. Tototdata este nevoie si de putina experienta de a recunoaste cum se simte o bucata de lemn care ar putea plezni. Aceasta experienta nu o poti capata decat stricand, in timp, multe lucruri.

In cativa pasi usori, poti scoate geamul usii pe care doresti sa o reconditionezi, fara prea mari probleme:

  • se alege una din cele doua baghete mai lungi
  • se trage incetisor de ea din dreptul cuiului cu care este fixata

Daca are mai multe cuie, bagheta se trage pe rand din dreptul fiecarui cuisor putin cate putin, pana cand cuiul iese din usa. Fiind curbata, bagheta ar trebui sa iasa destul de usor tragand in sus.

Dupa scoaterea primei baghete, o latura este libera. De aici incolo baghetele se scot pe rand, fiind mult mai usor decat la prima.

Inlaturarea geamului vechi al unei usi de reconditionat

Cand avem toate baghetele de pe o parte scoase, se poate scoate geamul din golul usii de reconditionat. Scoateti-l cu multa grija, pentru a nu-l sparge. Cel putin, nu inainte de a-l masura. Se masoara cu atentie, pentru a avea cotele necesare in cazul in care comandati un geam nou. Dupa scoaterea geamului se trece la scoaterea baghetelor de pe cealalta parte, repetand procedeul de la primele baghete.

Am scos baghetele si geamul de pe usa de apartament avand mare grija sa nu le stric
Geamul vechi si baghetele scoase cu grija de pe usa

Numerotarea baghetelor de fixare ale geamurilor usilor vechi de apartament

Atentie! E bine ca pe spatele fiecarei baghete cu care se fixeaza geamul usilor vechi sa notam de unde am scos-o. Este foarte putin probabil sa se potriveasca in alt loc. Conventia pe care am folosit-o eu, a fost sa notez un B pentru baghetele de pe partea pe care sunt insurubate balamalele. Fiecare bagheta mai are si codul pozitiei notat pe spate (S-sus, St-stanga, D-dreapta, J-jos). Baghetele usii noastre, notate, arata cam asa:

baghetele unei usi reconditionate, care fixeaza geamul, numerotate in functie de pozitiile din care au fost scoase
Pe spatele baghetelor am notat pozitia fiecareia pentru a se potrivi bine la montaj

Demontarea feroneriei de pe usile vechi inainte de reconditionare

Urmeaza demontarea feroneriei de pe usa veche de apartament:

  • broasca usii de reconditionat
  • balamalele usii
  • manerele usii

Si aici este nevoie de rabdare. Unele dintre suruburile cu care este fixata feroneria, pot fi uzate. Asadar, aceste suruburi sunt greu de scos.

Daca observi ca la vre-unul dintre suruburi s-a largit gaura sau ca a crapat lemnul, trebuie neaparat reparat.

Pentru reparatiile gaurilor stricate, noi procedam in felul urmator:

  • folosim un burghiu de 8 mm cu care dam o gaura (in gaurile largite)
  • lipim cu adeziv poliuretanic un cep din lemn de fag pentru a le acoperi
  • slefuim bine locul respectiv

Facem reparatiile de genul acesta inainte de slefuire. Chiar daca atingem din greseala usa cu adeziv poliuretanic, acesta se va curata la slefuit si nu se va pata.

Broasca usii de reconditionat

Pentru a schimba broasca veche este preferabil sa o iei cu tine prin magazine. Este bine sa cauti un model care sa aiba aceleasi cote intre maner si cheie, respectiv intre fata broastei si maner. Este preferabil sa fie un model identic, cu acelasi tip de fata. Si asta, pentru a nu fi nevoit sa decupezi o alta adancitura pe muchia usii. La multe usi din apartamentele “comuniste”, broasca este de 42,5 x 72 mm. Se gaseste in magazinele de bricolaj si este produsa de Yale. Am inteles ca au cumparat Urbis-ul, firma care facea broastele pe vremea cand au fost fabricate usile.

am demontat feroneria veche de pe usa care urmeaza sa fie reconditionata
Feroneria veche scoasa de pe usa arata foarte urat

Balamalele usii

Schimbarea tocului nu prea renteaza, avand in vedere costul total al reconditionarii usii comparativ cu achizitionarea uneia noi. De aceea, este preferabil sa lasam balamalele vechi, balamale care isi fac treaba foarte bine. Conditia este sa fie fixate corect la loc. Si aici se poate observa importanta etapei de reparare a gaurilor.

Balamalele usilor reconditionate se curata de vopseaua veche si apoi se revopsesc. Noi le curatam cu smirghel de granulatie 80 pentru ca procesul sa dureze cat mai putin. Daca stratul de vopsea veche este foarte gros, il curatam cu o dalta si apoi slefuim putin. Apoi, aplicam doua straturi de vopsea pentru suprafete metalice. Se gaseste vopsea spray in orice magazin de bricolaj. Este foarte usor de folosit si se aplica foarte rapid.

Manerele usii

Se demonteaza si manerele. Se chituiesc bine gaurile de la suruburile cu care au fost prinse sildurile vechi. Este preferabil sa alegeti un model care sa acopere respectivele gauri.

Dupa aceasta etapa, ar trebui sa avem o foaie de usa goala, fara nimic ramas pe ea, tocmai buna de slefuit.

Curatarea lacului vechi de pe suprafata usilor de reconditionat

La slefuire, in functie de aparatul disponibil, trebuie sa avem foarte multa rabdare sau extrem de multa rabdare. De exemplu, cu un Black & Decker ka 191 ek, care are o raza de 5 mm oscilatie merge de 2-3 ori mai repede fata de un Worx cu raza de oscilatie de 3 mm.

Procesul este lent. Hartia abraziva se incarca foarte repede cu lacul vechi. Nici nu putem sa intram prea agresiv in lemn pentru ca exista riscul sa trecem de stratul de furnir. In cazul in care ai destula rabdare, vei avea la final o usa perfect curatata. Vei avea o usa cu un furnir de fag sau stejar cu desen destul de frumos, numai bun de baituit.

Sa nu uiti de muchii, unde va trebui sa insisti destul de mult. Muchiile usilor vechi de apartament sunt acoperite cu un furnir mai grosut, de 2.5 mm, care are niste urme ingrozitoare de abric. Totusi, cu multa grija, se poate aduce la un stadiu suficient de drept incat sa nu fie o problema.

Muchiile ascutite se slefuiesc manual cu o coala de smirghel de granulatie 120. Se slefuiesc putin, nu foarte mult, cat sa nu mai fie taioase si sa nu exista riscul ca lacul sa crape.

muchiile usii de bucatarie nu au fost slefuite deloc la fabricarea usii
Muchiile usii de bucatarie aratau foarte rau inainte de reconditionare

Lipirea furnirului dezlipit

S-ar putea ca, la slefuire, sa se mai desfaca fetele de pe fagure, mai ales in partea de jos. In cazul asta, noi folosim un adeziv de montaj, pe baza de apa. Este un adeziv acrilic, pe care il aplicam cu atentie, astfel incat sa se prinda bine fetele la loc. Lipitura se strange cu cleme sau cu clesti, in functie de locul unde este dezlipit furnirul.

Chituirea defectelor unei usi vechi de apartament

Dupa ce terminam cu slefuirea grosiera, adica cu eliminarea lacului si a eventualelor defecte ce pot fi slefuite, chituim crapaturile si zonele mici cu furnir rupt.

La partea de chituire am facut o greseala la inceput: am folosit chit alb de lemn. Chitul folosit la umplerea micilor imperfectiuni, trebuie sa fie o nuanta putin mai inchisa fata de culoarea finala. Aceasta regula este valabila la aproape orice lucrare cu lemn.

Micile defecte ale unei usi vechi de reconditionat au fost chituite cu un chit gresit, de culoare deschisa
Mici defecte chituite cu chit alb
una dintre usile reconditionate a fost chituita cu chit maro ramforsat cu fibre
Reparatia corecta facuta cu chit maro ramforsat cu fibre
slefuirea finala la reconditionarea usilor vechi de apartament este mult mai usoara daca intindem chitul foarte bine cu ajutorul unui spaclu
Am intins chitul cu un spaclu, astfel incat a ramas foarte putin in exces, usurand astfel slefuirea finala

Dupa uscarea chitului, facem inca o trecere cu smirghel fin, de granulatie 180, pentru a obtine o suprafata foarte neteda..

Slefuirea baghetelor de fixare ale geamurilor usii

Am slefuit si baghetele geamurilor. Era evident ca nu fusesera niciodata slefuite. Urmele de rindea erau absolut evidente.

Le-am facut si o mica imbunatatire. Am facut cate o mica tesitura pe muchii pentru ca:

  • ajuta in primul rand din punct de vedere estetic
  • baghetele sunt mai rezistente (lacul de pe colturi este foarte sensibil si se poate deteriora la o atingere foarte usoara)
  • la suprafata de contact a baghetei cu geamul, se poate aplica chit. Nu va mai avea acel zgomot de zornait al geamului, tipic pentru usile vechi din apartamente
aspectul baghetelor de la geamul usii de bucatarie a fost imbunatatit prin slefuire
Aspectul baghetelor s-a imbunatatit radical dupa slefuire

Usi reconditionate cu bait pe baza de apa

A urmat baituirea. Am ales un bait pe baza de apa de culoare facuta “custom”. Daca sunteti interesati, gasiti un mic articol in care aratam cum obtinem diverse culori de baituri pe baza de apa, pornind de la culorile de baza.

Pentru aplicarea baitului pe baghete am folosit un burete. Suprafata baghetelor este suficient de mica, incat sa poata fi colorata astfel.

La usi nu puteam folosi aceeasi metoda. Ar fi ramas dare destul de urate. Asa ca am aplicat baitul cu pistolul, inecand practic usa in bait. Dupa cateva secunde am sters usa cu o carpa in lungul fibrei. De obicei stergem baitul dupa 30 de secunde, pentru ca lemnul sa aiba timp sa traga totusi culoare.

A rezultat o baituire aproape perfecta, uniforma, fara niciun fel de dara ramasa de la aplicarea baitului. Au mai fost mici probleme in locurile unde adezivul cu care a fost lipit furnirul (in fabrica) patrunsese pana pe partea cealalta. In aceste zone culoarea iese mai stearsa, nu la fel de intensa.

una dintre cele 4 usi reconditionate, usa de bucatarie a fost curatata de vopsea si pregatita de finisare cu bait si lac
Usa pregatita de finisare cu bait si lac acrilic
una dintre cele patru usi reconditionate prin colorare cu bait pe baza de apa
Baitul aplicat cu pistolul si sters cu o carpa pentru a elimina excesul

Protejarea unei usi reconditionate cu grund pe baza de apa

A urmat un strat generos de grund pe baza de apa. Grundul/lac ICA Iridea pe baza de apa este potrivit pentru obiecte din lemn, de interior.

L-am dat in cantitate mare pentru a-l putea slefui fara sa existe riscul sa slefuim si din culoare. Tototdata, usa reconditionata este mai bine protejata.

Si in cazul usilor reconditionate, ca si in cazul blaturilor din lemn masiv, aplicam doua straturi de grund pe muchii. De fiecare data cand aplicam grund sau lac pe cate o fata, aplicam mai intai un strat pe muchii. In felul acesta, muchiile vor fi mai rezistente.

Slefuirea intermediara cu smirghel fin

Dupa uscarea grundului slefuim suprafetele usilor reconditionate cu smirghel de granulatie 320. Suprafata devine foarte fina. Praful rezultat in urma slefuirii se sterge foarte bine cu o carpa uscata, inainte de aplicarea lacului incolor.

Protejarea unei usi reconditionate cu lac incolor

Am aplicat si stratul final de lac incolor. Am folosit un lac pe baza de apa cu intaritor, cu grad de luciu relativ redus (10%). Si in acest caz am folosit un lac acrilic pe baza de apa ICA. Acum nu mai trebuie decat sa astepti sa se usuce pentru a putea monta feroneria si geamul.

aspectul final al uneia dintre cele doua usi reconditionate de apartament dupa aplicarea lacului incolor pe baza de apa
Aspectul final al usii de apartament reconditionata

Montajul feroneriei (balamale, broasca si manere) pe usi proaspat reconditionate

Am fixat balamalele la loc, in suruburi.

Broasca noua s-a potrivit aproape perfect in locasul vechi. Placuta frontala a noii broaste era putin mai lata. Asa ca, a trebuit curatat locasul vechi cam 1/4 mm, cu ajutorul unei dalti.

Urmeaza montajul manerelor. Este foarte greu sa-ti dai seama ce maner s-ar potrivi pe usa reconditionata, vazand multe modele insirate pe un raft in supermarket. Noi am ales o varianta mai exacta: am cumparat patru manere care ne lasau senzatia ca ar arata bine. Am avut grija sa luam niste modele la care cutia se poate desface fara sa fie deteriorata, pentru a putea returna modelele care nu se potriveau.

Am pozitionat cate un maner din fiecare model pe usa si am ales unul dintre ele. Pe cele trei ramase le-am pus cu grija la loc in cutiile lor. Pana la urma, cineva le va cumpara si nu as vrea sa primesc injuraturi ca am dus inapoi un maner zgariat, chiar daca nu as putea afla vreodata lucrul asta. Am returnat cele trei manere la supermarket si am cumparat in locul lor alte manere din modelul ales. Surpriza neplacuta a fost cand a trebuit sa merg in alt magazin, pentru ca in respectivul se vandusera toate manerele din modelul ales de mine.

Pana la urma am ales modelul mai patratos, de culoare bronz. Se potrivea cel mai bine cu nuanta maro a usii reconditionate.

Daca doresti un maner cu adevarat deosebit, poti alege dintr-o mare varietate de seturi de manere cu rozeta si cheie, cu finisaj cromat, satinat, vopsit, nichelat, argintat sau auriu. Sunt absolut minunate si se potrivesc perfect pe usi de interior din lemn masiv sau pe usi furniruite (finisate cu bait si lac incolor, pentru ca fibra lemnului sa fie vizibila).

manerele se testeaza prin amplasarea pe usa gata reconditionata
Unul dintre manerele testate, pozitionat pe usa gata reconditionata
vechile urme ale manerelor trebuie sa fie acoperite complet de noile manere
Am testat diferite culori si forme de manere, cu conditia sa acopere complet vechile urme
nuanta manerului este bronz, asortata cu nuanta usii reconditionate
Manerul pe care l-am ales a fost un model patratos, de culoare bronz, potrivita cu nuanta usii de dupa reconditionare

Montajul geamurilor in golul unor usi reconditionate

Noi am decis inlocuirea geamurilor celor 4 usi reconditionate cu unele noi, pentru ca cele vechi erau cam demodate. Pentru usile de la baie, bucatarie si debara am ales un geam simplu, sablat. Geamul sablat chimic este mai rezistent si mai usor de curatat fata de cel sablat mecanic. Pentru usa de la sufragerie am ales un geam cu model geometric. Se numeste kilim sau ceva de genul asta.

Am masurat fiecare geam in parte si am comandat geamurile cu fix aceleasi dimensiuni, pentru a fi sigur ca intra cum trebuie in golurile celor 4 usi reconditionate.

La fixarea geamului nu am avut probleme:

  • se fixeaza baghetele pe una dintre parti, inlocuind cuisoarele vechi cu unele noi, putin mai groase (pentru a sta fixe in gaurile vechi)
  • se pozitioneaza geamul in usa
  • se fixeaza baghetele de pe cealalta parte.

Baghetele se fixeaza foarte usor daca le potrivim pe toate inainte de a le introduce in golul de geam. Formam mai intai un dreptunghi pe care il fixam in golul de geam, urmand apoi sa batem cuisoarele. In caz contrar, este destul de greu sa fixam ultima bagheta, daca primele trei au fost deja fixate bine.

Pentru a scapa de acel zgomot enervant al geamurilor de la clasicele usi de apartament, am decis sa chituim geamul pe ambele parti, de jur imprejur. Aceasta problema, cu zgomotul, o aveau usile si dupa reconditionare. Pentru asta, am folosit un chit acrilic, pe care l-am aplicat cu ajutorul unui pistol de silicon. Apoi l-am presat bine in gol si l-am indreptat cu degetul. Am sters excesul de chit cu servetele umede de bebelusi. Functioneaza de minune la chiturile acrilice la tub.

fixarea baghetelor unor usi de apartament reconditionate cu niste cuisoare putin mai mari decat cele cu care fusesera prinse
Baghetele cu care erau fixate geamurile usii au fost prinse cu ajutorul unor cuisoare mai mari fata de cele originale
geam sablat fixat pe una dintre cele patru usi reconditionate, cu ajutorul chitului acrilic si indreptat cu degetul, dupa care am curatat excesul de chit cu servetele umede
Geamul sablat al usii de la bucatarie, fixat in baghete si chituit, inainte de curatarea excesului de chit

Cu usile gata reconditionate, am ajuns inapoi pentru a le monta. Trebuie sa recunosc ca am avut ceva emotii, dar s-au potrivit de minune. Evident, cu o mica exceptie: noile broaste aveau limba putin mai inalta. Trebuia schimbata placuta de pe toc. M-am chinuit foarte mult sa reusesc sa scot placutele vechi. Erau ingropate sub cateva straturi de vopsea, iar suruburile erau cu crestatura dreapta, foarte ingusta. Am avut destul de mult de curatat. Pentru asta am folosit o dalta ingusta, de 6 mm, destul de slaba calitativ, ca sa nu stric una buna.

La final, totul a iesit, ca de obicei, perfect!

Daca aveti nelamuriri sau diverse alte intrebari nu ezitati sa ni le transmiteti printr-un comentariu.

Nu uita sa descoperi si alte proiecte de reconditionare de mobila de interior si mobilier de gradina sau terasa!

Nu uitati nici sa ne urmariti pe pagina de Facebook – Fideco, pentru a fi la curent cu ultimele idei DIY!

8 Comments on “Alte usi de apartament reconditionate”

  1. Bună ziua . Reconditionati uși ca im clipul postat? Ma interesează reconditionatea a 8 usi de apartament , dacă este posibil prin firma dvs.. Mobil de contact Voica Ruxandra 0721171890. Mulțumesc.

  2. Bună ziua, mă interesează reconditionatea a mai multor uși de apartament 9 în total. Modelul este vechi, ca cel din videoclip. Mai efectuați astfel de lucrări? Mobil pt contact 0721171890 Voica. Multumesc

    1. Buna ziua! Nu mai facem astfel de lucrari din pacate. Articolul acesta cuprinde informatii si sfaturi pentru cei care doresc sa reconditioneze usi in regim DIY. Va multumim pentru intelegere!

  3. Salutare!
    Ne-am dori și noi sa îmbunătățim aspectul ușilor noastre. Am avea 2 uși mici(de baie) și 3 mari. Trei din ele sunt infoliate. La celelalte 2 am dat jos folia sa văd cum se prezintă. Sunt rezonabile, doar lacul trebuie desigur inlaturat. Nu merge cu Flacăra, cu smirghel probabil.
    Ca sa n-o mai lungesc, la ce costuri sa ne asteptam, sa putem evalua variantele?
    La tocuri trebuie înlăturată vopseaua veche și-am văzut ca rămâne destul de urat o rama de Pal in cadrul tocului.

    Multumesc!

    1. Buna ziua! Intr-adevar, in cazul usilor ar trebui slefuita vopseau si apoi finisat in functie de preferinte. In cazul tocurilor insa, nu stiu ce sfat sa va dau, ca nu prea folosim PAL. Probabil ar trebui inlocuite. In ceea ce priveste pretul, cred ca difera foarte mult de la atelier la atelie. Noi nu ne mai ocupam de asa ceva, dar la momentul respectiv, a fost 400 de lei o usa: slefuit, reparat mici crapaturi, colorat cu bait, lacuit si montata feroneria la loc (fara tocuri). Va multumesc!

  4. ai păstrat din întâmplare vechiul mâner al ușii? Renovam un apartament vechi si cautam manere la fel ca al tine.

    1. Renovati apartamente vechi? Se poate să avem o adresă a echipei dumneavoastră deoarece suntem interesați să renovam un apartament vechi în București. Mulțumim

Lasa un raspuns